COVİD-19: “Normalleşme böyle olmaz!..”

Muğla’nın Bodrum ilçesinde tatilini geçiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yaptığı açıklamada “Yoğun bakım hastalarının sayısının birden bire 500’lere düşmesinin ardından da açıklamaların durdurulmasının izahı yok. Nedenini biz de bilmiyoruz. Ayrıca Bodrum’da ve ülkenin geneline bakıldığında bu virüs eğer mutasyona uğramaz ise baş etmemiz mümkün değil, çünkü normalleşme sürecine giren tüm dünya ülkelerinde virüs yeniden yayıldı” dedi.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Torba Mahallesi’nde tatilini geçiren Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Normalleşme böyle olmaz.” Dedi.

YOĞUN BAKIMDAKİ HASTA SAYISININ VERİLMEMESİNİN İZAHI YOK

Prof. Dr. Ceyhan yaptığı açıklamada yoğun bakım ünitelerinde yatan hasta sayısı verilerinin durdurulmasının bir izahı olmadığını belirterek “Yoğun bakımda yatan hasta sayısı önce 1280’lerdeydi sonra 560’lara düştü, ardından rakamlar tamamen kaldırıldı. Eğer yoğun bakımdakiler iyi durumdalarsa ve çıktılarsa neden yoğun bakıma aldınız veya bu kadar hasta bir gündemi iyileşti. Bunun izah edilebilir yanı yok. Bizde nedenini bilmiyoruz.

Sağlık Bakanlığı’nda ki teknik verileri hazırlayan ekip bu rakamları vermeyi durdurdu. Bu duruma şu anda yurt dışından da özellikle Dünya Sağlık Örgütü’nden de büyük tepki var. Bilim ve sağlık ile uğraşanların bu verileri sistemli bir şekilde paylaşmasında yarar vardı” diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI NE DERSE İNANMAK ZORUNDAYIZ

Prof. Dr. Ceyhan Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere inanmak zorunda olduklarını belirterek “Başka neye kime güveneceksiniz, elinizde bu verileri hazırlayabilecek başka bir kurum yok. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa ülkeleri ile sıkıntı yaşamaya devam ediyoruz.

Almanya’ya iki bakanımız bakan yardımcılarımız gitti. Ancak sonuç alamadık. Çünkü onlar Avrupa Sağlık Otoritesi’nden aldıkları verileri değerlendirerek yol haritası hazırlıyorlar. Çünkü o birimde sadece biliminsanları var ve tamamen bilimsel verileri değerlendirerek açıklama yapıyorlar. Yani o birimde siyasiler olmadığı için çok daha güvenilir olarak bakılıyor” dedi.

TATİL YÖRELERİNDE RAHATLAMA VAR, SOSYAL MESAFE SIFIR MASKE YOK

Ceyhan tatil yaptığı Bodrum’da bir gün sokağa çıktığını ve geri döndüğünü belirterek “Sahillerde, tatil beldelerinde aşırı rahatlama var. Sosyal mesafe plajda restoranda çarşıda sıfır, maske yok. Böyle giderse bugüne kadar aldığımız tedbirler ve önlemler bir işe yaramaz, kimse beklemesin” dedi.

DÜNYA BU SALGININ ALTINDAN KALKAMAZ

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan açıklamasının sonunda ise normalleşme sürecinde tekrar pandemide başa dönülme belirtileri olduğunu söyleyerek “Bütün dünyada böyle oldu. Normalleşmeye başlayan tüm ülkelerde neredeyse başa dönüldü. Ülkemizde de salgın kurallarına uyulmaz rahatlama devam ederse bu virüsten kurtulmamız mümkün değil.

Eğer virüs mutasyona uğrayıp etkisini kaybetmezse şu andaki ortamda bu rahatlıkta virüsle baş etmemiz mümkün değil. Normalleşme sürecinde insanlar virüs ortadan kalktı bana bir şey olmaz havasına girdi, daha beteri olabilir. Daha tehlikelisi olabilir. Hafif ve gizli vakaları bir an önce tespit etmeli ve testin yaygınlaştırılmasını sağlamalı” dedi.

Prof. Dr. Sinan Adıyaman: Sağlık Bakanlığı Covid’le ilgili durumu kendi istediği gibi yansıtmaya çalışıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman Sağlık Bakanlığı’nın Mart ayının ikinci yarısından bu yana her akşam kamuoyu ile paylaştığı günlük corona virüs tablosunda açıklanan parametrelerde değişiklik yapmasını, COVID-19 ile ilgili durumu kendi istediği gibi yansıtma çabası olarak değerlendirdi. Adıyaman konu ile ilgili, “Gerek hasta gerekse ölüm sayılarının gerçek boyutu bilinememektedir. 29 Temmuz akşamı yapılan tablo değişikliği halkı yanıltıcı, yanlış bilgilendirmeye ve ‘demek ki yoğun bakım, entübe hasta sayıları çok kötü’ düşüncesiyle paniğe sevk etmeye yol açacaktır.” açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Mart ayının ikinci yarısından bu yana her akşam kamuoyu ile paylaştığı “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu” veri başlıkları 29 Temmuz 2020 akşamı değişti. Dört ayı geçen bir süre boyunca tabloda yer alan “Toplam yoğun bakım hasta sayısı” ile “Toplam entübe hasta sayısı” parametreleri kaldırıldı, bu verilerin yerine “Hastalarda zatürre oranı” ile “Ağır hasta sayısı” eklendi.

“KENDİ İSTEDİKLERİ GİBİ YANSITMAYA ÇALIŞIYORLAR”

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Sağlık Bakanlığı’nın söz konusu değişikliğe gitmesini TTB’nin yayını Tıp Dünyası için değerlendirdi. Adıyaman, Türkiye ilk dalgayı bastıramayarak yoğun bakımdaki hasta sayısının bin 300’e, kayıp sayılarının da 5 bin 700’e yaklaştığı bir süreçten geçerken, Sağlık Bakanlığı’nın salgının seyrine ilişkin ayrıntılı epidemiyolojik veriler yayımlamak yerine farklı formatlarda verileri açıklayarak durumu kendi istediği gibi yansıtmaya çalıştığını söyledi.

“VERİLERİN GİZLENDİĞİ KUŞKUSU YAYGINLAŞIYOR”

Yapılan değişikliğin arkasında Bilim Kurulu’nun olup olmadığını bilmediklerini söyleyen Adıyaman’ın değerlendirmeleri şöyle: Ne yazık ki Hükümet’in erken, aceleci, kontrolsüz, epidemiyoloji biliminin yol göstericiliğinden yoksun adımları nedeniyle salgın bastırılamamış, rakamlar 1 Haziran sonrası artış göstermiş ve şimdilerde de günlük bine yakın vaka sayısında takılıp kalmıştır.

Ülke genelinde ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki meslektaşlarımızın gözlemleri, vaka sayılarının açıklanan toplam rakamların fazlasıyla üstünde olduğunu net olarak ortaya koymaktadır. Bu konuda giderek artan düzeyde, verilerin olduğundan az gösterildiği ve gizlendiği kuşkusu yaygınlaşmaktadır.

“SAĞLIK BAKANLIĞINA GÜVEN SARSILACAK”

TTB Başkanı Adıyaman,Türkiye’de pandeminin başından bu yana veri paylaşımında “uluslararası standartlara“ uyan bir çizgi izlenmediğini söyledi. Adıyaman, “Gerek hasta gerekse ölüm sayılarının gerçek boyutu bilinememektedir. 29 Temmuz akşamı yapılan tablo değişikliği halkı yanıltıcı, yanlış bilgilendirmeye ve ‘demek ki yoğun bakım, entübe hasta sayıları çok kötü’ düşüncesiyle paniğe sevk etmeye yol açacaktır.

Salgın yönetiminde vatandaşın Hükümete/Sağlık Bakanı’na kalan güveni de sarsılacaktır.

Bu hepimiz için ciddi bir sorundur.İnsan hayatı ve ülkemizin COVID’le mücadelesi twitter tablosuna sığmayacak büyüklükte ve önemdedir.Halkı ve bilim insanlarını aydınlatacak ve COVID ile mücadeleye katılımını sağlayacak bütün bilimsel veriler farklı tablolar halinde yayınlanmalıdır” görüşlerini dile getirdi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara: O sayıların artık neden verilmediğini bilmiyorum

Sağlık Bakanlığı’nın günlük olarak açıkladığı corona virüsü tablosundaki parametre değişiklikleri tartışma yaratırken, Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kara konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kara, “Yoğun bakım hasta sayısının artık neden verilmediğini kesin net olarak bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı’nın günlük corona virüsü tablosundaki parametre değişiklikleri tartışma yarattı. Tabloya ‘ağır hasta sayısı’ bilgisi ilk kez eklenirken, ‘yoğun bakım ve entübe hasta sayısı’ tablodan çıkartıldı. Bu tabloda ‘ağır hasta sayısı’nın neye karşılık geldiği açıklanmaması sebebiyle kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

“NET OLARAK BİLMİYORUM”

Konu ile ilgili CNN Türk’te konuşan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kara açıklamasında “Yoğun bakım hasta sayısının artık neden verilmediğini kesin net olarak bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Kara, sözlerine şöyle devam etti; “Bir kısmı çok klinik tablosu ağır olmayan hastalar olabiliyordu. Servisteki hastanın da durumu ağır olabiliyordu. O nedenle ben açıkçası, ağır hastaların verildiğini düşünüyorum. Ama bunda kesin bir şey söylemem çok mümkün değil.”

Eski tabloda ‘Toplam Yoğun Bakım Hasta Sayısı’ ve ‘Toplam Entübe Hasta Sayısı’ verileri yer alırken, yeni tabloda ise yüzde olarak ‘Hastalarda Zatürre Oranı’ ve ‘Ağır Hasta Sayısı’ bilgileri yer alıyor.