Cüneyt Arcayürek: Emrivaki!

Cüneyt Arcayürek-2013-1Ortadoğu’nun büyük lideri ve ona hayran bir Başbakan’ın izlediği dış politika bir kez daha iflas etti.
Bu ikiliyi dış siyaset müflisi sananların sayısı yeni örneklere dayanarak giderek çoğalıyor.
Ama muhterem halkımızın, AKP hükümetlerinin iflas eden dış politikayla ilgili düşüncelerini AKP yanlısı araştırmacılar da şu sıra nemelazım diye iktidarı kızdırmaktan çekindiklerinden anket yapamadıkları için ne düşündüğü meçhul.
Cumhurbaşbakanımız geçenlerde Gaziantep’te düzenlediği mitingde ve bir dış geziden dönerken Kobani ha düştü ha düşecek diye ne önemli bir öngörü sahibi olduğunu iddia ettiği ve hatta Amerika’ya IŞİD’i bombalayarak sonuç elde edilemeyeceği dersini verdiği sırada;
(1) IŞİD, Kobani’yi tümüyle ele geçirinceye dek savaşacağını ilan etti.
(2) ABD bombardımanı öylesine vurdu ki, IŞİD, Kobani’de elde ettiği mevzileri terk etmek zorunda kaldı.
(3) Cumhurbaşbakan ile Başbakan’ın Kobani’ye koridor açmayacaklarını duyurduklarından bir süre sonra bizimkilerin ha PKK ha PYD fark etmez dedikleri sırada ABD bu örgütlere havadan silah yağdırdı. Yetmedi. Peşmergelere Kobani’ye geçişleri için topraklarımızdan bir koridor da açıverdik.

***

İki gün içinde olaylar özetlendiği gibi gelişti.
Başkan Obama bir sabah erken saatte Kobani’de savaşan PYD+PKK güçlerine havadan silah yardımı yaptıklarını ve peşmergenin Kobani’ye geçişi için koridor açmamızı RTE’ye bildirdi.
Daha önce, yardım için verilen silahlar PYD kanalıyla PKK’nin eline geçmesin diyen politikalarımızı ABD’nin sonuç alabilmek için umursamadığı böylece kanıtlanmış oldu ve…

***

… Devlet ve hükümet politikalarımızın ABD’nin emrivaki uygulamalarıyla bir günde beş paralık değeri kalmadı.
Dahası açıklanan devlet ve hükümet politikalarının, ABD nezdinde hiçbir değeri olmadığı da Amerika’nın bize oldubittiler sona ermek üzereyken bildirmesiyle anlaşıldı.
ABD bildiğini okuyor. Yapacaklarını yaptıktan sonra politikalarına ters düştüğü böyyük dost ve stratejik ortak RTE’yi teselli etmek için sabahın erken saatinde telefona sarılıyor…
Ya burnundan kıl aldırmayan, dediğim dedik politikalar izleyen Cumhurbaşbakanı? ABD’nin emrivakilerini bir günde, bir gün önce söylediklerini de unutarak sineye çekip bal gibi sindiriyor.

***

Hükümet, Kobani poltikaları temelden kıç üstü otururken içeride kamu düzenini yeniden korumanın peşine düştü…
Kobani eylemleri sırasında yıkılan yakılan, sayısı 40’a çıkan ölümlerin bir daha gerçekleşmemesini sağlayacak bir de yöntem bulmuş. Nasıl mı? Polise, savcılara, yargıçlara akla ziyan kimi yetkiler tanıyan güvenlik yasasını Meclis’ten geçirerek!
Oysa, kamu düzenini bozan eylemlerin başlıca kaynağı PKK’nin, dur durak bilmeyen eylemleri böyle bir yasayla mı önlenecek ve kamu düzeni sağlanacak?
Daha dün Güneydoğu’da PKK yol kesti, otobüslerde kimlik sordu.
Bu son örnek, hükümetin olayları makul şüpheyi işletmek gibi önlemlerle kamu düzenini yeniden kuracağını sanmasının aslında tek bir açıklaması var; hükümetin çaresizliğini bu yasayla kanıtlaması! Çözüm için Kürtlerle sekretarya kurmak, hatta süreci sağlama bağlayacağı sanısıyla onları okşayan kimi ödünler vermekle de PKK eylemlerini tamamen bitireceğini sanması da safdillik.
Son hedefleri bağımsız Kürdistan’ı veya TC topraklarında Barzani’nin özel yönetimine benzer özerk bir bölge kuruluncaya dek…
… PKK eylemleri bu ülkenin tepesinde Demokles’in kılıcı gibi sallanacak!
Öyle bir dönemden geçiyoruz ki; başa geleni çekmekten başka çaremiz yok!
Ne söylesen, yazsan hepsi boş!

Cumhuriyet

Leave a Reply

Your email address will not be published.