Uluslararası piyasalar toparlanıyor

Borsa-Tokyo-1Uluslararası piyasalar, son dönemdeki güçlü satışların ardından toparlanmaya çalışıyor

Asya hisse senetleri, dört hafta süren düşüş hareketinin küresel hisse senetlerinin değerinde 4.3 trilyon dolarlık erime yaratmasının ardından, bir yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirirken, Avrupa hisse senedi endeks vadeli kontratları yukarı yönde hareket etti. Japonya’da Topix Endeksi yükselirken, petrol değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Londra saati ile 07:20’de, yüzde 2.1 yukarıda seyrediyordu. Euro Stoxx 50 endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 yükseldi ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) vadelileri yüzde 0.5’lik bir çıkış gerçekleştirdi. Topix Endeksi, Japonya’da kamu emeklilik fonunun ülke içi hisselere yönelik tahsis hedefini yüzde 12’den yüzde 25 civarına çıkaracağına ilişkin haberler sonrası yüzde 4 yükseldi ve geçen yılın Haziran ayından bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Rus rublesi yüzde 0.5 geriledi. Petrol New York’ta yüzde 0.4 değer kazandı ve tahıl ürünleri geri çekildi.

Küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, Avrupa’daki potansiyel resesyonun, ABD’nin varlık alımlarını azaltması ile birlikte, büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişelerinin arttığı bir ortamda hızlı düşüşler göstermesinin ardından yükselişini ikinci güne taşıdı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) kurul üyelerinden biri, 17 Ekim’de yaptığı açıklamada, teminatlı tahvil alımlarının önümüzdeki birkaç gün içinde başlayacağını kaydetti. Çin Merkez Bankası, Komünist Partisi liderlerinin ilave ekonomik ve sosyal reform kararları alabileceği toplantı öncesi, bankalara yaklaşık 200 milyar yuan (32.7 milyar dolar) vermeyi plalıyor.

Hong Kong’da LGT Capital Partners küresel stratejisti Mikio Kumada, “Son bir kaç haftada görülen olumsuzluk abartılıydı,” dedi ve “Avrupa ve Japonya’da olanları dikkate aldığınızda, piyasada likidite halen var ve Fed, ihtiyaç duyulduğunda, şoklara tepki göstermede oldukça esnek” şeklinde görüş bildirdi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.