Zehirli atıklar Madra Barajı’na karıştı

Balıkesir Ayvalık’ın su kaynağı Madra Barajı’na 3 km mesafedeki demir madenindeki atık döküm sahası ikinci kez çöktü. Kimyasal atıklar, bölgenin su kaynağı Madra Barajı’na karıştı. Çevre felaketine neden olan olayla ilgili Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, ‘Bilfer madencilik Karaayıt köyünü terk etmediği sürece bölgede yaşam tehdit altında’ dedi.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi ve çevresinin su kaynağı olan Madra Barajı’na sadece 2,75 kilometre mesafedeki Karaayıt Köyü’nde faaliyet yürüten demir madeninin atık döküm sahası ikinci kez bir çevre felaketine yol açtı. Ayvalık’a bağlı Karaayıt köyüne 300 metre uzaklıkta yaklaşık 11 yıldır faaliyetlerini sürdüren Bilfer Demir Zenginleştirme tesislerinin atık depolama alanı olarak kullandığı pasa tepesi, yoğun yağışın ardından geçen ocak ayında çökmüştü. Pasaların içindeki ağır metalli kimyasal kirlilik, köyün altından geçen dereye karışarak madene yaklaşık 3 km uzaklıktaki Madra Barajı’na akmıştı. Benzer bir durum önceki gün de tekrarlandı. Demir madenindeki atık döküm sahası ikinci kez çöktü. Edinilen bilgiye göre, zehirli atıklar tarımsal sulamanın yapıldığı Madra Barajı’na karıştı.

BARAJIN SIFIR NOKTASINDA

Barajı besleyen derelere ve köye bu kadar yakın olan maddenin ciddi bir risk teşkil ettiğini söyleyen Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, madene karşı verdikleri mücadeleyle ilgili şunları söyledi:

“Bölgede maden faaliyetinin yürütülmemesi için 2008 yılında alınan ilk ÇED iznini açtığımız dava sonrası iptal ettirdik. Buna rağmen tesisin yerini 200 metre değiştirerek ÇED raporu aldılar ve 2012’de faaliyete başladılar. Bu maden Madra Barajı’nın sıfır noktasında. Madenin işletme ruhsatı ÇED yönetmeliğinden önce alındğı için ÇED’den de muaf durumda. Köyün 125 dönüm merasını da aldılar. Köylüler dava açtı ancak kazanamadı. Köylüler yıllardır bu madenin atık tozundan, kirinden ve toprağına verdiği zarardan şikâyet ediyor ancak değişen bir şey yok.”

YENİDEN ÇÖKTÜ!

“Maddendeki atık döküm sahası geçen ocak ayında aşırı yağışlar nedeniyle çökmüştü ve çökme sonrası bütün atıklar alttan geçen dereye karıştı o dereden de Madra Barajına ulaştı” diyen Dinler, yaşananlarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Şirket her defasında, atıkların zehirli ve zararlı olmadığını savunuyor. Ocak ayındaki çökme olayından sonra da bu atıkların çevresine beton kütlerden oluşan bariyerler yapıldı. Ancak atıklar tekrar çoğalınca bu bariyerler de yıkıldı ve yine o atıklar dereye dolmuş durumda. Köylüler de bu durumdan yıllardır şikayetçi ve madenin faaliyetlerine son vermesini istiyor. Bilfer madencilik köyde yeniden mera almak istiyor. Biz Bilfer Madenciliğin köyün merasından yeniden yer alıp yapmak istediği Atık Depolama Tesisi Projesine karşı Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Tabiat Derneği adına dava açtık ve dava sürecimiz devam ediyor.”

‘TESİS KAPATILSIN’

Karaaayıt Muhtarı Bayram Kaçar, bu tesisin kapatılmasını istediklerini söyledi:

“Geçen yıl yaşadığımızın aynısı yaşadık. Bu atıkların sadece bize zararı yok. Çevredeki birçok ile de zararı var. Bu tesisin kapatılmasını istiyoruz. Ancak yıllardır boşuna konuşuyoruz, yetkililerden sesimizi duyan yok. Kendi konuştuğumuzu kendimiz duyuyoruz. Bu atıkların baraj sularına karışmasının nasıl büyük bir tehlike olduğunun farkında değiller.”