Avrupa'da sağlıkta sahtekarlık alarmı

Fransa ve İngiltere’nin ardından Avustralya, Güney Amerika ve diğer Avrupa ülkeleri de sahte göğüs implantı nedeniyle alarma geçti.
Poly Implant Prothese (PIP) adlı şirketin tıbbi kullanıma uygun olmayan silikon kullanarak ürettiği göğüs implantlarını tüm dünyaya sattığı ortaya çıktı.
Göğüs implantlarında sanayi tipi silikon jel kullandığı saptandıktan sonra 2010 yılında kapatılan şirket, 300 bin sahte implantı farklı ülkelere göndermiş.
Yetkililer, şirket tarafından üretilen göğüs implantlarında patlama oranının ciddi oranda yüksek olduğunu ve kansere yol açabileceği uyarısında bulundu.
PIP implantı taktıran Fransız kadınlar adına bir açıklama yapan Alexandra Blachere, şirketin sahte implantlarından tek etkilenenlerin Fransız ve İngiliz kadınlar olmadığını, dünya genelinde 300 bin hatta 400 bin kurban bulunduğunu söyledi.
İtalya ve İspanya’dan kadınların kendileriyle temas kurduğunu belirten Blachere, Venezuela ve Brezilya gibi Güney Amerika ülkelerinde de PIP üretimi silikon takılmış kadınlar olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.
Fransa ve İngiltere’de yetkililer, göğüslerini büyütmek ya da kanser sonucu kaybettikleri dokularını geri kazanmak için PIP üretimi silikon taktıran yaklaşık 80 bin kadına bir an önce plastik cerrahlarına başvurmaları çağrısında bulunmuştu.
1991 yılında Fransa’nın güneyinde kurulan PIP, kapatılmadan önce dünyanın üçüncü en büyük göğüs implantı üreticisiydi. PIP, yıllık 100 bin göğüs implantı üretiminin yaklaşık yüzde 80’nini yurt dışına ihraç ediyordu. PIP’in 2001 yılından bu yana göğüs implantlarında kullandığı silikonun, mutfak eşyaları ve bilgisayar yapımı için üretildiği saptanmıştı.
PIP implantı taşıyan kadınlardan 8’ine kanser teşhisi konması ve bir kadının da geçen yıl nadir görülen ve bağışıklık sistemi hücrelerine saldıran bir kanser türü olan anaplastik büyük hücreli lenfoma nedeniyle yaşamını yitirmesi, göğüs büyültme ameliyatı geçirmiş kadınlar arasında endişeye yol açtı.
Fransız hükümeti, göğüs kanseri nedeniyle göğsü alınan ve silikon taktırmak zorunda kalan kadınların masraflarını ödeyecek. Ancak bu kadınlar, implant taşıyan kadınların sadece yüzde 20’sini oluşturuyor. Estetik amaçlı ameliyat olanlar ise, masrafları kendileri karşılayacak. Özel kliniklerde silikonların çıkarılması için yapılacak cerrahi girişim, yaklaşık 8 bin avroya mal oluyor.
PIP silikonları ile ilgili gelişmeler üzerine bir araya gelerek bir grup oluşturan kadınlar, Fransız devletine tüm kurbanların masraflarını ödemesi için baskı yapmaya başladı.
Fransız hükümetinin, Cuma günü konuyla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor. AA

Leave a Reply

Your email address will not be published.