Covid-19: Çocuklarda görülen enfeksiyon belirtilerine dikkat!..

Amerika Birleşik Devletleri’nin Covid-19’dan en fazla etkilenen kenti New York’taki 15 çocukta görülen bir enfeksiyon türü koronavirüsün çocuklar üzerindeki etkileri konusunda endişeleri arttırdı.

New York Valisi Bill de Blasio günlük Covid-19 bilgilendirme toplantısında şehirdeki hastanelerde yatan 15 çocukta birkaç gün öncesine kadar fazla rastlanmayan bir sağlık sorunuyla ilgili yeni bir uyarıda bulundu.

Vali, multisistem enfeksiyonu tespit edilen çocukların gösterdiği belirtiler arasında ateş, döküntü, karın ağrısı ve kusmayı sıraladı.

Valilik bu belirtilerin görüldüğü 21 yaş altındaki bütün vakaların derhal bildirilmesini istedi

Enfeksiyonun görüldüğü çocukların dördünde Covid-19 testi pozitif çıktı, altısında ise antikorlar bulundu. Vakalarla ilgili ölüm rapor edilmedi.

New York Sağlık Komiseri Oxiris Barbot ise erken teşhisin yanı sıra erken tedavinin de önemli olduğuna vurgu yaparak ebeveynlerden belirtiler konusunda uyanık olmalarını istedi. Barbot ayrıca Philadelphia ve Boston eyaletlerinde de benzer vakalara dair bilgi geldiğini belirtti.

Benzer vakalar daha önce de İngiltere ve İtalya’da tespit edilmişti. Vakaların kawasaki hastalığıyla bağlantısı araştırılıyor.

Avrupa’da kawasaki şüphesi taşıyan çocuk hasta sayısında sert artış oldu, Covid ilişkisi araştırılıyor.

DSÖ, çocuklarda ölüme yol açan Kawasaki benzeri sendromu gündemine aldı.

Çocuklarda artış gösteren Kawasaki hastalığı nedir? Covid-19 salgınıyla bir bağlantısı var mı?

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ayper Somer, 1967’de Japonya’da Dr. Tomisaku Kawasaki’nin ilk defa tanımlandığı Kawasaki hastalığına ilişkin şu bilgileri veriyor:

“Kawasaki hastalığı çok net nedeni bilinmeyen bir durum. 6 ay ila 5 yaş arası çocuklarda görülen bir tablo, nadiren 13-14 yaşında görülebiliyor. 5 günden uzun süren ateşle başlıyor. Gövdede döküntü, ağız ve dudaklarda çatlaklık ile kızarıklık, el ve ayak eklemlerinde şişlik görülüyor, lenf bezleri büyüyor, gözlerde de iltihaplanma oluyor. Kawasaki hastalığının en büyük sorunu kalp damarlarını tutması. Yani bu bir damar iltihaplanması. Vücuttaki birçok damarı tutuyor ama en korkulan koroner arterler. Kalbi besleyen arterlerde bir genişleme yapıyor. Çocukluk çağında ya da genç erişkinde ileri yaşlarda ortaya çıkabilen kalp krizinin en sık sebebi. Ayrıca kalp kasını direkt tutarak miyokardit de yapabiliyor. Kalbin kasılmaları bozuluyor. Buna bağlı kalp yetmezliği ve ölüm gelişebiliyor. Kawasaki, çocukluk çağında ortaya çıkan Türkiye’de ikinci sıradaki en sık edinsel kalp hastalığı.”

Covid-19 ile bağlantısı var mı?
Çocuklarda kalp ve damarları etkileyen ve aralarından İngiltere, Fransa ve ABD yer aldığı bir dizi ülkede görülen yeni bir sendromun, yeni tip koronavirüse (Covid-19) bağlı olmasından endişe ediliyor.

Ancak henüz konuya dair resmi bir sonuç bulunmuyor. Uzmanlar, COVID-19’a (SARS-CoV-2) neden olan virüs ile Kawasaki hastalığına doğrudan bir bağlantı olup olmadığını belirlemek için çok erken olduğunu söylüyor.

Doktorlar, bu hastalığın görüldüğü çocuklara Covid-19 testini uyguladı ve pozitif çıkan da, negatif çıkan da oldu. Ancak bu testlerin doğruluğu da son dönemde sorgulanmaya başlandığı için kesin olarak “Covid-19’la bağlantısı yok” denilemiyor.

Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) yaptığı açıklamada doktorlara, bu hastalığın koronavirüsle her türlü bağlantısını çok dikkatle incelemeleri ve tedaviyi buna göre hızlı bir şekilde gerçekleştirmeleri çağrısı yaptı.

Hakkında henüz yeterince bilginin bulunmadığı yeni tip koronavirüs ve yol açtığı Covid-19 hastalığının çocuklar üzerinde fazla etki yaratmadığı sanılıyor.

Buna gerekçe olarak da hastalığın 0-9 yaş aralığında yaşanan ölüm oranının çok düşük olması gösteriliyor.