Türkiye’deki 6 Bitcoin Borsası

En iyi Bitcoin borsası dendiği zaman, aklımıza tüm işlemlerin sorunsuz ve hızlı bir şekilde yapılabildiği, güvenli borsalar gelmelidir.

Kripto para sektörünün son dönemde büyük bir ivme yakalaması ile birlikte, bu ürünlerin alınıp satılmasını mümkün kılacak olan borsalara da ihtiyaç çok artmıştır. Ancak elbette, borsaların yaşadığı güvenlik sıkıntıları ve hack olayları da gündemden bir türlü düşmemektedir.

Bu sebeple iyi bir Bitcoin borsası seçmek, bu sektöre yeni giren yatırımcının yapması gereken öncelikli işlerden bir tanesidir. Biz de bugün yazımızda, Türkiye’deki en iyi Bitcoin borsası ya da borsaları hangisi sorusuna yanıt arayacağız.

En İyi Bitcoin Borsası Neye Göre Belirlenir?
En iyi Bitcoin borsası dendiği zaman farklı seçenekler aklımıza geliyor. Temel olarak bir borsanın iyi olması için, öncelikle güvenli olması gerekir. Her ne kadar tavsiye edilmese de birçok kişi halen kripto paralarını borsalarda tutuyor. Bu, risk oluşturan bir durumdur. Borsanın yaşayacağı olası bir güvenlik açığı ya da hack saldırısında, bu kripto paraların başka insanların eline geçmesi mümkün olabilmektedir.

Ancak yine de kripto paralarınızı borsalarda tutmaya karar verdiyseniz, bu alanda bakmanız gereken bazı özellikler vardır. Onları da kısaca şöyle sıralayabiliriz:

Güvenlik: Bir kripto para borsası, öncelikle iyi bir güvenlik altyapısına sahip olmalıdır. Kullanıcı fonlarının büyük bir kısmı, soğuk cüzdanlarda muhafaza edilmelidir. Bu sayede olası bir hack saldırısı karşısında borsa, kendisini güvence altına almış olur ve zarar da minimal düzeye indirilir.
Arayüz: Trade yapmak, birçok kişi için başlangıçta zorlayıcı olabilir. Bu sebeple borsada trade anlamında kolay anlaşılır ve kullanıcı dostu bir arayüz, çok önemli bir parametre haline gelmiştir.
Müşteri Destek Hizmetleri: Kripto para borsalarına para yatırma, para çekme ya da trade esnasında doğacak sorunların, hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması elzemdir. Bu sebeple canlı destek ekipleri, bir borsanın kalitesini belirleyen önemli bir faktördür.
Alternatifler: Farklı kripto paraların alternatif olarak sunulması da yine önemli olan bir başka detaydır. Bu da kullanıcıya içinden seçebileceği opsiyonlar sunar ve daha iyi bir trade deneyimi için önemlidir.

1. StormGain
StormGain’in sunduğu Bitcoin madencisi hizmeti ile bilgisayarınız ya da cep telefonunuzu kullanmadan bedava Bitcoin kazanma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Bu sistem ile birlikte her 30-40 dakikada bir (Bitcoin’deki blok hızına bağlı olarak) kazılan Bitcoin’ler, katılan kişi sayısına bölünerek size özel hesabınıza gönderilir. Bu işlemi sürekli olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Hesabınız 10 USDT’ye ulaştığında, parayı çekebilirsiniz.
StormGain’de sunulan komisyonlar, birçok borsaya göre çok avantajlıdır. Bu sayede alım satım işlemleri yaparken bu borsaya çok daha az komisyon ödersiniz.

StormGain’in Artıları
Hızlı bir şekilde, KYC olmadan kayıt yaptırabilme.
Başlangıçta risk almadan ve gerçek para kaybetmeden, demo hesabını kullanarak trading işlemlerine alışma ve tecrübe kazanma.
Pazardaki en düşük komisyon oranları.
Son sinyaller ve fiyat hareketleri.
BeInCrypto Premium Türkiye grubuna giriş yapma ve en son sinyalleri alma şansı.
İlk yatırma işlemine özel verilen 25 USDT tutarındaki bonus.
StormGain’in Eksileri
Bazı altcoinlerin borsada yer almaması.

2. BtcTurk

Türkiye Merkezli Bitcoin Madencilik Şirketi, İran’dan Onay Aldı

Türkiye’nin ilk, dünyanın ise 4. kripto para alım satım platformu olan BtcTurk, ülkemizin en iyi Bitcoin borsası listesinde kendine yer buluyor. Sektörde uzunca bir var olan BtcTurk, oldukça güvenlikli bir altyapıya sahip. Regülasyonlar ile uyumlu bir şekilde çalışan ve kendini sürekli olarak yenileyen borsa, ülkemizde çok sık bir şekilde tercih ediliyor.

BtcTurk’ün aynı zamanda yaptığı anlaşmalar ve diğer hamleleri ile, Türkiye’de Bitcoin farkındalığını artırmak için de önemli işler yaptığını söylemek mümkün. Son olarak bu yıl, BtcTurk PRO uygulamasını çıkaran borsa, başlangıç seviye yatırımcılar ve traderlar için farklı arayüzler ile hizmet veriyor. Bu da özellikle kripto para sektörüne yeni giriş yapan kişilerin, kolayca Bitcoin alabilmesine olanak tanıyor.

BtcTurk’ün Artıları
Türkiye’nin kripto para borsaları alanındaki en eski üyesi olması. Bu sebeple büyük bir tecrübeye sahip olması.

Birçok banka ile yaptığı anlaşmalar sayesinde, 7/24 para yatırma ve çekme işlemlerine olanak tanıması.
Başlangıç seviyesindeki kişiler için kolayca Bitcoin alınıp satılabilmesi imkanını sunması.
Regülasyonlar ile uyumlu hareket etmesi.
Güvenlik altyapısının iyi olması.
7/24 aktif müşteri destek ekibini bulundurması. Müşteri destek ekibinin sorunları olabilecek en hızlı şekilde çözebilecek donanıma sahip olması.

BtcTurk’ün Eksileri
Platformda fazla sayıda kripto para olmaması.
Komisyonların, global borsalara kıyasla fazla olması.

3. Icrypex
Son dönemde Türkiye’de en fazla dikkat çeken kripto para borsalarından birisi olan Icrypex, sunduğu cazip avantajlar ile dikkat çekiyor. Ülkemizde gelişen kripto para ekosisteminin başarılı ögelerinden birisi olma yolunda emin adımlar ile ilerleyen borsa; müşterilerine ciddi fırsatlar sunuyor.

Türkiye’deki etki gücü de giderek artan Icrypex borsası, adından önümüzdeki dönemde sıkça söz ettirecek gibi duruyor. Düşük komisyon oranları, sürekli aktif olan müşteri hizmetleri, hızlı bir arayüze sahip olması ve güvenlik konusunda aldığı tedbirler, Icrypex’i ön plana çıkaran detaylar arasında yer alıyor.

Icrypex’in Artıları
Güvenlik konusunda global standartları yakalaması. Müşterilerin kripto paralarını soğuk cüzdanlarda saklayarak, olası saldırılara karşı riski azaltması.
Hızlı bir platforma sahip olması. Bu sayede trade işlemleri yapılırken, sürecin çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesi.

Kredi kartı ile kripto para alınabilmesi.
Profesyonel bir tasarıma sahip olması. Bu yüzden de yatırımcıların platformda işlem yapmasının çok kolay hale gelmesi.
Müşteri hizmetlerinin 7 gün 24 saat aktif olması. Bu sayede müşterilerin sorunlarının olabilecek en kısa sürede çözülebilmesi.

Icrypex’in Eksileri
Mobil uygulamaların henüz çıkmamış olması. (Bu konuda çalışmalar devam ediyor)

4. OKEx

En iyi Bitcoin borsası dendiği zaman, akıllara gelen ilk borsalardan birisi de OKEx borsasıdır. Borsa, uzunca bir süredir kripto para sektöründe var olan ve oldukça güvenlikli bir şirket olarak dikkatleri çekiyor. OKEx üzerinde yüzlerce farklı kripto para birimine, farklı paritelerde yatırım yapabilir ve trade edebilirsiniz.

Borsa, aynı zamanda global bir yapıda olmasına rağmen, ülkeler bazında da hamleler yapıyor. Türkçe topluluğu oldukça aktif olan OKEx, ülkemizde çok sık bir şekilde tercih edilmeye başlandı. Buna ek olarak, Bitcoin ve diğer kripto paralar ile ilgili olarak türev ürünler de borsada sunuluyor. Margin trading ve vadeli işlemler kontratları bunlardan iki tanesi. Farklı ürünler ile trade deneyimini geliştirmek isteyen kullanıcılar için, bu özellikler son derece kullanışlı.

Global bir borsa olsa da OKEx’e Türk Lirası yatırmak da mümkün. Ancak bu hizmetlerin komisyon oranlarının son derece yüksek olduğunu da ifade etmek gerekiyor.

OKEx’in Artıları
Sektördeki en güçlü borsalardan birisi olması.
Sadece spot işlem değil, margin ve vadeli işlemleri de sunması.
Düşük komisyon oranlarına sahip olması.
Farklı kripto para birimilerini, kendi platformu olan Jumpstart platformu aracılığı ile önceden satışa sunma imkanı olması.
Güçlü bir Türkiye topluluğu bulundurması.

OKEx’in Eksileri
Dönem dönem müşteri destek ekiplerine ulaşmakta yaşanan bazı sorunlar.

5. Binance

Sektörün en büyük borsalarından birisi olan Binance, en iyi Bitcoin borsası listesinin olmazsa olmazlarından. 2017 yılında kurulmasına karşın, kısa bir sürede büyük bir başarı elde eden borsa, birçok kişinin işlemlerini yaptığı yer olarak biliniyor.

Ancak Binance’in dönem dönem sorunlar yaşadığını söylemek mümkün. Özellikle geçmişte yaşanan hack saldırılarına ek olarak, Binance’in kripto para sektöründe varlığının yansımaları da bazı otoriteleri rahatsız ediyor.

Tüm bunlara karşın, borsanın son derece iyi bir yapıda olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca mobil uygulaması konusunda da başarılı olan Binance’in en önemli özelliklerinden birisi de traderlara sunduğu benzersiz opsiyonlar.

Borsa üzerinde yüzlerce farklı kripto para birimini spot işlemlerde trade edebilirsiniz. Buna ek olarak margin trading, vadeli işlemler ve opsiyon işlemleri de kullanabilirsiniz. Ayrıca pasif gelir elde etmek istiyorsanız, farklı kripto para birimlerinin desteklendiği lending hizmetine de göz atabilirsiniz.

Binance’in Artıları
Çok sayıda kripto paranın farklı paritelerle alım satımına izin vermesi.
Spot işlemlere ek olarak, margin, opsiyon, vadeli işlemler ve lending gibi fırsatları sunması.
Mobil uygulamasının oldukça iyi ve başarılı olması.
Anonim hesaplar ile para çekimine, belirli miktarlar ile sınırlı kalmak kaydıyla izin vermesi.

Binance’in Eksileri
Türk Lirası yatırma ve çekme işlemlerinde komisyonun çok yüksek olması.
Dönem dönem hack saldırılarına maruz kalması.

6. Paribu

Blockchain Exchange’den Türk Lirası ile İşlem Yapma Fırsatı …

Yerel bir kripto para borsası olan Paribu, en iyi Bitcoin borsası dendiği zaman listenin 5. sırasında yer alıyor. BtcTurk kadar eski olmasa da yine de uzunca bir süredir bu sektörde varlık gösteren Paribu da kolay kullanımı ile dikkat çekiyor. Borsanın en önemli artılarından birisi de Türkiye’de çok fazla yatırımcısı olan Holochain (HOT) gibi kripto paraları listeliyor oluşu. Bu, Türk kripto para yatırımcıları için çok iyi bir gelişme olarak gösteriliyor.

Bunlara ek olarak sürekli bir şekilde portföyünü güncelleyen Paribu, farklı kripto paraların alım satımını Türkiye’deki yatırımcılar için aktif bir şekilde destekliyor. Ayrıca siber saldırı konusunda da global anlamda yaşanan birçok gelişmenin farkında olan borsa, güvenlik sistemlerine bunları göz önüne alarak rutin bir şekilde güncelliyor.

Paribu’nun Artıları
Kullanıcı dostu arayüzü ile kolayca Bitcoin alım satımına olanak tanıması.
HOT gibi kripto paraları listeleyerek Türk topluluğunun işini bir nebze daha kolay kılması.
Siber saldırılara karşı güvenlik seviyesini her geçen gün biraz daha artırması.

Paribu’nun Eksileri
Komisyon oranlarının yüksek olması. (Şirket, bu yönde düzenlemeler yapılacağını belirtiyor.)

Sonuç
Bitcoin yatırımı yapmak ya da kripto paralar ile tanışmak, bu saydığımız borsalar sayesinde çok kolay bir işe dönüşse de yine de trade ederken dikkatli olmak gerekmektedir. Çünkü Bitcoin ve diğer kripto paralar, doğaları gereği oldukça sert fiyat hareketleri gösterebilirler. Bu da sizleri zor durumda bırakabilir. O sebeple en iyi Bitcoin borsası seçiminden evvel, kripto paralar konusunda yeterli bilgi sahibi olup olmadığınızı iyi analiz etmelisiniz. Eğer yeterli bir bilgi düzeyine sahip değilseniz, kendinizi daha da fazla geliştirmek durumundasınız.

Nihat Emre Kocaaslan