Ayasofya mesajları sosyal medyanın gündemine oturdu!..

Ayasofya’nın ibadete açılmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya ile ilgili geçmiş yıllarda yaptığı açıklamalar da yeniden gündeme geldi.

Erdoğan’nın 31 Mart seçimlerinden önce katıldığı bir canlı yayında ‘Ayasofya ibadete açılsın’ talebine verdiği “Bunlar dünyayı tanımıyorlar. Muhataplarını bilmiyorlar. Ben bir siyasi lider olarak bu oyuna gelecek kadar istikametimi kaybetmedim” yanıtı ise sosyal medyanın gündemine oturdu.

Ayasofya’yı müzeye dönüştüren 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararı açılan dava sonrası Danıştay tarafından iptal edildi. Kararın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzaladığı kararname ile Ayasofya’yı Diyanet İşleri Başkanlığı’na devretti. Ayasofya 24 Temmuz’da cami olarak yeniden ibadete açılacak.

Dünya ve Türkiye gündemine oturan kararın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili geçmiş yıllarda söylediği sözler de yeniden gündeme geldi.

Erdoğan’ın 31 Mart 2018 yerel seçimlerinden önce katıldığı ve canlı yayınlanan Seçim Özel programında konuyla ilgili bir soruya verdiği yanıt ise sosyal medyada gündem oldu.

“BU OYUNA GELECEK KADAR İSTİKAMETİMİ KAYBETMEDİM”

Erdoğan o konuşmada şu ifadelere yer verdi:

* Bunları da aşmak bizim için sorun değil ama getirisi götürüsü nedir? Bunun bir götürüsü var. Onun faturası çok daha ağır.

* Dünyanın çeşitli yerlerinde bizim binlerce camimiz var. Bunu söyleyenler acaba o camilerin başına ne gelir düşünüyor mu? Bunları düşünmeden söylüyorlar.

* Bunlar dünyayı tanımıyorlar. Muhataplarını bilmiyorlar. Ben bir siyasi lider olarak bu oyuna gelecek kadar istikametimi kaybetmedim.

***

Ayasofya Camisi’nin ibadete açılması kararına ilişkin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan “hayırlı olsun” mesajlarını paylaştı.

Muharrem İnce, şu mesajları paylaştı:

“Ayasofya’nın tapusu bize aittir, orası bizim mülkümüzdür. Türkiye Cumhuriyeti’nindir! Yunanistan, Rusya, ABD Dışişleri Bakanlığı buna karar veremez. Biz ister cami, ister kilise yaparız bunun sorumluluğu bize aittir. Biz karar veririz. Ülkemizi yönetenler ve mahkemelerimiz buna karar vermişse biz uyarız.”

“Ayasofya Türkiye sınırları içindedir ve ibadete açılması kararı Türkiye’nin egemenlik hakkıdır. Buna Rusya, ABD, Yunanistan veya başka bir ülke, kuruluş karar veremez.”

11. Cumhurbaşkanı Gül, Ayasofya Camisi’nin ibadete açılması kararına yönelik Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması hayırlı olsun. Bu tarihi karar aziz milletimizi mutlu etmiştir. Emeği geçenleri tebrik ederim.” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, kararla ilgili Twitter’daki paylaşımına, “hayırlı, uğurlu olsun” notunu düştü.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu da “Ayasofya’nın ibadete açılması, on yıllardır beklenen özlemin gerçeğe dönüşmesidir. İktidar ve muhalefetin takındıkları sorumlu tavır takdire şayandır. Fethin sembolü, Fatih’in emaneti olan ve İstanbul’un tüm medeniyet birikimini barındıran Ayasofya Camii hayırlı olsun.” değerlendirmesinde bulundu.

Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Babacan ise “Ayasofya’nın ibadete açılması hayırlı olsun. İnsanlığın ortak tarihi mirası olan bu eşsiz yapının korunması ve geleceğe taşınması için her türlü çabayı göstereceğiz.” mesajını paylaştı.