Cüneyt Arcayürek: Yalnızlık

Cüneyt Arcayürek-2013-1Son uluslararası soykırımla ilgili gelişmeler Türkiyemizi yalnızlaştıran bir konuma sürükledi.
Medyadaki haberler, Dışişleri Bakanlığı’nın başta ABD Başkanı Obama’ya, Rusya’ya, Almanya ve Fransa’ya karşı sert açıklamaları bu saptamayı doğruluyor.
Bu yıl da aylarca Obama’nın 23 Nisan konuşmasında soykırım demesini engellemeye çalıştık.
ABD Başkanı pekâlâ soykırım demeyeceğini, geçen yıllarda olduğu gibi Ermeni sorununu büyük felaket diye geçiştireceğini önceden bildirdi.
Meğer bu öncelikli bildirim Türkiye’nin sert tepkilerini önlemek, Türkçesi Türkiye’yi uyutmak içinmiş!
Bizimkiler eh işte başkan soykırım demeyecek diye öylesine rahatladırlar ki…
…hatta Bay RTE de zaten ben Obama’dan soykırım demesini beklemiyorum demişti ya; işte soykırım demeyeceğini bildirdi.
Başkan Ermenistan’ı bize yeğlemedi diye öylesine rahatladıkları sırada…
…meğer beterin beteri varmış: Başkan Obama soykırım demedi, sözünde durdu ama konuşmasında keşke soykırım deseydi de geçen yıllardaki mesajlarının ötesinde soykırımı tanımlayan ifadeler kullanmasaydı ve …
Geçen yüzyılın en büyük soykırımı diyen Papa’nın görüşlerini açıklamasından büyük memnuniyet duyduğunu söylemeseydi diyecek durumdalar şimdi…
***
Bay RTE’nin “başkan”ın soykırım demeyeceğine adeta güvence vermesinden sonra Obama’nın soykırıma yan tutan konuşması üzerine, Dışişleri Bakanlığı, Washington’a postaladığı açıklamada başkana, “Tarafgir adalet anlayışınızı reddediyoruz” demekle yetinmek zorunda kaldı.
***
Soykırım içerikli bu saptamalar büyük dostumuz, müttefikimiz ABD’nin başkanına ait diye hayıflanırken bir başka dost ülke Almanya’nın cumhurbaşkanı ve arkasından da parlamento başkanı soykırım dedi.
Parlamentoda soykırım karar metni görüşmelerini izlemeye gelen Başbakan Merkel de soykırım demiyor ama Ermenilerin soykırımın sembolü kabul ettiği “unutma beni” çiçeğinin renginde mormavi ceket giyerek adeta soykırıma karşı durumumuzla alay ediyor…
Koşa koşa Erivan’daki anma törenine giden Rusya başkanına, Dışişleri Bakanlığı’nın “Soykırımın ne olduğunu sen çok iyi bilirsin” diye gönderdiği mesajı Putin umursamıyor bile.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ülkesindeki Ermeni oylarını küstürmemek için Erivan’da.
***
Meğer ne çok dostumuz varmış. Soykırım gibi çürük kimi dayanakları olan bir iddianın peşine takıldılar.
Dostluk maskeleri düştü ve ama soykırımı tanıyarak bizi yalnız bırakan ülkelerdeki elçimizi merkeze çağırarak ya da Dışişleri Bakanlığı’nın diplomatik üslupla hakaret içerikli mesajlarıyla yetinmekten başka şu sıra yapacağımız bir şey de yok!
***
Bir umut işte; ola ki bu iktidar AP’nin soykırımın kararından sonraki beklenmedik gelişmelerle sarsılır ve…
… ülkeler arası dostluğu zamanı geldiğinde dost bildiğimiz ülkelerin böylesine kolaylıkla unutabilmesinden dersler çıkarır.
Tabii bu olasılık acaba sorusu ile sonuçlanıyor.
Çünkü Bay RTE, ulusal gurur günümüz Çanakkale kara savaşlarındaki zaferleri ve şehitleri anma törenine bile bir başkan tavrıyla muhalefeti davet etmeyerek nasıl bir kafa yapısına sahip olduğunu göstermiş oldu.
Bu kafadan soykırım sorununu ulusal onurumuzu zedelemeden çözmesini beklemek akıllara zarar!
Abesle iştigal demek!
Cumhuriyet

Leave a Reply

Your email address will not be published.