“Alzheimer sürecindeki önemli adım keşfedildi!..”

Araştırma: Leuven ekibi Alzheimer sürecindeki önemli adımı keşfetti

VIB-KULeuven Beyin ve Hastalık Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacılar, Alzheimer Hastalığı sırasında beyin hücrelerinin bozulma biçiminde önemli bir adımı ortaya çıkardılar.

Alzheimer’ın temel göstergelerinden biri, dört proteinden oluşan bir kompleks olan gama-sekretaz tarafından bir araya getirilen protein aglomerasyonları olan amiloid plakları adı verilen bir şeydir.

Üniversite ve Flaman Biyoteknoloji Enstitüsü (VIB) tarafından desteklenen Leuven araştırması, gama-sekretazın gerçekte nasıl bir araya geldiğini keşfetti.

Gama-sekretaz’a son yirmi yılda ilgi ve Alzheimer’daki rolü göz önüne alındığında, madde ilk keşfedildiğinden beri araştırmacıların hedefi olmuştu.

Keşif şu anlama geliyor: gama-sekretaz dört proteinden oluşuyor. Ancak bu dört protein aslında ikişer çifte bölünmüştür. Aynı zamanda, altta yatan proteinler farklı biçimler alabilir, böylece bir gama-sekretaz kompleksi mutlaka diğeriyle aynı olmayabilir.

Gama-sekretaz, farklı formlarında farklı işlevler gerçekleştirir, ancak Alzheimer araştırması söz konusu olduğunda, dört proteinin bir araya geldiği süreç ilgi çekici!.

Profesör Wim Annaert yıllardır bu soruyu araştırıyor. Ekip, yöntemiyle 2013’te Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Kaliforniya’daki Berkeley Üniversitesi’nden Randy Schekman ile birlikte çalıştı.

Prof. Annaert, VRT’ye “Yöntemini yüksek çözünürlüklü mikroskopi ile birleştirerek, gama-sekretaz kompleksinin dört bölümünün adım adım bir araya getirildiğini tespit edebildik” dedi.

“İlk aşamada, ancak daha sonra hücrede farklı bir yerde iki kararlı ikili oluşur. – her iki ikili, tam aktif kompleksi oluşturmak için ‘birlikte tıklanır’.

Tıp açısından bu sürecin anahtarı, yalnızca mükemmel olan dört parçalı yapıların daha sonra sisteme salınmasıdır. Süreci bozmanın bir yolu olsaydı, hastalık azaltılabilir, hatta önlenebilirdi.

Prof. Annaert, “Artık sinir hücrelerinin gama-sekretaz ürettiği mekanizmayı anladığımıza göre, bu tür ajanları daha spesifik olarak arayabiliriz” dedi. Bu, plaklar oluştuğunda harekete geçerek hastalığı yavaşlatmaya çalışmak yerine beyinde plak oluşumunu engelleyerek Alzheimer’ı potansiyel olarak önleyebilir.

Ancak üniversite, araştırmadaki bir ilerlemenin doğrudan tedavide bir ilerlemeye dönüşmediğini belirtmek istedi. Kurum, soruları olan herkesi – örneğin hasta yakınlarını – sorularını hastaeninfo@vib.be e-posta adresine göndermeye davet ediyor.

Çalışma Journal of Cell Biology’de yayınlandı.