ECDC: Selden etkilenen bölgeler bulaşıcı hastalık tehdidiyle karşı karşıya!..

Avrupa’da selden etkilenen bölgeler bulaşıcı hastalıkların yayılmasıyla karşı karşıya kalabilir

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne (ECDC) göre, halihazırda şiddetli yağmur ve sele maruz kalan bölgeler bulaşıcı hastalık tehdidiyle karşı karşıya kalabilir.

Merkez şu anda Belçika, Hollanda, Almanya ve Lüksemburg’un etkilenen bölgelerinde hızlı bir risk değerlendirmesi yürütüyor.

Etkilenen bölgelerdeki insanlar evlerini, eşyalarını ve çoğu durumda hayatlarını kaybettiler ve şimdi kötü çevrenin neden olduğu hastalık tehlikesi pusuda bekliyor, ev tesisatları ve kamu kanalizasyonları su baskınıyla harap olurken, şebeke suyu temizlenip arıtıldıktan sonra pompalanmayı bekliyor.

Merkez bir dizi olası riske dikkat çekiyor: E. coli, norovirus, rotavirus, Cryptosporidium, Giardia, Campylobacter, farklı Salmonella enterica serotipleri, Shigella ve hepatit A. Leptospirosis ve tetanoz gibi diğer hastalıklar da daha sık ortaya çıkabilir.

Risk sadece selden kurtulanlar için değil, aynı zamanda bölge halkına yardım sağlamak için özel çaba sarf edenler de dahil olmak üzere yardım çalışanları için de mevcut.

Su kaynaklı enfeksiyon riskini azaltmak için Merkez bazı tavsiyelerde bulundu:

• Yalnızca temiz, güvenli su için ve yalnızca sel suyuyla veya sel suyuyla temas eden yüzeylerle temas etmemiş yiyecekleri yiyin;

• Sel suyu veya sel suyuyla temas etmiş suyu kişisel hijyen için kullanmayın (örn. dişleri yıkamak veya fırçalamak duş almak gibi);

• Sel suyunu bulaşık yıkamak, sebze veya meyve yıkamak, yemek pişirmek veya bebek maması hazırlamak için kullanmayın;

• Musluk suyunun içilmesi güvenli olup olmadığı ve ne zaman içileceği konusunda yetkililerin tavsiyelerini dinleyin ve bunlara uyun;

• Şüpheye düştüğünüzde, sel suyuyla temas etmiş olabilecek yiyecek ve suyu atın.

Sel sularının yanı sıra, sel nedeniyle evsiz kalan insanlar için sağlanan barınma koşulları, insanların yakın çevrede bir araya getirilerek mide-bağırsak ve solunum yolu hastalıklarının ve Covid-19’un yayılmasını kolaylaştıracak koşullarda olması da bir başka risk oluşturuyor.

Merkez, “Gönüllülük yaparken, yardım ederken veya barınaklarda kalırken her zaman yüz maskeleri takılmalı, el hijyeni ve solunum hijyeni önlemleri alınmalıdır” dedi.

“Ayrıca, tetanoz veya hepatit A gibi aşı ile önlenebilir hastalıkların riskleri değerlendirilmeli ve güncel aşıları olmayan herkese acil çağrıda bulunulmalı. Aşı programları, yaşlıların ve diğer risk gruplarının COVID-19 aşılamasına ve MMR aşılamasına öncelik verilerek mümkün olduğunca çalışmaya devam etmelidir.”