Türkiye ‘Banka Bilgi Değişimi Anlaşması’nı yürürlüğe koyuyor!..

Türkiye, Otomatik Banka ve Finansal Bilgi Değişimi Anlaşması’nı imzalar imzalamaz, yurt dışındaki Off-Shore hesapların peşine düştü.

Zenginlerin kaçırdığı 500 milyar dolara yakın paraya ulaşmak için hazırlıklar yapılıyor.

MASAK, İstanbul’da bir aracı kuruma giderek İsviçre, Lichtenstein, Man Adası, Şeysel Adaları, Virjin Adaları ve vergi cenneti adalara para gönderenlerin listesini aldı. Önce bilgi değişimini kabul eden İsviçre, Türkiye’nin askeri operasyonlarını bahane edip süreci durdurdu.

İsviçre’nin bilgi paylaşımını kısa süre sonra açması bekleniyor. Aksi halde İsviçre de kendi ülkesindeki Türklerin Türkiye’deki hesaplarını göremeyecek. Hata yapıp anlaşmaya gurbetçileri koruyan çekince koymayan Ankara, onları kurtarmak için de ara çözüm arıyor.

Türkiye’nin, Banka Hesapları ve Finansal Hareketlerin Otomatik Değişimi‘ni (AIA) öngören anlaşmayı 1 Ocak 2021’den itibaren uygulamaya koyacağını açıklaması, gündemi sarstı.

Aralarında OECD ve AB üyelerinin bulunduğu 107 ülke ile anlaşmayı imzalayan Türkiye’nin, gurbetçileri unutup onların lehine kayıt koymaması büyük sıkıntı yaratacak. Gurbetçiler için ara çözüm arayan Türkiye, bunun dışında ise şimdiye kadar ulaşamadığı bilgilere uzanabilecek ve kara para cennetlerine milyarları kaçıran Türk zenginleri yakalayabilecek.

OFF-SHORE HESAPLARA GÖZALTI
Otomotik Bilgi Değişimi Anlaşması gereğince, Türkiye’de ikametli bir kişinin, 107 ülkeden herhangi birinde bulunan hesabı Türkiye tarafından görülecek. Bu anlaşma gereğince, vergi ve para takibinden kurtulmak için deniz aşırı ülkelere ve kara para cenneti sayılan ‘Off Shore hesapların bulunduğu’ ada ülkelerine hesap açan zenginlerin milyarlarca dolarlık hesap bilgileri istenmeye başlandı.

Geçtiğimiz ay, İsviçre ve diğer ülkelerdeki Off-Shore hesaplarına zengin Türklerin paralarını gönderen bir Finansal Aracı Kuruma, İstanbul’da MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurumu) tarafından gidildiği ve bilgilere el konulduğu öğrenildi.

İSVİÇRE’NİN TUHAF OYUNU
Bu gelişmeler olurken, aynı anlaşmaya imza atan İsviçre, Türkiye’nin Suriye operasyonunu bahane ederek ‘Otomatik Hesap Bilgi Değişimi’ni durdurmuş durumda. Bir ülke otomatik bilgi değişimini durdurursa, diğeri de durduruyor. Yeniden bilgi değişimi açılana kadar, İsviçre de ülkesindeki Türklerin Türkiye’deki hesaplarıyla ilgili bilgi alamayacak.

Türkiye, banka hesaplarını bildirecek ülkeler listesinde yerini aldı.

500 MİLYAR DOLAR VAR MI?
Türkiye yeni yıl öncesi bu şekilde önlem alıp hazırlıklarını sürdürürken, Türkler’in yaklaşık 500 milyar dolarının kara para cenneti olan bu bölgelerdeki hesaplarda olduğu sanılıyor. ‘Hesapların gizliliği’, bunun vergi açısından incelenmeyeceği ve görülemeyeceği anlamına gelmiyor. Aksine, artık ülkeler sadece vergi amaçlı olarak bu bilgileri vermek zorunda. Ancak, özel durumuna göre isteyen ülkeler, anlaşmaya özel kayıt koyabiliyor, erteleme isteyebiliyor.

OFFSHORE HESAP NEDİR?
Offshore hesaplar genellikle Şeyseller, Virjin Adaları, Panama gibi gelir vergisinin görece hiç olmadığı ve yatırılan paranın kaynağının sorgulanmadığı ülkelerde açılıyor. Bu ülkeler nüfus ve yüz ölçümü olarak çok küçük. Vergisiz bölge oluşturarak kurulan yüz binlerce şirketin yaptığı çeşitli ödemelerden (kuruluş ücreti, işletme giderleri vs) gelir elde ediyorlar. Vergi cenneti olarak da nitelendirilen bu ülkeler bu işten ciddi para kazandıkları için gizliliğe son derece önem veriyor. Yani vergi cenneti ülkeler kişilerin hesap bilgilerini üçüncü taraflarla paylaşmıyor.
MAN ADASI DA GÖRÜLEBİLECEK
Türkiye 2021’den sonra, daha önce görülmesi mümkün olmayan Off-Shore hesaplarının bulunduğu bu bölgelerdeki hesapları da artık görebilecek; İsviçre ve Lichtenstein, Şeysel Adaları, İngiltere ve Man Adaları (hukuksal altyapı hazırsa), Curocao, Bahama Adaları, Virgin Adaları, Mauritius Adaları, Hong- Kong ve Singapur, Marshall Adaları…

TÜRKİYE’NİN İMZASI RESMİ BELGEDE
Bunun dışında diğer birçok ülke anlaşmayı imzaladı. İsviçre hükümeti, bir iç resmi yazışmayla, son olarak Türkiye ile birlikte, Arnavutluk, Azerbaycan, Brunei Sultanlığı, Maldiv Adaları, Dominik Cumhuriyeti, Gana, Kazakistan, Lübnan, Macao Adaları (Çin), Nijerya, Gine, Umman, Pakistan, Peri, Samoa Adaları, Saint Maarten, Trinidad ve Tobago ve Vanutu’nun da, uygulama yönetmeliğini imzaladığını duyurdu.

Geçtiğimiz yıllarda sık sık gündeme gelen bir konu olan “Türkiye ile Almanya, Aralarında OECD ve AB üyelerinin bulunduğu 107 ülke arasında otomatik bilgi paylaşımı”nın bu yıl başlaması bekleniyor.

Türkiye’nin de dahil olduğu anlaşma gereği Alman vergi daireleri, bu ülkede yaşayan ve Türkiye’de banka hesabı olan kişiler hakkında bilgi elde edebilecek. Böyle bir anlaşmanın olduğu ve yakında hayata geçeceği ortaya çıktığında yurtdışında yaşayan bazı vatandaşlarımız panik yaşamıştı. Çünkü bunların bazıları Türkiye’deki bankalarda parası veya faiz geliri olduğunu Alman maliyesinden gizliyorlar. Hatta Türkiye’de yüklü miktarda parası ve ek geliri olmasına rağmen Alman devletinden sosyal yardım alanlar bile var. Bu bilgilerin ortaya çıkması durumunda bu kişiler büyük sıkıntı yaşayacak, hatta ceza ödemek zorunda kalacaklar.

Peki iki ülke arasındaki otomatik bilgi alışverişi ne zaman başlayacak ve neleri kapsayacak?
Verilen bilgiye göre Türkiye’deki hesap sahibinin adı soyadı, ikamet adresi, ikametgahının bulunduğu ülkedeki vergi kimlik numarası, hesabın yıl sonu bakiyesi ve yıl içinde faiz, temettü gibi elde ettiği gelirlerin tutarı değişime konu edilecek. Örneğin Türkiye’deki bankada parası olup faiz geliri elde edenin bilgileri Alman devletine bildirilecek. Mevduat, saklama hesapları gibi sadece finansal kuruluşlarda bulunan finansal hesap bilgileri bu kapsama girecek.

Türk yetkililer, daha önce yapılan açıklamalarda ev, arsa gibi gayrimenkul ve taksi, minibüs gibi finansal nitelikte olmayan menkul mal mahiyetindeki bilgilerin değişiminin söz konusu olmadığını belirtmişlerdi.

Bilgi paylaşımının 30 Eylül’de başlaması öngörülüyor. Ancak Alman uzmanlar, Korona salgını nedeniyle bu paylaşımın ancak yıl sonunda başlayacağını öngörüyorlar. Bilgi paylaşımı sadece 2019 yılını kapsayacak.

Kendilerini ihbar edebilirler
Kendini ihbar edenlerin ceza almaktan kurtulacağına da dikkat çekiliyor. Yani Türkiye’deki parasını Alman devletinden bugüne kadar saklayanlar ve bunun ortaya çıkması halinde sorun yaşayacağını düşünenler, yetkililer harekete geçip işlem yapmadan kendini ihbar edebilir. Bu sayede ceza almaktan kurtulabilir. Ancak ihbar olması halinde Alman yetkililerin detaylı bir sorgulama yapacağı da belirtiliyor.

Bilgi paylaşımında kişinin hangi ülke vatandaşı olduğunun bir önemi yok.