Mustafa Mutlu: Kürt gerçeğinde bilmediklerimiz…

Mustafa Mutlu-1YAZARLAR-“Tarihimizde Kürt isyanları diye bilinen on altı olay var. 1806′dan günümüze kadar gelmiş. Çıkış noktaları müşterek:

Kuzey Irak.

Buradan Anadolu’ya yayılmış, özellikle Doğu bölgesini etkisi altına almış. Günümüzde bu isyanlar ‘Kürt Sorunu’ tanımıyla siyasi bir şekle dönüşüyor, üstelik Türkiye’nin toprak bütünlüğünü tehdit ediyor. Başta, bölgesel aşiret yapısıyla ortaya çıkan bu süreç, son yüzyılda cemaat-siyasetekseninde gelişmesini tamamlamak istiyor.

İsyan adı altında ortaya dökülen kimliğe, kısaca ve toptan ‘Kürt’ deniliyor. Bu noktada, ‘Neden Kürt?’ sorusu aklı çeliyor.

Gerçekten de bu olayları tertipleyen ve çıkaranlar Kürt müydü? Öyleyse eğer, bu resimdeki olaylar ve insanlar Kürt kimliği üzerinde inşa edilebiliyor. Ama değilse, konunun bu yönde araştırılması ayrı bir önem kazanıyor. (./.)

Son yüzyıla bakıldığında adı ‘Kürt’ konulmuş bu isyanların liderliğini Barzanilerin temsil ediyor olması ise başlı başına bir olay!

Doğu Anadolu’nun aşiret yapısı içerisinde adı pek duyulmamış bir Barzani‘nin, iki yüz yıllık bir isyan siyasetini günümüzde sahiplenip buna öncülük ediyor olması, bu araştırmamızı daha da ilginç hale getiriyor.

Nihayetinde bu ayrılıkçı hareketler amaçları esas alınarak çerçevelendiğinde, adı ‘Kürdistan’ olan ayrı bir devlet resmi ortaya çıkıyor. Sınırları ise, Akdeniz’den Doğu’yu takip ederek Karadeniz’e ulaşan bir harita çiziyor. Bu harita Türkiye coğrafyasına uygulandığında, Anadolu ile Asya’nın bağını kesen bir kılıcı resmediyor. Bu durumda insan ister istemez, ‘Gerçek amaç nedir?’ diye sormaya başlıyor; ‘Kürt devleti kurmak mı, yoksa iki kıtaya yayılmış Türk dünyasını bölmek mi?’

(./.)

Bu kitapla, Osmanlı’dan günümüze Kürt adı üzerinden belli bir coğrafyada ortaya çıkan bu ayrılıkçı hareketin dinsel-örgütsel ve küresel bir resmi çizilmektedir.

Size sunulan tablo; Cemaat ve Barzani’dir.

Sonuç; bu tabloya bakışınızla bir anlam kazanabilir.”

***

Erdal Sarızeybek eski bir asker olarak yazmaya anılarıyla başladı; işi bilimsel araştırmacılığa kadar ilerletti.

Sarızeybek’in diğer kitaplarından tamamen farklı olan bu son kitabı, ciddi bir bilgi birikimini gerektiriyor.

Çünkü Barzanlardan Talabanilere, Irak’taki askeri darbeden Barzan İhtilal Örgütü’ne kadar ciddi uzmanlık gerektiren konular, bu kitapta hayat buluyor.

***

Okuması Sarızeybek’in diğer kitaplarına göre daha zor ancak okunup bitince değeri anlaşılan bir kitap “Cemaat ve Barzani…”

CEMAAT VE BARZANİ

Türü: Araştırma

Yazan: Erdal Sarızeybek

Yayıncı: Sarızeybek Yayınları

Baskı tarihi: 2013, Aralık

Sayfa sayısı: 383

Fiyatı: 25 lira.

Sunay Akın’dan damardan öyküler!

Sunay Akın; kimine göre şair, kimine göre öykücü, kimine göre “anlatıcı”, kimine göre müzeci, kimine göre de sadece “çocuk…”

Bana göre ise günümüzün modern meddahı!

Evet; o, iflah olmaz bir meddah…

Şairliğini de öykücülüğünü de müzeciliğini de çocukluğunu da meddahlık için kullanıyor aslında…

Terini siler gibi yapıp alnına götürdüğü beyaz mendilin altından çaktırmadan bize bakıyor ve ilgiyle kendisini dinlediğimizi görünce kaldığı yerden daha bir iştahla anlatmaya devam ediyor.

***

Meddahlığın en önemli tarafı; en sıradan öyküyü bile cilalayıp ilgi çeker hale getirmekse, Sunay Akın bunu fazlasıyla başarıyor.

Her kitabında bizi birbirinden çok farklı dünyalara götürüyor; daha da önemlisi hep şaşırtıyor!

Ve hep, “Hadi ya, bunu da nereden biliyor?” dedirtecek öyküler anlatıyor.

“Geyikli Park” da artık bir “edebi tür” haline gelen, “Sunay Akın anlatıcılığı“nın tipik halkalarından biri…

Keyifle okuyacağınıza eminim.

GEYİKLİ PARK

Türü: Öykü

Yazan: Sunay Akın

Yayıncı: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Baskı tarihi: 2013, Kasım

Sayfa sayısı: 254

Fiyatı: 12 lira.

AYDINLIK

Leave a Reply

Your email address will not be published.