Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in Brüksel ziyareti önem kazandı

Xi Jinping-1Görüşmelere dahil olan yetkililerin yaptığı açıklamalara göre Avrupa Birliği ve Çin, ilişkilerinde gerginliğe neden olan 3 önemli ticaret sorunu da dahil olmak üzere bir anlaşmaya yaklaşıyorlar.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in Mart ayı sonunda Brüksel’e gerçekleştireceği ziyaret sırasında duyurulması muhtemel olan anlaşmanın Çin ve AB arasında başlayabilecek ve telekomünikasyon ekipmanı, şarap, güneş enerjisi panelleri ve diğer ürünleri de etkileyecek bir yüksek seviye ticaret savaşının önüne geçeceği belirtiliyor.

Anlaşma çerçevesinde Avrupa Birliği, Çin firması Huawei Technologies Co. tarafından ihraç edilen telekomünikasyon ekipmanlarına yönelik gümrük vergisi uygulamayacak. Bunun karşılığında ise Çin, Avrupalı ekipman tedarikçilerine Çin pazarına girişte kolaylık gösterecek. Görüşmelere yakın yetkililer, Çin’in ayrıca Avrupa’dan gelen şarap ve silikon gibi ürünlere vergi uygulayacağı tehdidinden de vazgeçeceğini belirtti.

AB ticaret komisyoneri Karel De Gucht, “Anlaşmayı ay sonuna kadar yetiştirmeyi deniyoruz” dedi.

Telekomünikasyon ekipmanları üzerine yaşanan anlaşmazlık, De Gucht tarafından Pekin’in tercih ettiği sektörlere yaptığı yardımları dizginlemesi ve yerel pazarın Avrupalı şirketlere açılması konusunda bir kampanya yürütülmesi için test olmuştu.

De Gucht geçtiğimiz yıl herhangi bir Avrupalı şirketten şikayet gelmemesine rağmen Huawei ve ZTE gibi firmalara adil olmayan ticari hareketlerden dolayı soruşturma açabileceği tehdidini gönderirken, AB’de böyle bir adım bir ilk teşkil edecekti.

Fakat Pekin ve Brüksel’in görüşmeleri devam ettirmesi üzerine bu adımını askıya aldı. De Gucht’un hedeflerinden bir tanesi Avrupalı telekomünikasyon ekipmanı imalatçılarının Çin pazarındaki ekipmanın yüzde 30’unu tedarik etmesi olmuştu.

Çin hükümetinin sahip olduğu mobil telefon şirketleri ülke genelinde yüksek hızlı bir kablosuz şebeke yaratma çalışmaları yürütürken, ekipman tedarikçilerine milyarlarca dolar para kazandıracak kontratlar hazırlıyor. Geçtiğimiz yıl 700 milyonun üzerinde üyesi olan China Mobile şebeke yenilemesinin ilk raundunun yüzde 33’ünü yaklaşık 3 milyar dolar karşılığında 3 farklı Avrupalı şirkete verirken, her şirket anlaşmanın yüzde 11’ini aldı.

Görüşmeler hakkında bilgi veren yetkililer bu anlaşma çerçevesinde Avrupalı firmaların Çin pazarına ekipman tedarikine devamının garanti altına alınacağını söyledi. Bir yetkili, Avrupalı şirketlerin ayrıca Çin’de standartları belirleyen kurumlarda söz sahibi olacağını ve Çin’in araştırma/geliştirme projelerine katkıda bulunacağını belirtti.

Brüksel de bunun karşılığında 28 üyeli AB pazarına Çin’den gelen ekipmanlara yönelik gümrük vergisi tehdidini geri çekmeyi taahhüt ediyor. Bu tehdit özellikle Huawei için büyük olurken, bu şirket Avrupa’nın önde gelen ekipman tedarikçilerinden bir tanesi haline geldi.

Avrupa Birliği ile Amerika Birleşik Devletleri arasında yürütülen serbest ticaret anlaşması görüşmeleri halkı Brüksel’de sokağa döktü.

AB-ABD-protesto-2014-1Sivil toplum örgütleri ve sendikalar müzakerelerin durdurulmasını istedi. Göstericiler kapalı kapılar ardında alınan kararların büyük şirketlere öncelik vereceği, halkı mağdur edeceği görüşünde:

“Bu müzakereler geleceğimizi tehlikeye atıyor. Çevre ve sağlık konularını olumsuz etkileyecek. Sadece basit bir serbest ticaret anlaşması müzakereleri değil.”

“Serbest ticaret anlaşmasının imzalanması biz ile dalga geçmeleri anlamına gelir. Demokrasi diye bir şey kalmayacak. Demokrasi ölecek.”

Serbest ticaret anlaşması ile birlikte Avrupa Birliği’nin Gayri Safi Yurtiçi hasılasında 120 milyar dolarlık artış olması bekleniyor.

Göstericiler ile görüşen Avrupalı bir yetkili
“Avrupa ülkeleri ile dünyanın geri kalanı arasında bin 300 anlaşma imzalandı. Her şeyin yeni olduğunu göstermeye çalışmak yanlış bir davranış” dedi.

Avrupa Birliği’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne ihracatının yüzde 28 artması bekleniyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.