AB-Çin yatırım anlaşması askıya alındı!..

Avrupa Birliği Çin’in devlet desteğiyle gerçekleştirdiği satın almalar ve çip üretim iadeleriyle mücadele etmek için yeni bir strateji açıklamaya hazırlanıyor

ABD de dünyanın en büyük ekonomilerini Çin’e karşı daha sert bir tutum takınmaları konusunda ikna etmeye çalışırken, Avrupa Birliği Çin’in devlet desteğiyle gerçekleştirdiği satın almalar ve çip üretim iadeleriyle mücadele etmek için yeni bir strateji açıklamaya hazırlanıyor.

Çin’e karşı birbiriyle örtüşen bir dizi girişim ile birlikte AB kendi geleceğinin tayini ve değerleri konusunda daha fazla kontrol sahibi olmaya çalışıyor. AB’nin yürütme kolu Avrupa Komisyonu Çarşamba günü birliğin sanayi stratejisiyle ilgili tedbirler alınması teklifinde bulunurken, Çin ile olan yatırım anlaşmasının onay süreci yaptırım misillemeleri nedeniyle askıya alındı.

AB ve Çin arasındaki ilişkileri belirleyecek son gelişmeler:

Devlet destekleri
Avrupa Komisyonu, adil olmayan yabancı devlet desteklerinin azaltılmasını öngören bir teklifte yasa teklifinde bulundu. Rekabet Komisyoneri Margrethe Vestager, çarşamba günü muhabirlere, “Ekonominin düzgün çalışmasını sağlamamız gerektiği zaman kararlı davranacağız” dedi.

Vestager daha önceki bir açıklamasında AB’nin yabancı devlet yardımı alan şirketleri engelleyecek kesintisiz kurallara ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Çip üretimi
Komisyon Mart ayında duyurulan ve 2030 yılına kadar Avrupa’nın çip üretimini ikiye katlamayı planlayan stratejiyle ilgili daha fazla detay paylaştı.

Sektör Komisyoneri Thierry Breton bir röportajda, Avrupa’nın çip üretimini Tayvan, Çin ve Güney Kore gibi ülkelere bırakmakla çok naif davrandığını söyledi.

G7’de işbirliği
G7 ülkelerinin dişişleri bakanları, bu ülkelerin sürekliliğini sağlamak amacıyla Çin’e karşı koordineli bir yaklaşım benimsemek için ABD’nin danışma mekanizmasını değerlendiriyor. Taslak dışişleri bakanlarının Londra’daki toplantısından önce dağıtılmıştı.

Hindistan serbest ticaret görüşmeleri
Brüksel’deki temsilciler AB ve Hindistan arasındaki serbest ticaret görüşmelerinin yeniden başlamasıyla ilgili ortak bir bildiri üzerinde tartışıyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çin’in bölgesel rakibi olan Hindistan’ı demokratik bir ortak olarak tanımladı. Bildirinin AB ve Hindistan liderlerinin cumartesi günü gerçekleşecek çevrimiçi görüşmesinden sonra yayımlanacağı düşünülüyor.

Yatırım anlaşması askıda
AB, üye ülkelerin ve Avrupa Parlamentosu’nun Çin ile olan yatırım anlaşmasını onaylama sürecini durdurdu. Ticaret Komisyoneri Valdis Dombrovskis, şu an AB ve Çin’in birbirlerine karşılıklı yaptırım uygulamalarının buna yol açtığını söyledi.