Covid-19 en fazla kalbi tetikledi

Dünyada en fazla ölüm kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanırken Covid-19 bu hastalıkları tetikledi. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Başer, kardiyoloji kliniklerinin Covid geçirmiş insanlarla dolu olduğunu aktardı.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre, dünyada en fazla ölüm kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Dünyada yılda yaklaşık 18 milyon kişi bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirirken Türkiye ise genç yaşta kalp krizi vakalarında Avrupa birincisi. Genel kalp sağlığı açısından da ‘yüksek riskli’ bölgeler arasında yer alıyor. Sağlık Bakanlığı’nın 2020 verilerine göre, Türkiye’deki ölümlerin yüzde 86’sı çoğunlukla kalp damar hastalıkları, diyabet, kanserler, kronik solunum yolu hastalıkların oluşturduğu bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanıyor. Her iki ölümden biri kalp damar hastalıklarından gerçekleşirken bu erken ölümlerin yüzde 80’i önlenebilir nitelikte.

Ancak bir buçuk senedir dünyayı etkisi altına alan Covid-19, kalp hastalıklarının seyrini de değiştirdi. Virüsün en çok etkilediği organlardan birisi de kalp. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, Dünya Kalp Günü nedeniyle kalbin Covid-19’dan nasıl etkilendiğini ve kalp hastalıklarından korunmak için neler yapılması gerektiğini anlattı.

KLİNİKLER HER YAŞ GRUBUYLA DOLDU

Kalp hastalıklarının salgın süresince arttığını kaydeden Prof. Dr. Başer, “Covid-19’dan sonra kardiyoloji kliniklerinde her yaş grubundaki hasta sayısında ciddi artış oldu. Bunların bir bölümü kalp kası tutulumuna bağlı, bir kısmı ritim bozuklukları, bir bölümü tansiyon yükseklikleri ve damar tıkanıkları” dedi. Yurttaşların koronavirüs korkusu nedeniyle hastalıklarının kontrol ve tedavisini aksattığına dikkat çeken Prof. Dr. Başer, şöyle konuştu:

“İnsanlar uzun bir süre hastanelere gidip enfekte olmaktan çekindikleri için tedavilerini, kontrollerini aksattı. Bu aksaklık nedeniyle ciddi kalp sorunları yaşandı, krizler yaşandı. Sonrasında ise hastaneler dolmaya başladı. Bu sefer de hastanelerin doluluğundan dolayı hizmet alınamamaya başlandı.”

AŞI DEĞİL, COVID ÖLÜMLERİ ARTIRIYOR

Aşı karşıtlarının, aşıların kalp hastalıklarını artırdığını iddia etmesinin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Prof. Dr. Başer, “Aşı karşıtlığıyla bir takım insanlar yalan yanlış bilgileri yayıp dezerformasyon yaratmaya çalışsalar da aşının krizleri arttırdığına dair hiçbir çalışma yok. Ancak aşı değil, Covid, ani ölümleri, kalp krizlerini, hastalıkları meydana getiriyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Başer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Covid-19’dan sonra kalp ölümlerinin 2-3 kat arttığına dair ABD’den gelen araştırmaları, yayımları takip ettik. Bizde verilerin şeffaflığıyla ilgili sorunlar var çok net rakam veremesek de sahadan gördüğümüz şey kalp hastalıklarında ciddi artış mevcut var. Covid geçirenlerde görüyoruz, aşı olanlarda değil.”

HASTALIĞI ÖNLEYEBİLİRSİNİZ

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, “Kalp hastalarının genetik yönü ve cinsiyet önemli. Erkeklerde daha fazla görüyoruz. Bunlar değiştiremeyeceğimiz unsurlar ama bir de değiştirebileceğimiz unsurlar var” diyerek şu uyarılarda bulundu:

►Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kilo kontrolü oldukça önemli.

►Kolesterol yüksekliği varsa mutlaka öncelikle diyet, hareket ,kilo kaybı lazım. Gerektiğinde ilaçlarla kolesterol kontrol edilmeli.

►Stresi az seviyede tutmak önemli