TCMB 15 milyar dolar harcadı

Milli Piyango-yılbaşı-1TCMB TL’nin istikrarını sağlayabilmek için yaklaşık 15 milyar dolar harcadı.

EKONOMİ-Yolsuzluk soruşturması ve FED’in 10 milyar dolar ile azaltıma başlaması sonrasında TL dolar karşısında yüzde 2.5 eridi. Başlayan soruşturma ile sarılan Türk Lirası’nda istikrarın sağlanması için Başçı 15 milyar dolar harcadı.

Ağustos’tan bu yana en sert haftalık hareketin görüldüğü kur da traderlar daha fazla oynaklık beklentisini dile getiriyorlar. Bloomberg’de yer alan habere göre dün yüzde 12.25’lik volatilite ile TL Güney Afrika Randı’ndan sonra Gelişen Avrupa ve Afrika’da en çok dalgalana kur oldu.

Bugün ise ilk yarıda kur 2.0992 ile rekor seviyelerini yeniledi. 4 Bakanın ve Halkbank Genel Müdürü’nü de içine alan soruşturma TCMB’nin döviz satım ihalelerinde satış miktarını artırmasına neden oldu. Radobank International’dan Christian LawrenceTCMB’nin piyasalarda savaşacak kadar rezervinin olmadığını kaydederken, savaşta rakamların yükselmesinin kırmızı bayrak olarak niteledi.

11 Haziran’da günlük döviz ihalelerine başlayan TCMB’de 13 Aralık’taki son verilere göre; 115 milyar dolar döviz rezervine sahip. Rusya’da 480 milyar dolar, Brezilya’da 375 milyar dolar ve Meksika’nın ise 176 milyar dolarlık rezervi bulunuyor.

Brown Brothers Harriman&Co’dan stratejist Ilan Solot Türkiye’de soruşturma ile politik risklerin arttığını belirtirken, TL’de temellerin zayıf kaldığını dile getirdi.

Başçı’nın sabah saatlerinde 2014 yılı para politikası toplantısı ile düşüşe geçen dolar TL günün ikinci yarısında 2.0818’a geriledi. Sepet kur ise 2.4649 seviyesinde.

Gelişen ülke kurları arasından geçtiğimiz hafta en çok düşüşü yaşayan TL’nin yıl genelindeki kaybı ise yüzde 15 oldu. İki yıllık tahvil faizi 15 baz puanlık yükseliş ile dün yüzde 9.76 seviyesine gelirken sabah saatlerinde TCMB Başkanı Başçı’nın açıklamaları öncesinde yüzde 9.95 seviyesine kadar yükseldi. İkinci yarıda gösterge faiz yüzde 9.68’e kadar gevşedi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.