Cüneyt Arcayürek: RTE Nedir Ne Değildir?

Cüneyt Arcayürek-2013-1Cumhuriyetin 91. yıldönümü vesilesiyle gönderdiği resepsiyona çağrı davetiyeleri Atatürk’ten ne kadar nefret ettiğinin belgesidir…
Yıllarca inşasıyla bizzat ilgilendiği, trilyonlara mal olan ve halka, kamuoyuna başbakanlık binası inşa ediyoruz diye yutturduğu görkemli binanın yerini sırf adından söz etmemek için; yıllardır Atatürk ya da Gazi Orman Çiftliği diye tanınan bölgeyi davetiyelerde Beştepe diye yazdırdı.
Dünya lideri ABD başkanlarının en az 150 yıldır kullandıkları Beyaz Saray kıskançlığıyla, kendini dünya lideri sanan bu adamın, demokrasi kültüründen nasibini almayan halkın yıllardır desteğini kendi siyasal ve kişisel amaçlarını gerçekleştirmek için kullanmasının ürünüdür bu bina.

***

Siyasal amacı nedir? Laik Cumhuriyeti, Ortadoğu İslam âleminin lideri, dinci cumhuriyete dönüştürmek!
Ya kişisel ihtirası?
Siyasete atıldığı sırada bu adamdan mahalle muhtarı bile olmaz diyenlerden intikam almak!
Şimdi, benden mahalle muhtarı bile olmaz diyenlere, bak işte başbakan, saftirik yüzde 51 sayesinde bak işte cumhurbaşkanıyım diye övünüyor.
Görmemişlere özgü davranışla saray ölçeğinde yaptırdığı binaya yerleşiyor.

***

Deli doktoru diye tanınan Mazhar Osman’la ilgili öyküyü nasıl unutabilir ve şu sıra demokrasilerde, işçilikten devlet başkanlığına çıkan, ama adam gibi adam diye anılanları nasıl anımsamazsınız?
Öyküye gelelim: Mazhar Osman’a öğrencisi Prof. Fahrettin Kerim Gökay’ın İstanbul Valisi olduğunu söylemişler. “Olur olur” demiş.
Bir süre sonra öğrencisinin milletvekili seçildiğini ve bakan olduğunu müjdelemişler. Yine “Olur olur” demiş.
Daha sonra cumhurbaşkanlığına aday gösterildiğini iletmişler.
Mazhar Osman Hoca:
“Olur, cumhurbaşkanı da olur. Ama bir gün Allah oldum der, işte o zaman bana getirirler” diye Gökay olayına noktayı koymuş!

***

Türkiye’yi babasının çiftliği gibi yönetmeye yukarı çıkınca son vereceğini sananlara, şimdi bu konumunu daha da güçlendirmeye giriştiğini gösteriyor.
Peşine takılan, ne der ve isterse parmak kaldıran bir milletvekili grubunu ve onun direktifi doğrultusunda ülkeyi yaşanmaz koşullara sürükleyen amaçlarını bu hükümeti kullanarak gerçekleştiriyor, pekiştiriyor şimdi.
RTE’nin yalnız Cumhurbaşbakanlığı’nı değil, başkanlık sistemi amacını baştan beri destekleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bir gece yarısı Meclis’e gönderdiği yasal yeni önlemleri içeren paketin…
… Her muhalifi tutuklama, malına el koyma diye özetlenecek yasanın ortalıkta görünmeyen mimarı kim?
Adalet Bakanı, Başbakan mı? Hayır!
Hiç kuşkunuz olmasın; yukarı çıkınca yürütmeden elini çekmeyen, her konuşmasıyla bu gerçeği kanıtlayan RTE!

***

Tam bir siyaset fırsatçısı… Düne kadar hâlâ da sürdürdüğü iktidarı aleyhine her olayı Pensilvanya’ya bağlayan RTE ve emrindeki hükümet; şimdi Kobani eylemlerini gerekçe yaparak toplumu yine kendi amaçları doğrultusunda uyutuyor.
Şu hale bakın, somut delile dayalı şartı kaldırıyor. Polise de yargıçlara da makul şüphe yetkisini vererek demokrasinin temel kurallarından birinin canına okuyorlar!
Kobani eylemlerini gerekçe yaparak uydurma bir ad taktığı “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” diye bir yasayla, polis, insanları yoldan çevirip arayabilecek. Dinleme, teknik takip yanında gizli soruşturmacı da görevlendirebilecek. Noterlerin polis istedi mi kişilere ait bilgiyi vereceği bu yasa bir polis devletine dönüşmenin kanıtı değildir de nedir?..
Bunlar, sürekli yerdikleri asla bir daha dönülemeyeceğini sürekli vurguladıkları Kenan Evren dönemini aratmayan uygulamalar getiriyor.
Ceza yasalarıyla hiç bu kadar oynanmadığını vurgulayan açıklamalar vız geliyor bunlara…
RTE, tek adamlığını pekiştirmenin de ötesinde basit, küçük bir diktatör olmanın olanaklarını içeren bu yasayı emrindeki hükümeti kullanarak yaşama geçiriyor.

***

İnsana acı veren tarafı nedir bu girişimlerin?
RTE ve emrindeki hükümetin polis devleti yasalarını demokrasiyi korumak, iç huzuru sağlamak için getirdiklerini savunmaları…
Lakin RTE, faşist eğilimli başbakan da cumhurbaşkanı olabiliyor…
… Bütün kurallarını sindirmiş, gerçek bir demokrat diyebileceğimiz mümkün değil, bir siyasetçi olamıyor.

Cumhuriyet

Leave a Reply

Your email address will not be published.