Erhan Yurdayüksel: ‘Avrupa Sağlık Birliği’

Koronavirüs salgını AB’yi ve üye ülkelerini virüsün yayılmasını içeren ortak bir politika olmadığı için hazırlıksız vurdu.

Dünya genelinde Covid-19 ile mücadele için ‘Şimdi Birlik Zamanı’ sloganı ile krize karşı mücadele veren ‘Edacco, Ecological Development,’ bir önemli konuyu daha gündeme taşıdı.

Edacco ile birlikte sayıları 15’e yakın Sivil Toplum Örgütü Avrupa Parlamentosu’ndan, ikinci bir dalga Avrupa’ya tekrar vurmadan önce bir Avrupa Sağlık Birliği oluşturma çağrısı yaptı.

Önceki mali krizden sonra, AB bankalarının daha güçlü ve daha iyi denetlenmesini sağlamak amacıyla bir Bankacılık Birliği kurulmuştu.

Bankalar Birliği, belirli bir alanda AB düzeyinde koordineli eyleme ihtiyaç duyulduğunda, ihtiyaçlara cevap verebilecek bir “Birlik” kurulabileceğinin göstergesidir.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Daha fazlası için çabalayan bir Avrupa” sloganı altında siyaset kılavuzunda, ekonomik ve finansal politika alanlarında bir dizi mevcut “Sivil Toplum Örgütünü” listeledi.

AB Komisyonu Başkanlığı görevini devraldıktan sonra hızlı bir çalışma başlattı ve öncelikleri arasında yer alan ‘Avrupa Savunma Birliği’ fikrini yeniden gündeme getirdi.

Ancak kimse, uyarı sinyallerine rağmen, salgının patlak vereceğini öngörmüyordu!..

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen; “Bir doktor olarak, sağlık konusunda tutkuluyum, çoğumuz hayatımızın bir noktasında kanserle karşılaşacağız ve neredeyse hepimizin kanser teşhisi konmuş bir arkadaşımız veya aile yakınımız vardır.

Avrupa’ya kanserle mücadele, AB Üye Devletleri için kanser kontrolü ve iyileştirme konusunda destekleme planı sunacağım.

COVID-19’dan daha ölümcül bir hastalık olan kanserle savaşmak için ‘yapılacak daha çok şey var’, ancak bulaşıcı hastalıklarla savaşmak üye devletler

arasında çok daha yaygın eylem, koordinasyon ve işbirliği gerektiriyor.” Açıklamasıyla ‘Avrupa Sağlık Birliği’ önerisine verdiği desteği vurgulamış oldu.

Böylece ‘9 Mayıs Avrupa Günü’nde, Sivil Toplum Örgütleri, Yeni Avrupalılar da dahil olmak üzere STK’lar tarafından düzenlenen çevrimiçi konferansta bir ‘Avrupa Sağlık Birliği’ önerisi başlatılmıştır.

Avrupa Komisyonu tarafından planlanan bir tür ‘Avrupa’da Gelecek konferansları’ korona krizi sırasında topluma umut ve beraberlik mesajı göndermeyi ve demokrasiyi desteklemeyi amaçlamaktadır.

Schuman Bildirgesi’nin 70. yıldönümünü kutlayan, Avrupa’nın her yerinden politika, ekonomi uzmanları, STK’lar ve topluluk aktivistlerinden oluşan bir ekip, koronavirüs krizinden sonra Avrupa’da daha entegre bir sağlık sistemi şeklinde yeni bir “Schuman Planı” çağrısında bulundu.

Öneri mevcut krizden çıkarılan derslere odaklanıyor.

Öngörülen Avrupa İyileşme Planı, AB Yeşil Anlaşması ve 2021-2027 Çok Yıllı Finansal Çerçevesi’nden beklenenler kesinlikle vatandaşların sürücü koltuğunda olduğu Avrupa entegrasyonu şeklinde olması yönünde.

Çoğu ülkede sağlık sistemleri ve hastaneler koronavirüsün patlak vermesine hazırlıksızdı.

Türkiye’de ‘Üniversite ve Devlet hastaneleri’nde olduğu gibi hastanelere yıllardır yetersiz finans desteği veriliyordu.

Halk sağlığı sistemleri uzun yıllardır ekonomik olarak çökmüş durumda.

Bazı ülke yöneticileri bilinçsizce ve insan sağlığını hiçe sayarak sağlık sistemini ranta çevirmenin peşinde koşmakta.

Avrupa Sağlık Birliği’nin temelleri 9 Mayıs 2020 tarihi itibariyle atılmaya başlamıştır.

Türkiye’nin bu birlikte bir şekilde yer alması ülkemizin sağlık alanındaki yatırımları ve geleceği için bir fırsattır.

Koronavirüs (Covid-19) salgını süresince ülkemizde, dünyanın dört bir yanında hastalıkla mücadele cephesinin en ön safında yer alan doktorlarımıza tüm sağlık çalışanlarımıza ve bu mücadelede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sevgi, şefkat ve hoşgörünün simgesi olan hemşirelerimizin de hemşireler gününü kutluyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar…

12.05.2020
Erhan Yurdayüksel