Çin hükümeti: Uygurlar Türk değil

Pekin tarafından yayınlanan raporda, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin üçüncü yüzyıldan beri Çin’in parçası olduğu öne sürüldü.

Çin hükümeti tarafından yayınlanan bir raporda Doğu Türkistan Özerk Bölgesi’ndeki Uygurların kökeninin Türklerden gelmediği iddia edildi.

“Uygur halkının Türklerin soyundan geldiğini söylemenin yanlış olduğu” ifadelerinin yer aldığı raporda, Uygurların “Türkçü ve İslamcı” grupların siyasi oyuncağı haline geldiği ifade edildi.

Çin hükümetinin raporunda, “aşırılık yanlılarının ülkeyi bölme ve bölge tarihini, gerçeklerini çarpıtma çabalarına rağmen” Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin Çin topraklarından ayrı sayılamayacağı belirtildi.

İktidardaki Komünist Parti’ye bağlı Devlet Konseyi Bilgi Ajansı aracılığı ile yayınlanan belgede bölgedeki Uygur Müslümanlarının Türklerden geldiğini söylemenin yanlış olduğu, Uygurların İslami ve Türk yanlısı grupların politik aracı haline geldiği ifadeleri yer aldı.

“Uygurların tek inancı İslam değildir” denilen metinde, İslam dininin Araplar tarafından dayatılmış olduğu belirtildi.

“Çin içindeki ve dışındaki düşman güçler, ayrılıkçılar, dini aşırılık yanlıları ve teröristler, tarihi gerçekleri çarpıtarak Çin’i bölmeye ve parçalamaya çalışmaktadır” denildi.

Çin’in “toplama kampları”

Pekin hükümetinin raporunda, Doğu Türkistan Bölgesi’nin üçüncü yüzyılda kurulan Han Hanedanlığı’ndan beri Çin’in bir parçası olduğu, bölgedeki etnik kültürün, uzun bir göç ve uyum süreci sonucu oluştuğu ifadeleri yer aldı.

Pekin, uzun süredir Doğu Türkistan’daki Uygurlara yönelik işkence ve beyin yıkama uygulamaları yapmakla suçlanıyor.

Aralarında Uygur Müslümanı, Kazak ve diğer etnik grupların yer aldığı bir milyonu aşkın kişi, Çin’in inşa ettiği dev toplama kamplarında tutuluyor.

Pekin, “yeniden eğitim” olarak adlandırdığı bu kampüslerin radikal İslamcılığı önlemek için açıldığını savunuyor.

Söz konusu toplama kampları, uluslararası basın kuruluşlarına kapılarını açmıyor. Ancak son dönemde gelen tepkiler üzerine Çin hükümeti “denetimli” olması şartıyla bazı yayın kuruluşlarına yayın yapma izni verdi.

Perşembe günü açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’in Uygurlara yönelik uygulamalarını “yüzyılın kara lekesi” olarak nitelendirmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Çin hükümetinin, Doğu Türkistan’daki Uygurlara ”sistematik insan hakları ihlallerinde bulunduğunu’’ duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Irk Ayrımcılığının Kaldırılması Komisyonu’nun 2018 Aralık ayı raporunda, Çin yasalarındaki terör ve ayrımcılıkla ilgili düzenlemelerin yoruma açık olduğu belirtilerek Pekin’in bu kişileri, bir suçlama yöneltmeden ve yargılamadan kamplarda tutmaya son vermesi çağrısı yapılmıştı.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün de bulunduğu kuruluşlar, BM’ye, topluca gözaltına alınan bu kişilere kamplarda Çin Cumhurbaşkanı Şi Jinping’e bağlılık yemini ettirildiğini öne sürmüştü.