Saygı Öztürk: 1 milyon hayali seçmen kime oy verecek?

Saygı ÖZTÜRK-1Gergin bir ortamda Türkiye seçime gidiyor. Gerçek nüfusun, seçmen sayısının belli olmadığı ülkemizde, seçim hileleri de alabildiğine yaygın… “Temiz Seçim” için çabalayan, oy kullanmayanları sandık başına gitmeleri için ikna etmeye çalışan değişik gruplar var. Onların bu çabalarına, seçim hilelerine karşı mücadele edilmesine Türkiye’nin çok büyük ihtiyacı var.
Sadece bir önceki seçime bakalım. 7 milyon 534 bin kişi oy kullanmaya gitmemiş. Üstelik oy kullanmaya gitmeyenlerin önemli bir bölümünün de, mevcut iktidara muhalif olduğu değerlendiriliyor. Sadece İstanbul’da oy kullanmaya gitmeyenlerin sayısının 1 milyon 483 bin olduğu biliniyor. Bu sayılar, dengeleri değiştirmeye fazlasıyla yetiyor.
Oy vermeyenlerin görüşü
Oy kullanmaya gitmeyenler üzerinden bir araştırma yapıldı. 7 şıklı soruya oy kullanmaya gitmeyen 100 kişiden 81’inin cevabı “Siyasetle ilgilenmiyorum”, “Mevcut partileri oy vermeye değer bulmuyorum” bölümlerinde toplandı. Bu kez onlara “Önümüzdeki seçimlerde oy kullanmayı düşünüyor musunuz?” sorusu yöneltildiğinde, önemli bir bölümü kullanmayı düşündüklerini belirtti. “Peki sizi oy kullanmaya sevk eden neden ne?” sorusu da yine seçenekli olarak yöneltildi. Cevaplar ağırlıklı olarak “Mevcut iktidar partisinin değişmesi için” oldu.
Bu durumda, oy kullanmaya gitmeyen seçmenlerin önemli bir bölümü, mevcut iktidara karşı… Yani onların sandığa gitmesi belki çok şeyi değiştirecek. “Temiz Seçim Platformu” Sözcüsü eski Bakan Yaşar Okuyan, “Çalışmalarımız tüm siyasi partilere, barolara, konuya ilgi duyan tüm kuruluşlara, halkımıza açık” diyor.
Sahte kimlikli seçmen var
Sağlıklı nüfus sayımının olmadığı ülkede, seçmen listelerinin düzenli olması beklenemez. Seçmen listeleri hazırlanırken, iradesi dışında seçmen başka adrese kaydırılıyor, gerçek adresine farklı isimler yazdırılıyor. Arsa ve oturulmayan metruk binalar adres gösteriliyor. Ve daha vahim durumu “Temiz Seçim Platformu” adına çalışmalar yürüten Bilişim Uzmanı Tacidar Seyhan anlatıyor:
“Yıllık nüfus artışı ve seçmen kütükleri karşılaştırıldığında mevcut seçmen sayısının 1 milyon kişi fazla olduğu görülmektedir. Bu da digital kimlik numarasıyla seçmen üretildiği şüphesini ortaya koymaktadır. 8 Ocak-14 Şubat tarihleri arasında askıya çıkarılan listelerden 14 Şubat 2014’te 123 bin 418 seçmenin eklendiğini, yine bu dönemde toplam 153 bin 541 seçmenin de listelerden düşürüldüğünü belirledik. Bu sonuçlara göre askı sürecinde seçmen sayısı 30 bin 123 kişi azaldı.”
Asıl hile yazılım sistemiyle mi?
Oy sayımında pusulanın yanlış okunması, okunanların yanlış yazılması, sandık tutanağının sahte imzayla düzenlenmesi, oy torbasının yolda değiştirilmesi, sandık kurulunda üyesi olmayan partilerin oylarının paylaşılması bilinen numaralardan bazıları… Seçim sistemi (SEÇSİS) bilgisayar programı üzerinde yıllardır büyük şüpheler var. İşte “Temiz Seçim” için öneriler:
– Kullanılan yazılımın kaynak kodları siyasi partilerin kontrolüne açılmalı, açık kaynak kodlu yazılıma geçilmeli. YSK’nın denetimindeki bilgi işlem merkezinde tüm siyasi partiler temsilci bulundurabilmeli…
– TÜBİTAK tarafından yeni bir zaman damgası üretilmeli, siyasi partilere link atılarak eş zamanlı veri kaydı gerçekleştirilmeli.
– Kullanılan oy pusulalarında, bölge kodu, il kodu ve sandık numarası belirtilmeli.
– Birleştirme tutanakları, tarayıcıdan geçirilmeli, ıslak imzalı görüntülü sandık numarası girilerek kullanıcının bilgisine sunulmalı.
– Bazı kurumlara verilen sorgulama hakkı siyasi partilere de verilmeli. Siyasi partiler altyapıya dahil edilmeli, tek taraflı link açılarak verilerin eşzamanlı kayıt yapılması sağlanmalı.
– Veri akışı biter bitmez harici disk internet yolu ile tüm yurttaşlarımıza açılmalı, her bireye kendi sandığını görme imkanı sağlanmalı.
– SEÇSİS alt yapısı UYAP’tan (Ulusal Yargı Ağı) bağımsız hale getirilmeli, yeni bir alt yapıya oturtturulmalı. Kullanılan kripto yeniden gözden geçirilmeli, güvenlik katsayısı artırılmalı ve her seçim döneminde yenilenmeli.
– Sisteme bağlı her terminalin başında siyasi partiler temsilci bulundurabilmeli, YSK tarafından siyasi parti temsilcileri ve bilim adamlarından bir kurul oluşturulmalı ve SEÇSİS’in güvenliği araştırılmalı.
Kullanılan güvenlik duvarı ve portal anahtarı CİSCO’nun güvenliği konusunda ciddi endişeler var. İnternette ‘Cisco Hack’ yazarak bu konudaki haberlere de ulaşılabilinir. Seçim sistemimiz üçüncü bir kontrol/güvenlik yazılımıyla korunmuyor.
“Temiz bir seçim” için oy kullanmayanların sandığa gitmesini sağlamak önümüzdeki seçimlerde daha da büyük önem taşıyor. Var mısınız “temiz seçime, var mısınız temiz siyasete”…

SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.