Yardım almayacağını açıklayan İtalya'da resesyon derinleşiyor

Yardım almayacağını açıklayan İtalya’da resesyon derinleşiyor. İkinci çeyrek rakamları yüzde 0.7’lik daralmayı işaret ediyor.
BT EKONOMİ-İkinci çeyrekte yüzde 0.7 daralan İtalyan ekonomisi teknokrat başbakan Monti’nin işini de zora sokuyor.
Alınan önlemler ve reformlar sonrasından baskılara rağmen yardım istemeyecekleri açıklayan Mario Monti, ilk çeyrekte yüzde 0.8 ikinci çeyrekte ise yüzde 0.7’lik daralma ile yüz yüze geldi. Piyasa beklentisi verinin yüzde 0.6 daralama olması yönündeydi.
Yıllık olarak bakıldığında yüzde 2.5 daralan İtalyan ekonomisi 2009’dan beri en sert geri çekilmeyi yaşamış oldu.
Daha önce açıklanan veriler de fabrika üretiminin Haziran ayında Mayıs’a kıyasla yüzde 1,4, bir önceki yıla kıyasla 8,2 oranında azaldığını gösteriyor.
Euro Bölgesi’nde borç krizi içinde kıvranan ülkelerden biri olan İtalya’da Başbakan Mario Monti 20 milyon euro tasarrufta bulunmayı hedefleyen kemer sıkma önlemlerini uygulamaya çalışıyor.
Fakat yatırımcılar Yunanistan, Portekiz ve İspanya’nın yaşadığı sıkıntıları İtalya’nın da yaşamasından kaygılanıyor.
İtalya hükümeti GSYİH’sinin yüzde 123’ünü bulan borç miktarı ile Euro Bölgesi ülkeleri içerisinde borç yükü en ağır olan ülke durumunda.
Önümüzdeki aylarda resesyonun daha da ağırlaşmasını bekleyen iş dünyasının piyasalara güveni geçen ay düşüş gösterdi.
İşverenler lobi grubu Confindustria, İtalyan ekonomisinin bu yıl yüzde 2,4 daralma göstermesini ve işsizlik oranının da yüzde 11’lere tırmanmasını bekliyor.
Başbakan Monti, katı mali hedefleri tutturmaya çalışmak yerine İtalya’ya biraz nefes alması ve kendisini toparlaması için zaman tanınması konusunda Avrupalı liderleri ikna etmeye çalışıyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.