Berlin Filarmoni Orkestrası ile Türk ezgileri

Hemen her müzisyenin hayalini süsleyen Berlin Filarmoni Orkestrası’nın dev sahnesi, geçen hafta Türkiye’den bir grup küçük müzisyeni ağırladı
Her şey geçen yıl, Bilfen Eğitim Kurumları’nın daveti üzerine Almanya’dan gelen Van Der Sman Gynesium okulunun öğrencilerinin, Bilfen Filarmoni Orkestrası’yla İstanbul’da verdiği konserle başladı. Çünkü konseri izlemeye, Avrupa’nın en iyi 10 orkestrası listesinde üçüncü sırada bulunan Berlin Filarmoni Orkastrası’ndan gözlemciler de gelmişti. Türk ve Alman öğrencilerden oluşan 30 kişilik orkestranın verdiği konserin ardından müjdeli haber geldi. Gözlemciler, Bilfen Filarmoni Orkestrası’nı, 22 Ocak 2012’de düzenlenecek konsere davet ediyordu. Bu konser Berlin Filarmoni Orkestrası’nın sosyal sorumluluk projesi çevresinde gerçekleşecekti ve beş Alman okulunun yanında ilk kez bir Türk okulu da olacaktı.
Böylece süreç başladı ve o gün geldiğinde 150 kişilik Bilfen Filarmoni Orkestrası’ndan 30 küçük müzisyen, önce şef Ayça Budak yönetiminde kendi programlarında, ardından Berlin Filarmoni Orkestrası’nın ünlü şeflerinden Stanley Dodds’un yönettiği karma orkestranın programında sahnedeydi… Üstelik ilk kez yerel çalgılar, batı entrümanlarına eşlik ediyordu; ud, kanun ve bağlama…
ÖNCE AĞIRLADILAR SONRA KONUK OLDULAR
Geçen yıl İstanbul’a gelen Alman öğrencileri, Bilfen’li öğrenciler evlerinde ağırlamıştı, bu yıl onlar misafir oldu. Bir hafta boyunca İstanbul’da temeli atılan dostluk, Berlin’de pekişti, yeni dostluklar kuruldu.
30 kişilik orkestraya, Bilfen Eğitim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Nurşen Kayatürk başta olmak üzere Bilfen Filarmoni Orkestrası Şefi Ayça Budak, müzik öğretmenleri ve rehber öğretmenler eşlik etti. Ekibin sayısı 50 kişiyi buldu.
“YAKINDA iSTANBUL’A GELiYORUM”
Berlin Filarmoni Orkestrası’nın ünlü şeflerinden Stanley Dodds, yönettiği 180 kişilik orkestrada bir Türk okulunun da olmasından mutluluk duyduğunu dile getirdi. Dodds, “Türk çalgılarını tabii ki tanıyorum. Birlikte çok fazla prova yapma şansımız olmamasına rağmen çok güzel bir performans sergiledik. Filarmoninin en üst kategorisinde, bu projeyle okullara yer verilmesi, imkan sağlanması gerçekten çok önemli. İstanbul’da çok kez bulundum ve konser verdim. Çok yakında yine geliyorum. Bütün öğrencileri başarılarından dolayı kutluyorum” dedi.
KULiSTE SICAK SAATLER
Almanya’da kaldıkları bir hafta boyunca Berlin Filarmoni Orkestrası’nın şefleriyle ve misafir oldukları okulların orkestralarıyla provalar yapan Bilfen’li küçük müzisyenler, konser öncesi kuliste karışık duygular içindeydi. Kimi enstrümanının akordunu yaparken, kimi dünyanın en ünlü sahnesine çıkmadan önce makyaj yapıyor, saçını düzeltiyordu.
RESMi KONUTTA DAVET
Konser sonrası hep birlikte yemeğe giden orkestra üyeleri akşam, Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat’ın davetlisi oldu. Resmi konuttaki toplantıda Türkiye’nin yeni Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, küçük müzisyenlerle sohbet etti.
“30 KiŞiYi SEÇERKEN ÇOK ZORLANDIK”
“Bilfen’de öğrencilerimize dördüncü sınıftan itibaren solfej eğitimi veriyoruz ve öğretmenlerinin eşliğinde enstrüman eğitimi alıyor. Her öğrencimiz bir enstrüman çalarak mezun oluyor. Aslında Bilfen Filarmoni Orkestrası 150 öğrenciden oluşuyor. Bu nedenle buraya gelirken sayıyı 30’a indirmekte çok zorlandık, ama çocuklarımızla gurur duyduk.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.