Cüneyt Arcayürek: 4 Dakika, 4 Yıl Hapis…

Cüneyt Arcayürek-2013-1Bu büyük hukuk rezaletini, ordunun güzide, bugünün ve geleceğin komutanlarının derdest edilip dört beş yıl içeri tıkılmalarını dün olduğu gibi bir günlüğüne gazete manşetlerinde göstermekle mi yetineceğiz?..
Balyoz davasını bugünlere getirenlerden hesap sorulmayacak mı?
Anayasa Mahkemesi’nin kararı gereği, darbe yapılacağının iddia edildiği dönemde biri Genelkurmay Başkanı, diğeri Kara Kuvvetleri Komutanı iki tanığın dinlenmesine o sırada davaya bakan hâkimlerin neden engel oldukları araştırılmayacak mı, bir hukuk skandalına imza atanlardan hesap sorulmayacak mı?
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu hiç vakit yitirmeksizin o sırada davaya bakan yargıç ve hatta savcılar hakkında soruşturma açmayacak mı?

***

Hukukçular açıklasın:
Hem bir numaralı bilgi sahiplerinin tanıklığını engelleyeceksin, hem de sanıkları doğrudan suçlayan kasetlerin gerçek mi, sonradan doldurma mı olduğunu bilirkişilerin saptamasını engelleyeceksin ve…
…sanıklar hakkında hapis cezalarına hükmedeceksin!
O askerler içeride çürürken, böylesi bir hukuk skandalını yaratanlar hukukun belli başlı temel ilkelerini çiğneyerek…
…yasaların bize tanıdığı takdir hakkımızı kullandık diyerek sorumluluktan asla kurtulamazlar.

***

Şayet olaylar böyle gelişir, o günün hâkimleri böyle bir gerekçe ile sorumluluktan kurtulurlarsa, ortaya çıkacak manzara tam tamına hukuku guguklaştıran RTE kafasına layık görüntüler içerecek…
Balyoz davasının açılmasına, pek çok askerin yıllarca içeride yatmasına kim yol açtı? Kimler bugünlere getirdi? Hatta orduya bu kumpası kimin kurduğunu AKP hükümeti araştırmayacak mı?
RTE, kumpasın kaynağında Pensilvanya’nın olduğunu iddia ediyor.
Oysa Balyoz davası tezgâhlandığı sırada RTE ile Pensilvanya sarmaş dolaş dost idiler.
Bu gerçeği RTE bile artık yadsıyamıyor ve Balyoz davasında hukuksal rezaletler ortaya dökülünce bu ve hatta Ergenekon davalarını tezgâhlayanın o sırada dost oldukları, hiçbir ricasını geri çevirmediği cemaatin, bugünkü adıyla Pensilvanya’nın marifeti olduğunu söylüyor.
O zaman akla şu olasılık geliyor.
Balyoz kumpasını Pensilvanya tezgâhladığından başbakan olarak RTE’nin bal gibi haberi vardı ama orduya kurgulanan Balyoz kumpası siyasal amaçlarına uygun düştüğünden önlemek için parmağını oynatmadı.
Gerçek bu değilse RTE’nin, sorumlu, siyasal etik sahibi kişi olarak kumpasın açığa çıkarılması için başta o zamanın hükümeti ile içli dışlı olan Pensilvanya hakkında araştırma açılmasına ve bu araştırmanın tamamen tarafsız oldukları bilinen kişilerden kurulmasına ön ayak olması gerekiyor.
Bu olasılık gerçekleşmez. Zira yaşadığı sürece hiçbir konuda sorumlu olduğunun açığa çıkarılmasına izin vermeyecek, devletin bütün olanaklarını olası bir suçlamayı engellemek için kullanacaktır RTE!

***

Dört yıl, dile kolay.
On beş dakika süren ifadelerle birden çöküyor.
Yıllarca manşetlerde darbeyi engelledikleri gibi bir onurla yer aldılar… Zamanın sorumlu Genelkurmay Başkanı, Çarşaf, Suga gibi isimlerle anılan darbe girişimlerinin hiçbirini duymadığını söyledi.
Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı da; Balyoz adlı darbeyi basından öğrendiğini ve bu konuda bilgi ve belge sahibi olmadığını açıkladı…

***

Balyoz davası sanıklarından emekli Org. Ergin Saygın’ın kızı Ece Saygın, “4 dakika tanıklık için babam ve arkadaşları 4 yıl hapis yattı” diyor.
Korkarak soruyorum: Açığa çıkan bu hukuk rezaletini AKP iktidarı, Cumhurbaşbakan’ın baskısıyla örtbas etmeden altından nasıl kalkacağız, kalkabilecek miyiz?

Cumhuriyet

Leave a Reply

Your email address will not be published.