IMF 2013’ün en kötü ekonomisine sahip ülkeleri açıkladı

Japonya-sel-1Uluslararası Para Fonu IMF bu ülkeleri 2013’ün en kötü ekonomisine sahip ülkeler olarak sıraladı.

EKONOMİ-IMF’ye göre 2013’ün en kötüleri:

ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ

2013 tahmini: GSYH’da yüzde 14.5 daralma

2013’de dnyanın en kötü performans gösteren ekonomisinin temelinde artan sivil savaş sorunu yatıyor. üslüman militanlardan oluşan Seleka koalisyonunun Marrt ayında yaptığı darbeyle, 2003’te yine bir darbeyle işbaşına gelen Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize devrilmesi karışıklığı şiddetlendirdi. Bundan sadece 50 yıl önce Fransa’dan bağımsızlığı kazanan ülkede bu darbe serisi, istikrarsızlık ve yolsuzluk, ülkenin altın, ahşap, uranyum, elmas gibi doğal kaynaklarından fayda sağlamasını engelliyor.

MALAVİ CUMHURİYETİ

2013 tahmini: Kişi başına GSYH’sı 215,22$

Malavi’nin kırsal nüfusunun neredeyse yarısı günde 1 doların altında yaşıyor. Tüm azgelişmiş ülkelerin tarihinde olduğu gibi, bu Güney Afrika ülkesinde de gıda güvencesi sağlamlak çok güç. Son yıllarda ülkede bu durum daha da kötüleşti. 2012’de Malawi’de ciddi anlamda döviz eksiğinden dolayı yakıt ilaç gibi ihtiyaçlar ital edilemedi. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olam Malavi IMF desteği ile 2013’de yüzde 5 oranında büyüme sağladı; fakat bu oran hala çok yetersiz.

IRAN

2013 tahmini: yüzde 42,3 enflasyon

Ceza yaptırımları petrol zengini ekonomi için son iki yılda işlerin tersine dönmesine neden oldu. Kur değeri aşağıya düştü ve sarsıcı enflasyon rakamları ortaya çıktı. İran Kasım ayında altı dünya gücüyle ön anlaşma imzalayarak nükleer program güvencesi verdi ve kısıtlamalarda yumuşamaya gidildi. Bu anlaşmanın ülke ekonomisine olumlu yansıması bekleniyor.

MAKEDONYA
2013 tahmini: Yüzde 30,2 işsizlik oranı

IMF’nin tahminine göre ülkenin üçte biri bu yıl işsiz kaldı. Öte yandan ülke ekonomisinde bir rahatlama yaşanabilir. Tarımın, otomativ sektörünü ve tekstil bu yıl büyümesi beklenen başlıca sektörler arasında yer alıyor.

JAPONYA
2013 tahmini: Yüzde 244 oranında devlet borcu

Japonya bu sene, üçüncü çeyrekteki yavaşlamasına rağmen diğer gelişmişmiş ülke ekonomilerine göre daha hızlı büyüdü. Aşırı yükselen borç oranı dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin başına dert olmaya devam ediyor. Ülke Abenomics adı ile bilinen iddialı bir program uyguluyor. Bu program, büyük miktarda parasal teşviği ve devlet harcamalarını içeriyor. Ultra gevşek para politikası beraberinde yüksek borç sorununu getirdi. Japonya’nın 2013 borcunun GSYH’nın yüzde 244’ü
kadar olduğu tahmin edilirken, bu oranın Yunanistanda yüzde 175 olarak öngörülmesi dikkat çekiyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.