Beste Serim Erbak: Uçsuz bucaksız Anadolu – 9.BÖLÜM

UÇSUZ BUCAKSIZ ANADOLU – 9.BÖLÜM
ZEUGMA’LI “Çingene Kızı”

Artık Antep’e yaklaşıyoruz. Zeugma Antik Kenti kazı alanına vardık. Burada çalışmalar halen devam ediyor. Çıkarılan eserler Gaziantep Zeugma müzesinde sergilendiği için burada fazla bir şey yok.Tarihi kent Birecik barajının suları altında kalmış. Su altında kalan evlerin mozaikleri freskleri, Gaziantep Müzesine taşınmış.

Zeugma diğer adıyla Belkıs Antik Kenti Fırat Nehri kıyısına kurulmuş. İlk kuruluş Büyük İskender’in generallerinden Selevkos Nikator tarafından M.Ö 300 yılında gerçekleşmiş. Daha sonra M.Ö.1.yy.’da kent Roma hâkimiyetine girmiş. Zeugma ismini de o zaman almış. 80 bin nüfusu olan şehir zamanının en büyük yerleşim yeriymiş. “Zeugma ”Köprü, geçit anlamını taşıyor. Zira Fırat’ın en geçilebilir kısmında iki yakaya kurulmuş. Fırat manzaralı lüks villalarda bulunan mozaikler tüm Dünyaca biliniyor ve Gaziantep Zeugma müzesinde sergileniyorlar. Varlıklı kişilerin oturduğu bu kent kendi şehir sikkesini basmış.

Zeugma Mozaik Müzesinin önündeki deve kervanı heykelleri sanırım tarihi İpek Yolunu simgelemek için yapılmış ama ben pek bir mana veremedim. Bu kadar modern müzeye hiç yakışmamış. Dünyada ve Ülkemizde çok sayıda müze dolaştım ama bu kadar güzeline az rastladım. Gezdiğim yerler arasında bir daha gelmeliyim dediğim yerlerin sayısı çok değil.Ama buraya kesinlikle bir daha gelmeliyim. Daha uzun saatler eserleri seyretmeliyim. Girişte o zamanki yaşamı anlatan sinevizyon gösterisi olağanüstü.

Mozaikler, duvar resimleri, Roma çeşmeleri, sütunlar, kireç taşından yapılmış heykeller, bronz Mars heykeli, mezar stelleri, lahitler ve mimari parçalar, muhteşem. Aralarında gezip ışıkların altında görebildiğiniz gibi duvarlara da sıralanmışlar. Ünlü Çingene Kızı mozaiği özel bir odada sergileniyor.78 cm boyunda ve 52cm. enindeki mozaik karanlık bir odada parlıyor.Bir villanın yemek odasının zemininde bulunan mozaiğin birçok kısmı kaçakçılar tarafından tahrip olmuş ama devrilen bir sütunun altında kalan bu mozaik fark edilmemiş. Kulağındaki küpeler, iri gözleri ve başındaki bağı nedeniyle “Çingene Kızı” olarak adlandırılan ve sağa doğru bakan kadın figürü mozaik, Gaziantep’in simgesi olmuş.

Müzeden çıktıktan sonra Antep’in ünlü restoranı İmam Çağdaş’a uğramadan geçemedik. Özellikle tatlıları enfes. Artık bu güzel gezinin sonlarına yaklaşıyoruz. Yolumuz Tarsus’a doğru.