Saygı Öztürk: “İstifa et” diyenlere yasak geldi

Saygı ÖZTÜRK-1YAZARLAR-Deniz Kuvvetleri Komutanı olması beklenirken, emrindeki komutanların hapis cezalarına çarptırılması Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner‘i derinden etkiledi. Türk Deniz Kuvvetleri’nin içine düşürüldüğü duruma tepkisini göstermek için kendini feda etti ve 29 Ocak 2013’te görevinden istifa etti.
Cezaevinde bulunan komutanları ziyarete gittiğinde, onların açlık grevine başladığını öğrendi. Kendisinin de “bir şeyler yapması gerektiğine” karar verdi. 29 Haziran’da saç ve sakal kesmeme eylemi başlattı. O günden bu yana Nusret amiral saçını-sakalını kesmiyor. Saçlı-sakallı haliyle Orduevi’ne hiç gitmedi. Kimsenin rahatsız olmasını istemediği için bunu yaptı. Saç-sakal kesmeme eylemini, görevden ayrılışının birinci yıldönümü olan 29 Ocak 2014’te sonlandıracak.
“Türk Milleti ve TSK’ya”
Hiçbir siyasi partiyle ilgisi yok. Sadece tutuklu ve hükümlü komutanlarla ilgili toplantılara gidiyor, askerlerin duruşmalarını izliyor ve yanlarında oluyor. Bazı emekli komutanlarla birlikte kendisinin de Genelkurmay Başkanı’nın emriyle orduevi ve sosyal tesislere 6 ay süreyle alınmayacağını SÖZCÜ’den öğrendiğinde buna önce inanamadı. Araştırdı, doğru olduğunu öğrendi. Sonra “Deniz Kuvvetleri Neferi Nusret Güner” olarak “Türk Millet ve TSK mensuplarına” şu açıklamayı yaptı:
“SÖZCÜ Gazetesi’nden, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) sosyal tesislerine girişimin 6 ay süreyle yasaklanmış olduğunu öğrendim. Bu yetkinin bizzat Genelkurmay Başkanı’nın şahsında olduğunu biliyorum.
Görev haricinde, zaten çok nadir olarak kullandığım bu tesisleri, özellikle son 4 yıl süresince Türkiye/TSK/Deniz Kuvvetleri’nin düşürülmüş olduğu durum nedeniyle, izin, dinlenme vb. maksatlarla hiç kullanmamış biri olarak, böyle bir yasaklama benim için sadece manevi bir değer taşımaktadır.
Bir kamu görevlisi olan Genelkurmay Başkanı’nın bu yasaklama ile şahsen bana verdiği mesaj, bir noktada kendi yuvamdan kovulduğum anlamına gelmektedir. Ancak bu yasaklamanın, TSK’nın tüm muvazzaf ve emekli personelinin bilgisi dahilinde olduğunu düşünmüyorum.
O yasak kaldırılmazsa
Yılda 4 mevsimin olduğunu ancak emekli olduktan sonra fark ettim. Hiçbir zaman rütbe/ makam beklentim olmadı. Türk Milleti’nin Oramirallik ve Donanma Komutanlığı rütbe ve makamını layık gördüğü, bu güvene layık olabilmek için ömrünü ülkesine ve Deniz Kuvvetleri’ne adamış; halen doğru veya yanlış, kendinden fedakarlık yaparak, karınca kararınca ülkesine olan borcunu ödemeye çalışan birisiyim. Benim için önemli olan; bu yasaklamayı Emekli/ Muvazzaf TSK ve özellikle Deniz Kuvvetleri personelinin manen onaylamasıdır.
Bu yasaklama 9 Aralık 2013 tarihine kadar kaldırılmadığı takdirde, TSK personeli tarafından da onaylandığını kabul edeceğimi ve bu andan itibaren TSK’nın hiçbir birlik/tesisine adım atmayacağımı Türk Milleti’nin huzurunda bildiririm.”
“Girişe uygun değildir”
Bazı komutanlara getirilen bu yasağın doğrudan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel‘in emriyle uygulamaya konulduğu, kaldırma yetkisinin de yine Özel‘de olduğu belirtiliyor.
Emekli Tümgeneral Naci Beştepe, orduevine alınmayacağını öğrendiğinde inanamadı. Merakını gidermek için Ankara Sıhhiye Orduevi’ne gitti. Giriş kapısını açmak için kartını okutmaya çalıştı. Ekranda, “Girişe uygun değildir” yazısını okudu.
Emekli tümgeneralin içine düştüğü durum buna tanık olan erleri de üzdü. Hiçbir şey demeden oradan ayrıldı. Oradan çıkıp, tutuklu askerlerin eşlerinin oluşturduğu “Vardiya Bizde Platformu”nun “Sessiz çığlık” eylemine gitti… Orduevine alınmayan komutanların eşleriyle, tutuklu komutanların eşleri arasında bu durum espri konusu bile oldu.
“Asla kabul edilemez”
Emekli Tümgeneral Osman Özbek de, yıllardır gittiği askeri tesise girişinin yasaklandığı kendisine sözlü olarak söylendiğinde buna inanamadı. Genelkurmay Başkanlığı’na dilekçe yazdı. Onu okuyalım:
“Gerek muvazzaflık, gerekse emeklilik dönemimde Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı olan tesislerimizde askeri usul ve teamüllere uymayan bir uygulama ile ilk kez karşılaşıyorum. Maruz kaldığım bu davranışın ne kadarının nezaket, teamül ve hukuk bağlamında uygun olduğunu takdirlerinize sunarım. Hakkımdaki kararın tarafıma tebliğini arzederim.”
Emekli Albay Hüsnü Şimşek de “Bu kadar komutan tutuklandı, komutan istifa etmeli” dediği için orduevine girişinin yasaklandığı görüşünde… Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Genel Başkanı emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş da, Genelkurmay Başkanı’na yönelik şahsi bir şey varsa, konunun mahkemeye taşınabileceğini ancak orduevi ve sosyal tesislere yasak getirmenin kabul edilemez olduğunu belirtiyor.
Onca askerin tutuklu-hükümlü olması zaten moral bozukluğu yaratmış. Duygusal olarak tepkilerini ortaya koyanların da cezalandırılması, doğrusu Genelkurmay’a yakışmadı. Orgeneral Necdet Özel‘in kararını bir kez daha gözden geçirmesi, sanıyorum yerinde olacaktır.

SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.