Rahmi Turan: Baba’dan 90’ıncı yaş günü mesajları!

Rahmi Turan-2013-1Demirel, Türk halkının “BABA” adını verdiği tek siyaset adamıdır.
1 Kasım 1924 doğumlu olan 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dün 90’ıncı yaşgününü kutladı…
65 yıldır devlet hizmetinde bulunan, Demirel 12 yıl Başbakanlık, 7 yıl Cumhurbaşkanlığı yaptı, muhalefette olduğu dönemlerde de büyük kalabalıkları peşine taktı.
Abbas Güçlü‘nün “Genç Bakış” programında, Türkiye’nin en bilge devlet adamı sıfatıyla önemli mesajlar veren Demirel’in konuşmasından bazı bölümleri okurlarımda paylaşmak istiyorum:
* * * *
– Cumhuriyet, Atatürk‘ün Türk Milleti’ne yaptığı rehberlikle kurduğu en büyük eserdir.
– Çankaya‘nın taşınmasını çok önemsemiyorum. Bunlar şekli şeyler. Mühim olan Cumhuriyet’in kendisidir ve ayaktadır.
– Hepinize vereceğim mesaj şudur: Cumhuriyet’e sahip çıkın.
– Cumhuriyet büyük hadisedir. Eğer bugün ayağında çarık, yol yok, iz yok, hastane yok yoksul bir Türkiye yerine dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olan bir Türkiye varsa, bu büyük Atatürk‘ün ve Cumhuriyet‘in sayesindedir.
– Çağdaş uygarlık seviyesinden ve demokrasiden uzaklaşmayalım.
– Laiklikten, sosyal devletten uzaklaşmayalım. Ve birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi koruyalım.
– İktidarlar, kansız, hilesiz, kavgasız, entrikasız el değiştirebilmeli.
* * * *
– Sandıktan çıkan kişi, hukuku eline almaya kalkarsa, sandıkta aldığı gücü yanlış kullanıyor demektir. Halkın verdiği yetki her şey değildir. Halk sadece yönetim yetkisi vermiştir. Yoksa bir gün çık ortaya, halkın ne kadar hakkı hukuku varsa elinden al. Bu değildir.
– Türkiye’nin bir şeriat devletinden laik devlete geçişi kolay olmadı ama ağrısız, sancısız geçilebilmiştir.
– Laik devlete geçmek dinsizlik değildir. Aksine dinin daha sağlıklı olmasını sağlamaktır. Eğer devlet laikse, dinle devlet ayrı olacak. Halifelikle laik devlet bir arada yürümez!
– Cumhuriyet’i cumhuriyet yapan en önemli vaka Kurtuluş Savaşı’dır. Türk Milleti Kurtuluş Savaşı’nı canını dişine takarak yapmıştır.
– Büyük Atatürk’ün dehası ve rehberliği sayesinde Türk Milleti kendisine iyi bir gelecek seçmiştir.
– Cumhuriyet aslında bir dirilmedir, medeniyettir. Bunun kıymetini bilelim!”
“Osmanlı’dan bize kalan cehalet mirası!”
Türkiye‘nin bugünkü halini anlamak için önce Osmanlı tarihini doğru değerlendirmek gerektiğini belirten Prof. Dr. Doğan Kuban’a göre:
“Cadde ve sokak adları yazılmamış, yapı numaraları olmayan, sokaklarında köpekler oynaşan, nüfusunu bilmediğiniz İstanbul denen kanserde, neden sıkışıp kaldığınızı anlamak için önce Osmanlı Tarihi denilen uzun kargaşayı doğru değerlendirmek gerekiyor.
Bugünkü durum, akıl almaz bir cehalet mirasına oturuyor. Üniversiteye sıçrayan cehalet, insanın kanını donduracak bilgisizlik gösterileri sergiliyor.
* * * *
“Mimarlık tarihi ve restorasyon alanlarında uzun süre eğitim yaptığım için, olan bitenler, yaşamımı boşuna geçirdiğimi düşünmeme neden oluyor.
Hiç tanımadıkları dönemlerin, hiçbir şekilde analizini yapmadan hazırlanan restorasyon projeleri, yok edilip yerine yeni binalar yapılan anıtlar, yerini bile bilmedikleri binaları, gelişmesini bilmedikleri teknikleri anlatan hocalar, ilk ve orta öğretimde karanlık gelişmeler…
İyimser olmak zor! Fakat her fırtınadan sonra güneş açtığını da biliyorum!”
* * * *
Profesör Doğan Kuban gibi, iyimser olmamalarına rağmen ülkemizde “uygarlık güneşinin” açacağı günleri umutla bekleyenler çok! Dilerim öyle olur! Fakat böyle bir şey ancak Batı ülkeleri düzeyinde modern bir eğitimle gerçekleşebilir.
Ülkemizin milli eğitimi, her geçen gün biraz daha bozulup, ilkel medrese sistemine döndürülürse, o günleri görmemiz güçleşir!
Te­bes­süm
İtfaiye ile ateş arasında…
Churchill’in Başbakan olduğu dönem… İngiltere’de genel grev var. Hayat felce uğramış durumda…
Grev nedeniyle günlük gazeteler de yayınlanmıyor…
Hükümet, halkın haber alma ihtiyacını karşılamak üzere bir gazete çıkartmak zorunda kalır. Gazetenin başında Başbakan Churchill vardır.
Gazetede olayların tarafsız ele alınmadığı, hep tek taraflı davranıldığı söylenip, ağır eleştiriler olunca Churchill kendisini şöyle savunur:
“Şu anda İngiltere’de yangın var. Ben, itfaiye ile ateş arasında tarafsız kalamam!”
Gü­nün Sö­zü
Bazı adamlar büyük görünür, çünkü yanındakiler küçük insanlardır!

Midibüs-2014-1

SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.