Cameron, AB'de finansal işlemler vergisi ''çılgınlık''

İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya ve Fransa’nın önerisi olan, Avrupa genelinde finansal işlemler vergisi projesini ”çılgınlık” olarak değerlendirdi.
Cameron, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, Avrupa’nın büyümeyi güçlendirme arayışında olduğu bir dönemde finansal işlemler vergisini savunmanın ”çılgınlık” olduğunu belirtti.
Avrupa’daki durumun geçen yıla göre bir parça daha iyi olduğunu ancak bazı şeylerin hala çözülmediğini vurgulayan Cameron, bu koşullar altında Euro Bölgesi’nin krizden çıkmak için hızlı kararlar almasının zorunlu olduğuna dikkati çekti.
İngiltere Başbakanı Cameron, ortak paranın hiçbir zaman yürüyemeyeceğini düşünen insanlardan olmadığını ifade ederek, ”Bakın ABD ve İngiltere’ye… Tüm başarılı para birliklerinin bazı ortak karakteristikleri var” dedi.
Cameron, bu özellikleri, ”Para ve mali sistemin arkasında sağlam bir ortak merkez bankası ekonomik şokları absorbe etmek için gerekli esneklikle birlikte mümkün olan en derin ekonomik entegrasyon ve Birliği oluşturan farklı ülkeler arasındaki dengesizlik ve gerilimlerin üstesinden gelmek için ortak tahvil, bütçe transfer sistemi” olarak sıraladı.
Euro Bölgesi’nde bu özelliklerin birinin bile bulunmadığını ve bundan üzüntü duyduğunu ifade eden Cameron, ”Bunun kolay olduğunu iddia etmiyorum. Her ülke için zorlu tedbirler ve radikal aşamalar bulunuyor. İngiltere, bunların ne kadar gerekli ancak ne kadar zor olduğunu bildiği için Euro Bölgesi’ne üye olmadı” diye konuştu.
Cameron, ülkesinin Avrupa’nın hem ekonomik alanda hem de siyasi güç olarak başarısını istediğini vurgulayarak, ”İngiltere, Avrupa Birliği’nin üyesidir ve kendiliğinden üye olmamıştır, üyeliği seçtiği için üye olmuştur” dedi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.