Uluslararası piyasalar endişeli

Asya-Borsa-2014-1Uluslararası piyasalar, küresel ekonomik büyümenin yavaşlamakta olmasından endişe duyuyor.

Avrupa endeks vadeli kontratları, dün ABD hisselerindeki düşüşün aardından, Asya hisse senetleri ile birlikte değer kaybetti. Yen, Japonya Merkez Bankası’nın borçlanma ihalesinde faizin ilk kez negatif çıkmasının ardından zayıflarken, Yeni Zelanda doları değer yitirdi.

Euro Stoxx 50 endeks vadeli kontratları,Londra saati ile 07:12’de, yüzde aşağıda seyrediyordu. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Japonya’da, üç ay vadeli bono ihalesinde ortalama faizin eksi yüzde 0.0037 seviyesinde gerçekleşmesinin ardından, Topix Endeksi yüzde 0.3 düştü ve yen yüzde 0.1 geri çekildi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin dün düşmesinin ardından yüzde 0.1 yükseldi. Kiwi olarak da adlandırılan Yeni Zelanda doları, ABD dolarının önemli para birimleri karşısında kazançlarını koruması ile birlikte yüzde 1.1 değer kaybetti.

Çin’de öncü imalat sanayi göstergesi, bugün Avrupa ve ABD’de açıklanacak olan benzer veriler öncesi, beklenmedik bir şekilde yükseldi. Küresel varlık piyasaları, yatırımcıların, kötüleşen küresel görünüm ortamında, ABD’de teşviklerin azaltılmasının etkilerini değerlendirmeleri ile birlikte yön belirlemeye çalışıyor. ABD’de petrol stokları geçen hafta tahmin edilenden daha fazla arttı ve bu durum, arzın talebi aşacağı endişelerini güçlendirdi.

Avustralya borsa işletmecisi ASX Ltd.’nin CEO’su Elmer Funke Kupper, Hong Kong’da Bloomberg TV’ye yaptığı değerlendirmede, “Volatilitenin artmasının nedeni, insanların dünya ekonomisinin durumu hakkında endişeli olması,” dedi ve “Bu durumdan oldukça endişeliyim. Risk bazı piyasalarda şu an için düşük fiyatlanmış durumda” şeklinde görüş bildirdi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.