Osmanlı Şaheserleri Müzayedesi'nde 382 eser satışa sunulacak

Son 10 yılın en büyük Osmanlı Şaheserleri Müzayedesi’nde 382 eser satışa sunulacak
”Hattatların kıblesi” olarak kabul edilen Yakut İbn-i Abdü’l Musta’sımi’nin ”Kitab-ı Usbiyye/Yedi Gün Duası” adlı hat eserinin yeni bulunan 7. nüshası, Asar-ı Atika Antika Sanat Galerisi’nin 18 Şubat’ta düzenlenecek müzayedesinde teklifle satışa sunulacak.
Osmanlı saray eserleri ile klasik ve çağdaş tablolardan oluşan son 10 yılın en büyük ”Osmanlı Şaheserleri Müzayedesi”, 18 Şubat’ta Conrad Oteli’nde gerçekleştirilecek.
Sanat Galerisi sahibi Can Önen, 382 eserin satışa sunulacağı müzayede hakkında aptığı açıklamada, müzayedenin en önemli parçasının ”Hattatların kıblesi” olarak kabul edilen Yakut İbn-i Abdü’l Musta’sımi’nin ”Kitab-ı Usbiyye/Yedi Gün Duası” adlı hat eseri olduğunu belirtti.
Bugüne kadar 3’ü Türkiye’de, 3’ü de başka ülkelerde olmak üzere 6 nüshası olduğu bilinen eserin yeni bulunan nüshasının müzayedede satışa sunulacağını bildiren Önen, ”Eser, bugüne kadar dünyada ilk kez satışa çıkıyor. Yakut İbn-i Abdü’l Musta’sımi, hat sanatının kurucusu ve Türk hat sanatına yön veren bir hattat. Şeyh Hamdullah, Musta’sımi’nin kitaplarına bakarak, ekolünü oluşturuyor ve Türk hat sanatı dünyada zirveye çıkıyor. Bu nedenle de bu kitap çok önemli. Kitap, yaklaşık 750-800 yaşında” dedi.
”Eserin ne kadara satılacağını tahmin ediyorsunuz?” sorusu üzerine Önen, eserin müzayedede teklifle satışa sunulacağını, bu eser için katalogda bir değer belirtmediklerini söyledi.
Paha biçilemeyen eserin çok yüksek bir fiyata satılacağını tahmin ettiğini belirten Önen, ”Dünyada bugüne kadar Yakut İbn-i Abdü’l Musta’sımi’nin sadece kendi el yazısıyla yazdığı Kur’an-ı Kerim’in 4 sayfası satışa sunuldu. Bu 4 sayfa da 1 milyon 700 bin pounda alıcı buldu” diye konuştu.
Can Önen, ”Eser, elinize nasıl geçti?” sorusuna, ”Bu eser çok çok önemli. Osmanlı’ya, Bursa’ya 1200-1300’lü yıllarda gelen din bilgin ve alimlerle geçiyor. O günden beri bir ailede korunuyor ve müzayedeye satılmak üzere geliyor” cevabını verdi.
YAKUT İBN-İ ABDÜ’L MUSTA’SIMİ KİMDİR?
Bu arada, son Abbasi Halifesi Musta’sım Billah’ın terbiyesinde yetiştiği için ”Musta’sımi” diye meşhur olan Yakut İbn-i Abdü’l Musta’sımi, Amasya’da yetişti ve hat sanatında çığır açtı.
Musta’sımi’nin günümüze kadar gelen eserlerinin çoğu Kur’an-ı Kerim yazmasıyken, ketebeli 18 sayfa, aharlı kağıt üzerine, is mürekkebi ile sülüs, nesih ve celi sülüs tarzıyla yazılan ”Kitab-ı Usbiyye/Yedi Gün Duası” adlı hat eseri bir şaheser olarak nitelendiriliyor.
”Yedi Gün Duası”nın, her gün okunan bir dua olduğu ifade ediliyor.
II. MUSTAFA’NIN 2 HAT LEVHASINDAN BİRİ DE SATIŞA SUNULACAK
Müzayedede satışa sunulacak diğer eserler hakkında da bilgi veren Önen, Osmanlı padişahlarının her birinin bir sanat üzerine yetiştirildiğini hatırlatarak, şu bilgileri verdi:
”Örneğin Abdülhamit ‘marangoz’, Abdülmecit ‘hattat’ padişah diye bilinir. Ama Osmanlı sultanlarının en önemli hattatı, Sultan II. Mustafa’dır. Sultan II. Mustafa çok mütevazi bir padişah, aynı zamanda da bir derviş. II. Mustafa, hat sanatı derslerini dünyanın en ünlü hattatlarından Hafız Osman’dan alıyor ve onun öğrencisi olarak hat eserleri veriyor. Sultan II. Mustafa’ya ait bugüne kadar dünyada 2 tane hat levha bulundu. Şu anda birisi bir müzede sergileniyor. İkinci eser ise müzayedede satılacak olan celi sülüs hat levhası. Üzerinde ‘Ben fakir derviş Mustafa’yım Osmanlı ailesinden’ şeklinde bir yazısı var. Eser, 150 bin liradan satışa sunulacak. Ama çok çok yüksek bir değere satılacağını düşünüyorum.”
İLHAMİ HÜSEYİN PAŞA KOLEKSİYONU DİKKAT ÇEKİYOR
Müzayedede İlhami Hüseyin Paşa Koleksiyonu’ndan da eserler yer aldığını belirten Önen, II. Abdülhamit’in yeğeni olan İlhami Hüseyin Paşa’nın 1992 yılında Fransa’nın Nice kentinde vefat ettiğini söyledi. Önen, ”İlhami Hüseyin Paşa’nın koleksiyonu, Fransa’da Monaco ile Cap Ferrat’ta açık artırma yoluyla satıldı. Açık arttırmanın ilk 3 gününe 1200 meraklı katıldı ve satışlar 53 milyon franga ulaştı. Firmanın 5 yıldır süregelen satışlarındaki durgunluğu son buldu ve müzayede firması bu satış sonrasında iflastan kurtuldu” diye konuştu.
İlhami Hüseyin Paşa’nın bazı mücevherli eserlerinin, bağışladığı Topkapı Sarayı Müzesi’nde sergilendiğini ifade eden Önen, müzayedede, Fransa’da gerçekleştirilen açık arttırmada alınan eserlerin bazılarının satışa sunulacağını kaydetti.
Bunların içinde Hazreti Hüseyin’in Irak’taki türbesinde bulunan ve her sene veya bir kaç senede bir Osmanlı sultanları tarafından değiştirilen, tamamen yazılı bir duvar örtüsü ile o türbenin anahtarının saklandığı bir türbe anahtar kılıfının yer aldığını bildiren Önen, ”Tahminen 200-250 yıllık bu eserler, dünyada ilk kez bu müzayedede satışa çıkacak ve manevi açıdan çok önemli eserler” dedi.
Öte yandan, kırmızı ipek kese üzeri gümüş sırma tel ile ”Allah’ı seven Hüseyin’i över. Hz. Peygamber buyuruyor ki: Hüseyin bendendir, ben de Hüseyin’denim” yazısının yer aldığı ”Hz. Hüseyin Türbe Anahtar Kılıfı” 75 bin liradan satışa sunulacak.
Kırmızı atlas kumaş üzerine 10 kilogram has gümüş telle işlenen bitkisel dekorlu, orta kısmındaki dairesel kartuşlar içinde celi sülüs hatla ”Hasan ve Hüseyin ehli beytimdir, onları seven Allah’ı sever” Hadis-i Şerifi’nin yazılı olduğu ve dört köşesinde Allah’ın isimlerinin yer aldığı 18. yüzyıla ait türbe örtüsü de 125 bin liradan satışa çıkacak.
İlhami Hüseyin Paşa Koleksiyonu’ndan gelen ve II. Abdülaziz’e ait altın sırmalı seccade de 15 bin liradan satışa sunulacak.
“LANGA BOSTANI” 900 BİN LİRADAN SATIŞA SUNULACAK
Can Önen, Osmanlı ressamları içinde empresyonizmin en önemli temsilcilerinden olan, renk ve ışık ustası Nazmi Ziya’nın ”Langa Bostanı” isimli yağlı boya tablosunun da 900 bin liradan satışa çıkacağını bildirdi.
Müzayedede Şevket Dağ, İbrahim Çallı, Ömer Adil, Devrim Erbil, Zeki Ormancı, Selim Turan, Burhan Uygur, Nejad Melih Devrim ve Nuri İyem’in de aralarında bulunduğu ressamların tabloları da alıcısını bekleyecek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.