Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirin

Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için 7 doğal yol

Bağışıklık sisteminin zayıf olması hastalıklara davetiye çıkarabiliyor.

Özellikle okul çağındaki çocuklar sınıf ortamında zaman geçirdiği için enfeksiyon hastalıklarına çok daha kolay yakalanabiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en önemli yolu ise doğru ve dengeli beslenmeden geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara İsmailoğlu, çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi gereken besinler hakkında bilgi verdi.

1- Zerdeçal ve zencefili, ev yapımı yoğurtla tüketin

Hem zencefil hem de zerdeçalın sayısız faydası yoğurdun probiyotik etkisi ile birleşince çocuklar için hem doğal hem de antioksidan bağışıklık güçlendirici bir karışım ortaya çıkmaktadır.

Her gün 1 kase yoğurdun içerisine 1 çay kaşığı zencefil ve 1 çay kaşığı zerdeçal ilavesi ile çocukların kış aylarından etkilenmesinin önüne geçilebilmektedir. Yoğurdun probiyotik maya ile evde mayalanması önemlidir.

2- Bağırsak dostu kefiri meyve ile tatlandırın

Günde 1 çay bardağı doğal kefir tüketimi bağışıklık sisteminin desteklenmesine büyük yarar sağlamaktadır. Mayalanırken oluşan prebiyotik ve probiyotik bakteriler bağırsaklardaki yararlı mikroorganizmaları artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir.

Çocukların sade kefirin tadını sevmediği durumlarda içerisine bir miktar meyve püresi ilave edilerek tadı cazip hale getirilebilir.

3- Çocuğunuza kiviyi, pekmezle yedirin

Diğer meyvelere oranla çok yüksek C vitamini kaynağı olan kivi bu sayede bağışıklığı güçlendirip vücudun mikroplara karşı savunma sistemini güçlendirmektedir. C vitamini aynı zamanda vücutta demir mineralinin emilimini de artırıcı etkiye sahiptir. Demir eksikliği problemi yaşayan çocuklarda kivi üzerine pekmez sürülerek tüketmeleri, pekmezde bulunan demir emilimini artırarak çocuklara iki kat bağışıklık kazandırmaktadır. Çünkü pekmezin içeriğindeki demirin emilimi için de C vitamini gerekmektedir.

4- Balın etkisini, arı sütü ile artırın

Besleyici özelliği oldukça yüksek olan arı sütü, 1 haftalık arıların salgıladıkları jel yapıda bir maddedir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen arı sütünün her sabah 1 çay kaşığı bal ile tüketilmesi yarattığı etkiyi artırmaktadır. Ancak arı sütünü 3 yaşından küçük çocuklarda tüketilmemesi olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.

5- Balıkla çocuğunuzun hem zihnini hem bağışıklığını destekleyin

Balık, çok güçlü bir antioksidan olan selenyum içerir. Haftada 2-3 gün balık tüketmek çocuğun okuldaki konsantrasyonunu artırarak derslerdeki başarısına yansırken bağışıklık sistemini de üst seviyede tutacaktır. Selenyum sadece balıkta değil tam tahıllı ekmekler, ceviz, fındık gibi yağlı kuruyemişler, yumurta, süt ve süt ürünlerinde bulunmaktadır.

6- Yumurtayla zinde kalmasına yardımcı olun

Anne sütünden sonra vücudun ihtiyaç duyduğu en iyi protein kaynaklarından biri olan yumurta, aynı zamanda çok iyi demir kaynağıdır. A, D, E ve B12 vitaminlerinden zengin yumurta çocuğun zeka gelişimini destekleyip beyin yapısını korurken içerdiği kaliteli protein sayesinde de sağlıklı büyümelerine büyük katkı sağlamaktadır. Çocuğun sevdiği pişirme şekliyle omlet, menemen veya haşlanmış olarak her gün bir yumurta tüketilmelidir.

7- Fast food yerine anne yemeği pişirin

Fazla şekerli besin tüketimi ve fazla kilo artışı da çocuklarda bağışıklık sistemini düşürmektedir. Çocuk mutlaka ev yemekleri tüketmelidir. Fast-food beslenme tarzı, kızartmalar, şekerli yiyecekler, asitli içecekler, hazır meyve suları, gofret, bisküvi gibi hazır ambalajlı gıdalardan çocuklar uzak tutulmalıdır.

Çocukların ev yemeklerine ilgisini çekmek için değişik tarifler hazırlanabilir. Dışarıdan hazır almak yerine evde yapılmış kek veya kurabiye yanına süt ile güzel bir ara öğün olabilirken, fast-food seven çocuklar için haftada 1 gün evde yapılmış köfte ile güzel bir hamburger hazırlanabilir.

***

Güney Kore’de, 91 çocuk üzerinde 22 ayrı merkezde yapılan araştırma sonuçlarına göre çocuklar, koronavirüsü haftalarca boğazlarında ve burunlarında taşıyabiliyor.

Araştırmada, çocuklardan bazılarının semptomlarının 36 güne kadar sürdüğü belirtildi. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Medicana Bahçelievler Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, “Yetişkinlere göre çocukların koronavirüsü hiç semptomsuz taşıması söz konusu ve bunun nedeni belli değil” dedi.

GİZLİ TAŞIYICILAR BULAŞ RİSKİ ADINA TEHLİKE YARATIYOR

Yaşanan bu durumun çocukların bağışıklık sistemiyle ilgili olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, şunları söyledi:

“Bu durum çocukların bağışıklık sistemiyle ilgili olabilir. Çocukların belirti göstermeden koronavirüsü taşıma riski yüksek. Bu gizli taşıyıcıların hastalığı bulaştırma riski adına tehlike yarattığını düşünüyoruz. O yüzden korunmaya yönelik okullarda çok daha radikal tedbirler alınmalı. Çocukların korunma eğitimleri konusunda korunmaya yönelik ebeveynlerin yanı sıra okulun sıkı tedbirler alması, bu konuda eğitimler verilmesi çok önemli. Okullarda maske kullanımı, sosyal mesafe kurallarına önem verilmeli. Bunlar en başından beri söylenen kurallar ancak bunların okullarda yapılması çok önemli.”

“ÇOCUKTA ATEŞ, BAŞ VE BOĞAZ AĞRISI GİBİ BELİRTİ OLMUYOR”

Beta enfeksiyonu adı verilen boğaz enfeksiyonunun da çocuklarda belirtisiz ilerleyebildiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, iki hastalığın benzer belirti gösterdiğini ifade etti. Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, “Koronavirüs dışında farklı enfeksiyonlar var. BETA enfeksiyonu adı verilen bir boğaz enfeksiyonu var. Bu hiç semptom göstermeden çocuklarda boğaz bölgesinde ortaya çıkıyor. Çocukta ateş, baş ve boğaz ağrısı gibi hiçbir belirti olmuyor. Çocuk eğer taşıyıcı ise kreş ve anaokulu gibi ortamlarda diğer çocuklara bulaştırıyor. Bizim en sık gördüğümüz, taşıyıcılık potansiyeli olan mikrop BETA. Bu boğaz enfeksiyonunu teşhis etmek için boğazdan sürüntü alırız. Taşıyıcılar bu sayede belirlenir” değerlendirmesinde bulundu.

“GRİP AŞISINI MUTLAKA YAPTIRIN”

Zatürre ve grip aşısının çocukta koronavirüs seyrini olumlu yönde etkileyeceğine dair bilgilerin olduğunu hatırlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, “O yüzden bu aşıları yapmak istiyoruz ki çocuk koronavirüse yakalanırsa daha hafif belirtiler ile atlatsın. Çocukların zatürre aşıları bebeklik döneminde yapılıyor. Bu aşının tekrarına o nedenle gerek yok. Zatürre aşısını tekrarlamayacağız ama grip aşısını bütün çocuklar için tavsiye ediyoruz.