Ermenek’te acı bekleyiş: Maden faciasında 10′uncu gün

Ermenek’teki maden faciasında toprak altında kalan 18 işçiye hâlâ ulaşılamadı.

Ermenek’te göçük altında kalan 18 madenciyi kurtarma çalışmaları ikinci haftasına girdi. Çalışmalarla ilgili olarak AFAD resmi bilgiler paylaştı.

AFAD’dan verilen bilgilere göre göçük altında kalan madencilerin kurtarılması için göçük alanından 643 vagon harfiyat malzemesi çıkarıldı. Tünellerdeki çalışmaların yürütülmesi için ise 113 vagon tahkimat malzemesi kullanıldı. Madencileri kurtarmak için 50’ye yakın kamu kurumu, özel ve sivil toplum kuruluşu alanda çalışmalarını sürdürüyor.

İşte AFAD açıklamasının devamı: Herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek ve çalışma alanının güvenli bir hale dönüştürülmesi için su çekildikten sonra çamur ve hafriyat tahliye ediliyor; gerekli tahkimat (güçlendirme ve tünel açma) çalışması yapılıyor. Alan temizlendikçe pompalar aşamalı bir şekilde daha aşağıya indiriliyor. Çalışmalar, alana kurulan seyyar aydınlatma cihazları ille geceleri de devam ediyor.

50 KURULUŞ SEFERBER
Çalışmalar için 50’ye yakın kamu kurumu, özel ve sivil toplum kuruluşu, toplamda 878 kişilik bir ekiple seferber olmuş durumda. Ekipler ile araç ve malzemelerin süratle sevk edilmesi için 3 helikopter ve 2 uçak kullanıldı. Bölgede kesintisiz iletişim sağlanabilmesi için 8 mobil baz istasyonu kuruldu. Mmahsur kalan madencilerin aileleri ile sahada görevli personelin dinlenmesi ve barınması için alanlar oluşturuldu. Psikososyal destek ekipleri, kömür ocağında mahsur kalan madencilerin çocukları için çeşitli etkinlikler düzenliyor, ailelere destek oluyor. Büyük bir özveriyle çalışan ekipler için, alana çok sayıda çadır, battaniye ve uyku tulumu, seyyar mutfak, mobil yatakhane, kumanya sevk edildi. Çalışmalar AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi’nden yönetiliyor. Gelişmeler 7/24 takip ediliyor.

Karaman’ın Ermenek İlçesi’ne bağlı Pamuklu Köy yakınında Has Şekerler Madencilik Şirketi’ne ait linyit ocağında su baskını sonucu mahsur kalan 18 işçinin kurtarma çalışmaları 10′uncu günde devam ediyor.

İşçilerin ocağın en dip noktasında olduğu tahminleri üzerine çalışmalar o bölgede sürüyor.
Kömür ocağında geçen hafta salı günü saat 12.15 sıralarında su baskını oldu. Ocaktaki 34 işçiden 18′i ocakta mahsur kalırken 16′sı kendi çabaları ile kurtuldu. Aralıksız sürdürülen çalışmalarla baskına neden olan yaklaşık 12 bin ton sudan şimdiye kadar 4′e 3′ü çekildi.

Baskın nedeniylede ocakta çamur ve balçık oluşurken tahkimatlarda da ciddi zarar ve zaman zaman göçükler meydana geldi. Çamur ve göçükler de kurtarma çalışmalarını zorlaştırdı. Çamur ve molozların tahliyeleri sürerken tahkimat çalışmaları ile adeta yeni bir maden ocağı inşaa edildi. Ocakta derinliklere inilince karbondioksit ve metan gazı düzeyi yükseldi. Bu nedenle işçilerin oksijen maskesiz çalışmalarına izin verilmiyor. 1250-1300 metrelik maden içerisindeki yolun, şu ana kadar 3′te 2′si çalışmalarla açık hale getirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün yaptığı açıklamada ocağın bir kuyu olarak benzetilmesi halinde işçilerin en dip noktasında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Bakan Yıldız, “18 kardeşimizi dip noktalarda arıyoruz. Suyun, kömürün yarıldığı yere henüz ulaşmış değiliz. Buraya mesafemiz; yaklaştığımız 75-80 metre” diye konuştu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.