Teknoloji hisseleri sert düştü

Endekslere rekor kırdıran dev teknoloji şirketleri bu kez sert düştü

Dev sermayeli teknoloji hisseleri, rekor kırdıran sert yükselişlerin ardından Perşembe günü tam tersi bir hareket gerçekleştirdi

ABD’de hisse senetlerini rekor seviyelere çıkaran dev sermayeli teknoloji şirketlerinin hisseleri Perşembe günü, aşağı yönlü beklentiye sahip yatırımcıların en azından bir gün için ABD hisse senedi piyasasında kontrolü ele almaya çalışması ile birlikte sert düştü.

Teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq 100 endeksi yüzde 5.2 ile Mart ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Endeks bu düşüşle birlikte bir gecede 730 milyar dolar eridi. Beş ay süren tarihi ralliye katkıda bulunan hisseler arasında yer alan Zoom Video Communications Inc., Apple Inc., Tesla Inc. ve Amazon.com Inc. endeksi aşağı çekti. Endeks son 13 seansın 11’inde yükseldi ve neredeyse her gün rekor tazeledi. Bu durum stratejistleri değerlemelerin çok yüksek seviyelere çıktığı yolunda uyarılarda bulunmaya yöneltti.

Tehlike işaretleri, aşağı beklentiye sahip yatırımcıların neredeyse tümüyle piyasadan silinmesi ve pozitif beklenti göstergelerinin en son “nokta-com” çılgınlığı sırasında gördüğü seviyelere tırmanması ile birlikte son bir haftada oldukça arttı. RSI göstergesi aşırı alım bölgesine çıktı ve Nasdaq 100 Endeksi 200 günlük hareketli ortalamasının yüzde 30 üzerinde seyretti. Bu gelişmelerle birlikte, Apple ve Tesla’nın sadece hisse bölünmeleri yoluyla fiyat düşürmesi dolayısıyla Pazartesi günü sert yükseliş göstermesi, aç gözlülerin iştahının kapanmasına neden oldu.

Tactical Alpha LLC. baş yatırım yetkilisi Alec Young, “Teknoloji hisseleri çok fazla aşırı alım durumundaydı,” dedi ve “Geleceğe bakıldığında, piyasa diğer faktörlerden yön bulacak. Teknoloji grubu buna katılacak, ancak liderlik yapacağını sanmıyorum. Daha yüksek değerlemelerin mantığı yok” şeklinde görüş bildirdi.

Neden Teknoloji Hisseleri?

Yatırımcılar büyük sermayeli teknoloji hisselerine, 2020 yılında yüklü nakit dengeleri ve Kovid-19’dan fayda sağlayan kalitelerinden dolayı akın etti. Bank of America Corp.’a göre, bu güçlü alımlar ve fiyat artışları sonucu, Nasdaq 100 Endeksi’nin toplam piyasa değeri , Mart ayından bu yana her saat 1.6 milyar dolar arttı.

Bu yılın en gözde hisseleri sert düşerken, aralarında hava yolu ve cruise gemi işletmecilerinin bulunduğu ekonominin yeniden açılmasından en fazla faydalanacak hisseler sıçrama gerçekleştirdi. Carnival Corp. ve Norwegian Cruise Line Holdings en az yüzde 3.7 değer kazandı.

Değer hisselerinde yükseliş olmasına karşın, tahviller de yükseldi. ABD’nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelmesi ile birlikte 65 baz puanın altına düştü.