Anekder: Corona karbon salımını azalttı

Covid-19 Corona virüsü uzun zamandır üzerinde çalışılan ‘SIFIR KARBON SALIMI’nı gündemin birinci konusu haline getirdi…

“Anadolu Ekoloji ve Kalkınma Derneği Basın ve halkla ilişkiler sorumlusu Ayşe Pınar yaptığı basın acıklamasında, Covid-19 Corona virüsü uzun zamandır üzerinde çalıştığımız ‘SIFIR KARBON SALIMI’nı gündemin birinci konusu haline getirmiştir.” dedi…

Anekder, Anadolu Ekoloji ve Kalkınma Derneği Basın ve halkla ilişkiler sorumlusu Ayşe Pınar:

“Anadolu Ekoloji ve Kalkınma Derneği ‘Anekder’ Derneği bünyesindeki Covid-19 Corona virüsle mücadele çalışma grubu; yeni Corona virusü açısından daha Çin’de dikkat çeken küme olgular bildirilmeye başlandığı günlerde durumu yakından takip etmeye başlamış,

Ocak ayının son haftasında bu yeni virüsle ilgili dernek faaliyetleri için bir dizi önlem almıştır.

Alınan önlemlerin başında Anadolu Ekoloji ve Kalkınma Derneği ‘Anekder’İn Avrupanın Başkenti Brüksel’de ‘P20 O Karbon Salımı’ başlığıyla gerçekleşecek olan Etkinliğe, katılımcı olarak sanal ortamda internet üzerinden yapılması ile ilgili gerekli çalışmaları başlatmıştır.

Salgın, farklı coğrafyadaki ülkelerde de görülmeye ve bildirilmeye başladığında Derneğimiz konumu gereği Ekoloji ve Kalkınma alanında Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Cemal İnce, COVID-19’un ülke ekonomisine olası yansımaları hakkında, bilgilendirme ve değerlendirme Komitesi oluşturulmuştur.

Salgının dünyadaki seyri ve bilimsel arenadaki gelişmeler Komitemiz tarafından yakından takip edilmektedir.

Yine bu komite içinden temsilciler uluslararası sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde Corona virisü ve ekonomiye etkileri hakkında çalışmalara destek sağlamaktadırlar.

Yapılan bu çalışmalarla ilgili gelişmeleri yakın zamanda derneğimizin Basın ve Halkla ilişkiler birimi aracılığı ile kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Çalışmalarımız ülkemizin Resmi Kuruluşlarını, Belediyeleri, Özel Sektörü, Sivil Toplum Örgütlerini, ve her türlü kurum ve kuruluşları ‘Ekonomik Kalkınma’ faaliyetleri açısından yakından ilgilendirmektedir.

Covid-19 Corona virüsü uzun zamandır üzerinde çalıştığımız ‘O KARBON SALIMI’nı gündemin birinci konusu haline getirmiştir.

Corona karbon salımını azalttı

Covid-19, başta Çin olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde etkisini gösterdi. İnsan sağlığı konusunda sert sonuçları olan pandemi, azalan trafik ve endüstriyel faaliyetler dolayısıyla gezegene nefes aldıran bir etkiyi de beraberinde getirdi.

Dünyanın zor bir dönemden geçmesine sebep olan Covid-19 pandemisi (corona virüs), ana vatanı kabul edilen Çin ve hemen ardından İtalya’da karbon salımını büyük ölçüde azalttı.

NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı), Mart başında yayınladığı Çin analizlerinde, Covid-19 nedeniyle durdurulan faaliyetlere dayalı olarak hava kirliliğinin büyük ölçüde azaldığını açıklamıştı.

Çin’in virüsle mücadele için aldığı önlemler ekonomik yavaşlamayı, beraberinde de karbon salımında azalmayı getirdi.

Virüs mü hava kirliliği mi?

Uzmanlar, karantina uygulamaları öncesi ve sonrasında nitrojen dioksit seviyelerindeki düşüşün son derece net gözlemlendiğini ifade ediyor. Enerji santralları ve fabrikalardan çıkan zehirli nitrojen gazının insan sağlığı üzerinde büyük yıkıcı etkileri bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre; nitrojen dioksitin, solunum yolu enfeksiyonları ile akciğer rahatsızlıklarının yanı sıra bronşit ve astım belirtilerini artırdığına ilişkin çok sayıda kanıt bulunuyor. Karantina hali, ekonomik durgunluğa sebep olurken, hava kirliliği nedeniyle oluşması beklenen çok miktarda ölümün ise önüne geçiyor.

İtalya da nefes aldı

Covid-19 sebebiyle büyük bir krizin içinde olan İtalya’da da Çin’dekine benzer bir tablo gözleniyor. Uydu görüntüleri, İtalya’nın kuzey bölgelerinde, durma noktasına gelen trafik ve endüstriyel faaliyetler nedeniyle hava kirliğinin gözle görünür oranda azaldığını gösteriyor.

Ayrıca uzmanlar, kirli hava solumanın virüsün etkilerini artırdığı görüşünde birleşiyor. Dolayısıyla virüs krizi sonrasında hava kirliliğinin azaltılması yönündeki çalışmaların hız kesmeden devam etmesi gerekiyor.

Bolonya Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı tarafından yapılan analizlerdeki hava örnekleri, Avrupa’nın en yüksek kirlilik düzeyine sahip yerlerinden kuzey İtalya’daki Bergamo bölgesinden alındı.

Örneklerin birçoğunda Covid-19’a neden olan özel yapıdaki bir gene rastlandı.

Araştırmayı yöneten Doçent Dr. Leonardo Setti, hava kirliliğiyle virüse yol açan parçacıkların daha uzak mesafelere taşınabilme ihtimalini araştırdıklarını söyledi.

Araştırma grubunun istatistik analizlerine göre, karantina önlemlerinden önce kuzey İtalya’da tespit edilen yüksek orandaki vaka sayıları, hava kirliliği yaratan parçacıkların fazla olmasıyla açıklanabilir.

Doçent Dr. Sett, “hava kirliliği yaratan parçacıklar bir mikro-uçak, virüse sebep olan damlacıklar ise bu uçaktaki yolcular” diyerek, virüsün bu yolla taşınabileceğine işaret etti.

Önceki araştırmalar hava kirliliğine yol açan parçacıkların kuş gribi virüsü ve kızamık gibi hastalıkların yayılmasında önemli rol oynadığını göstermişti.

Açıklaması yaparken, Birleşmiş Milletler de bu konuyu Pandemi ile birlikte gündemine almıştır;

Korona salgınının gerilettiği ekonomiler canlandırılırken hükümetlerin harcamalarını karbon salınımını sıfıra indirmeye yönelik kullanması gerektiğini belirten BM genel sekreteri Antonio Guterres, “Karbon salınımı yapan endüstrilere para ödetme zamanı geldi” dedi.

Guterres, video konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında, Kovid-19 salgını sonrası iyileşmenin iklim değişikliği ile mücadele eylemleriyle paralel gitmesi gerektiğini söyledi.

Salgının gerilettiği ekonomiler canlandırılırken hükümetlerin harcamalarını karbon salınımını sıfıra indirmek ve yeşil istihdam alanları oluşturmaya yönelik kullanması gerektiğini belirten BM genel sekreteri Antonio Guterres, “Vergi mükelleflerinin parası fosil yakıtları sübvanse etmek ve yoğun karbon salınımı yapan endüstrileri kurtarmak için kullanılmamalı. Karbon salınımı yapan endüstrilere para ödetme zamanı geldi.” diye konuştu.

BM genel sekreteri Guterres, başta atmosfere en fazla sera gazı salınımı yapan uluslar olmak üzere bütün ülkelere 2050 yılına kadar sıfır karbon hedefine ulaşılması için strateji belirlemeleri çağrısı da yaptı.

BM Genel Sekreteri Guterres, “Bugün dünyada büyük güçler arasındaki ilişkinin çok işlevsiz olduğunu biliyoruz ve bu da Güvenlik Konseyinin uluslararası iş birliği konusunda karar almasını zorlaştırıyor, tıpkı diğer birçok alanda olduğu gibi.

Özellikle güçlü ülkelerin salgınla ve karşılaştığımız diğer güvenlik sorunlarıyla mücadele için bir araya gelip uzlaşmasına ihtiyacımız var.” vurgusu ile sıfır karbonun önemini perçinlemiştir…

Ülkemizde ise;
Vatandaşların koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında evde kalması, araç kullanımını büyük oranda düşürdü. İnsanların evde kalması havanın kalitesini iyileştirirken, kirliliğin azalmasını sağladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin hava kalitesi ölçüm istasyonları verilerine göre, Türkiye’de bulunan 29 büyükşehirde partikül madde (PM10) hava kirliliği yüzde 32 azaldı.

Ülkedeki büyükşehirlerde en fazla hava kirliliği azalması Kahramanmaraş’ta yaşandı.

Kahramanmaraş’ı sırasıyla Şanlıurfa, Hatay, Van, Erzurum ve Eskişehir takip etti.

16 Mart’tan sonra hava kirliliği Kahramanmaraş’ta yüzde 60, Şanlıurfa’da 58, Hatay’ta yüzde 55, Van’da yüzde 53 ve Erzurum ile Eskişehir’de yüzde 51 azaldı.

Hava kirliliğinin en az değiştiği şehirler ise İzmir, Muğla ve Tekirdağ oldu. 3 büyükşehirde hava kirliliği sadece yüzde 3 geriledi.

Hava kirliliği İstanbul’da yüzde 11 azaldı
Türkiye’nin en kalabalık şehri olan megakent İstanbul’da hava kirliliği 16 Mart tarihinden sonra yüzde 11 azaldı.

Nüfus olarak en kalabalık büyükşehirlerde hava kirliliği başkent Ankara’da yüzde 27, Bursa’da yüzde 37, Antalya’da yüzde 28 ve Adana’da yüzde 46 azalarak kayıtlara geçti.

(Kovid-19) salgını ortaya çıktıktan sonra 29 büyükşehirde hava kirliğinin azaldığını belirtildi.

Koronavirüsle mücadelenin hava kirliğinin azalmasında etkili olduğunu bilim insanları tarafından açıklandı.

Yine bir bilim insanımız coronavirüs ile ilgili ;

İnsanlar salgınla mücadele kapsamında evlerinden çıkmamaktadır.

Alınan önlemler nedeniyle insanlar martın ikinci haftasından beri evlerinde kalıyor. Bu da havayı kirleten faktörleri azaltıyor, hava kirliliğinin azalmasına neden oluyor.

Koronavirüsle mücadele insan faaliyetlerinden kaynaklanan kirletici emisyonlarının azalmasına sebep olmaktadır.

Dolayısıyla tüm dünyada hava kalitesi artmaktadır. Hava kirliliğinin insan sağlığına ve çevreye verdiği zarar konusunda tüm dünyada farkındalık ve duyarlılık oluşturulması ve salgın hastalık sonrasında da hava kalitesinin iyi olması için küresel çaba gösterilmesi en büyük temennimizdir.

“Soluduğumuz havanın kaliteli olması sağlığımız için önem arz etmektedir”

ifadeleri kullanıldı…

Ülkemizde başta Salıkçılarımız olmak üzere güvenlik güçlerimiz, gıda sektörü, kargo v.b hizmet sektörleri toplumumuzun sağlığı ve ihtiyaçları için mücadele vermekteler…

Anadolu Ekoloji ve Kalkınma Derneği ‘Anekder’ olarak derneğimiz adına,

Corona virüsü ile mücadele de emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Corona tedbirlerine, kurallarına uyalım ve evde kalalım…Sağlıklı günler dileklerimizle”Şeklinde açıklamada bulundu.