Wall Street’te çalışanlar iyi kazanıyor

Wall Street-3Borsacılık dünyanın en stresli mesleklerinden biri. Fakat çalışanların ekonomik olarak bu stresin karşılığını aldığını söylemekte mümkün.

Reuters’ın haberine göre Wall Street’te geçen yıl çalışanlar maaşlarından ayrı olarak ekstradan (165 bin dolar) 365 bin TL kazandınlar. Yani Wall Street borsacıları ortalama günde ekstradan 1000 TL’yi ikramiye olarak kazandılar. Borsacılara ödenen toplam ikramiyeler ise 2012 yılına göre yüzde 15 yükselerek 26.7 milyar dolara çıktı.

ABD Bütçe denetim ofisıne göre, Goldman Sachs, Bank of America ve Morgan Stanley gibi büyük bankaların hisseleri borsada son iki yılda yüzde 95’den fazla artmasıyla hisse değeri üzerinden ikramiye dağıtmak çalışanlar için cazip bir
seçenek oluşturdu. Bu sayede toplam ikramiye havuzu aynı dönemde yüzde 44 arttı.

ASGARİ ÜCRET İKİ KATINA ÇIKABİLİR
Wall Street’de alınan yüksek ikramiyeler finansal kriz sonrası çeşitli kesimlerce eleştiri konusu olmuştu. Politika Araştırmaları Enstitisü’nün (IPS) yaptığı değerlendirmeye göre dağıtılan toplam ikramiye tutarıyla, saat ücreti olarak 7,25 dolar kazanan bir milyon asgari ücretlinin kazancını iki katına çıkarmak mümkün.

Leave a Reply

Your email address will not be published.