Gücünüzü koruyun…

Monica-Bellucci-Vincent-2013-10Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat mevsim geçişlerinde cinsel performansı düşüren ana faktörlerden biri olan grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı uyarıyor.

SAĞLIK-Prof. Hattat şu açıklamalarda bulunuyor: “ Burun akıntısı, hapşırma, ateş, yorgunluk, halsizlik sizi haftalar boyu keyifli cinsel rutininizden uzaklaştırabilir. Bunun için öncelikle aşılarınızı tamamlayın. Grip ve zatüre aşılarınızı hekiminize danışarak yaptırın. Çinko hem bağışıklığı kuvvetlendirmede hem de testosteron yapımında kullanılan önemli bir mineral. Çinko seviyelerinizi kandan kontrol ettirebilirsiniz. Eksiklik varsa çinko desteklerinden yararlanabilirsiniz. Yine soğuk algınlığı durumunda çinko, c vitamini, ekinezya takviyeleri vücudunuzun hızlı toparlanmasını sağlayacaktır.”

Prof. Dr. Halim Hattat, kalp damar hastalıkları, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, kanser, hormonsal dengesizlikler ve pek çok sağlık sorununun sertleşme sorunu, isteksizlik, boşalma problemi yaratabildiğinin altını çiziyor. Hattat şöyle devam ediyor: “Peniste şekil-hacim bozuklukları görülebiliyor. Birçok ilaç cinsel performansı düşürebiliyor. Bu nedenle bir cinsel check up ile cinsel performansınızı kontrol ettirin. Bu check up’ta hormonlar, penisteki hisler ve penis damarları inceleniyor. Testis fonksiyonları, yerleşimi, varikosel gibi problemler kontrol ediliyor. Penis şekil ve hacim eksiklikleri tespit ediliyor. Prostat büyümesi/kanseri, idrar yolu enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar belirleniyor.”

METABOLİZMA TAKİBİ YAPIN

Prof. Dr. Halim Hattat günlük adım sayısının, harcanan kalori miktarının, kaç dakika hareket edildiğinin, uyku süresinin cinsel performansı birebir etkilediğini söylüyor: “Aktivite seviyeniz ne kadar yüksekse testosteron hormonu o kadar optimal salgılanıyor. Mutlaka bir pedometre edinerek en azından adım sayınızı hesaplamaya başlayın. Günümüzde artık metabolizma dedektifleri ile daha detaylı incelemeler yaptırmak da mümkün. Kış aylarında evde, ofiste geçirdiğiniz süre artarken sporu unutmayın. Haftanın 4 günü, orta şiddette 30 dakika yürüyüş yapan erkeklerde cinsel fonksiyon sorunları, daha az egzersiz yapanlara göre yaklaşık %65 daha az görülüyor.”

KIŞ DEPRESYONUNA DİKKAT!

Prof. Dr. Halim Hattat kış depresyonuna karşı da uyarıyor: “Sonbahar ve kış aylarında azalan güneş ışığı vücudumuzun iç saatini değiştiriyor. Mutluluk hormonu serotonin daha az salgılanıyor. Mevsimsel duygu durum bozukluğu olarak bilinen kış depresyonu oluşabiliyor. Cinsel istekte azalma, sertleşme kalitesinde beklenmeyen bir düşüş, boşalma süresinde ani değişimler yaşanabiliyor. Cinsel sorunlarınız devam ederse performans korkusu yaratabilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden yardım alın. Kış depresyonundan korunmak için evinizi- ofisinizi gün ışığı ile doldurun. Güneşli günlerde dışarı çıkın, yürüyüş yapın. Omega-3 kaynaklarına (balık, ceviz, ketentohumu, semizotu gibi) yönelin. Alkol ve kafeinden uzak durun. Stres kaynaklarını azaltın.”

HORMON DÜŞÜŞÜNE HAZIRLIKLI OLUN

Prof. Dr. Halim Hattat sonbahardan itibaren cinsel istek ve uyarılmayı yöneten testosteron hormonunun düşmeye başladığını da belirtiyor: “Bu nedenle sonbaharda cinsel isteğinizde, performansınızda, zevkinizde bir düşüş yaşamamanız için mutlaka hormon seviyelerinizi kontrol ettirin. Sabah 8-11 arasında vereceğiniz küçük bir kan testiyle hormon seviyeniz kolayca anlaşılabilir. Eğer bir eksiklik varsa hormon yerine koyma tedavileri hakkında hekiminizden fikir alın.”

YATAK ODASINA STRES SOKMAYIN

Hattat ayrıca, yaz aylarında iş-aile sorumlulukları tatiller ve sıcak havayla daha kolay tolere edilirken, kış aylarında hayat streslerinin kişiyi baskı altına alabildiğinin altını çiziyor: “Bu durum cinselliği monotonlaştırabilir, cinsel ilişki araları açılabilir. Cinsel ilişkiye başlarken veya devam ettirirken hayatınızın streslerinizi yatak odasına sokmayın. Yoksa ereksiyon sağlamada, sürdürmede, boşalmada zorluk yaşayabilirsiniz. Partnerinize ve o ana odaklanıp bu sürenin keyfini çıkarın. Eğer bunu yapmakta zorlanıyorsanız mutlaka yardım alın.”

TEDAVİ İÇİN BEKLEMEYİN

Son olarak, Prof. Dr. Halim Hattat tedavi için beklememeyi öneriyor: “Yaz aylarında yaşadığınız rahatlama ile cinsel sorunlarınızda hafif bir iyileşme olduysa hemen “iyileştim” sonucuna varmayın. Cinsel sorunların %70’i organiktir ve dönem dönem hafif iyileşmeler olsa da giderek kötüleşebilirler. Bu nedenle cinsel isteksizlik, erken/geç boşalma, sertleşme sorunu gibi problemlerde altta yatan organik nedenlerin araştırılması için bir uzmana başvurun.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.