İklim krizi için BM’den Acil ekoloji çağrısı

Doğa bilimci ve belgesel yayıncısı David Attenborough, modern insanlığı bekleyen felakete “Dünya artık ihtiyaçlarımızın en temelini karşılayamazsa uygarlığın geri kalanı hızla çökecek” sözleriyle dikkat çekiyor.

Dünyada iklim değişikliğine karşı peş peşe acil uyarılar yapılıyor, şirketlerden emisyon oranlarını hızlıca azaltması isteniyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısına, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in iklim krizine ilişkin yaptığı konuşma damga vurdu.

Rekor düzeyde hava sıcaklıkları, orman yangınları, sel ve kuraklıkların “yeni normal” gibi görüldüğünü belirten Guterres, bunun doğal çevreye zarar vermekle kalmayıp aynı zamanda siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarı tehdit ettiğini söyledi.

MİLYONLARCA AFRİKALI ÇATIŞMALARA İTİLİYOR

Guterres, savaş ve çatışmaların yaşandığı 10 ülkeden 8’inin de iklim değişikliğine büyük oranda maruz kaldığını belirtti. Batı Afrika ve Sahel bölgesinde 50 milyondan fazla kişinin hayvancılık yaptığını ve otlak alanlarındaki değişikliklerin çobanlarla çiftçiler arasında artan bir şiddete neden olduğunu belirten Guterres, “İklim risklerine karşı savunmasızlık gelir eşitsizliği ile ilişkilidir. Başka bir deyişle, en yoksullar en çok acı çekiyor” dedi. Sudanlı genç bir iklim aktivisti olan Nisreen Elsaim ise iklim değişikliklerinin Afrikalıları anavatanlarını terk etmeye zorladığına dikkat çekti. BM İklim Değişikliği Gençlik Danışma Grubu Başkanı Elsaim, “Bize daha fazla alan verin, bizi dinleyin ve gençlerle ilgilenin” çağrısı yaptı.

‘UYGARLIK ÇÖKÜYOR’

Dünyaca ünlü doğa bilimci ve belgesel yayıncısı 94 yaşındaki David Attenborough da modern insanlığı bekleyen felaketlere dikkat çekiyor. “İklim değişikliği modern insanlığın karşılaştığı en büyük güvenlik tehdidi haline geldi” diyen Attenborough, BMGK üyesi ülkelere şöyle seslendi: “Yolumuza aynı şekilde devam edersek, güvenliğimizi sağlayan her şeyin çöküşüyle karşı karşıya kalacağız: Gıda üretimi, tatlı suya erişim, yaşanabilir ortam sıcaklığı ve okyanus besin zincirleri… Ve eğer doğal dünya artık ihtiyaçlarımızın en temelini karşılayamazsa, o zaman uygarlığın geri kalanının çoğu hızla çökecek.”

En son ABD’nin dahil olduğu Paris İklim Anlaşması, iklim değişikliğinin en yıkıcı etkilerinden kaçınmak için sıcaklık artışını acilen 1,5 dereceye kadar sınırlamayı hedefliyor. Dünyada havayı kirleten sera gazı salınımında Çin ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi ABD izliyor. İngiltere’de bu yıl kasım ayında düzenlenecek BM İklim Değişimi Konferansı (COP26) dünyanın çevre sorunlarının üstesinden gelebilmesi için “son şans” ve hatta “köprüden önceki son çıkış” olarak uluslararası kamuoyunda tanımlanıyor.

***

Emisyon oranı azalmazsa 2050’de sıcaklık hızla artacak

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters şirketlerin iklimdeki rolüne dair fon yöneticileriyle görüşerek “Yatırımcılar şirketleri iklim konusunda aklanmaya zorluyor” başlıklı bir analize verdi. Yazıda, iklim savunucusu yatırımcılar özellikle petrol ve gaz şirketlerinden emisyon sınırları ve kirlilik oranlarına ilişkin şeffaf raporlar açıklamalarını istiyor.