Erhan Yurdayüksel: Sanal dünya…

Nesli tükenmekte olan türlerin korunmasını sağlamak için;
Gerçek bir primat olan Chilli ve Asya ile Afrika’nın ormanlarından üç hayvanın daha bilgisayar ortamında suretleri ile farklı bir video oyunu yaratıldı.

Wildeverse mobil konum tabanlı Sanal Gerçeklik oyunudur.

Bunu vahşi hayatın Pokemon Go’su olarak düşünün.

Wildeverse, oyuncuların uzaktaki vahşi bölgeleri kendi mahallelerine ışınlamalarını ve gerçek vahşi hayvanları takip etmelerini sağlıyor.

Wildeverse, mobil telefonlarda hızla yayılan video oyunları dünyasında kendine yer bulmaya çalışan kullanıcıları çevreye daha duyarlı bir hayat tarzına yönlendirme amacı taşıyor.

Pokemon-Go oyunundaki gibi arttırılmış gerçeklikten yararlanan Wildeverse’de kullanıcılar genç bilim adamları olarak Borneo ve Kongo Cumhuriyeti’ndeki yağmur ormanlarında yaşayan hayvanların alışkanlıklarını inceliyor.

Oyuncular, akıllı telefonlarının kamerası sayesinde etraflarında gerçek boyutta sanal ağaçlar ve primatlar görebiliyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü’nün 2019 raporuna göre küresel oyuncuların sadece yüzde 22’si 21 yaşın altında.

En çok oyuncunun yaşadığı 15 ülkenin beşiyse Nijerya ve Endonezya gibi orta alt sınıf ülkelerden oluşuyor.

Çevre koruma sektörü farklı alanlarda sosyal medyanın gücüyle büyüme kaydederken oyun endüstrisinin içinde yer alan bazı büyük oyun firmaları yeşil mesaj için üretime başladı.

Ünlü tasarım oyunu Minecraft, oyuncularına doğal park ve yeşil şehirler inşa etme olanağı veriyor.

BM de çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin oyunlara olan düşkünlüğünden yola çıkarak çevre duyarlılığı için bir dizi önlemler alıyor.

2016 yılında BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, gençlerin iklim değişikliğine ilgisini arttırmak için ünlü oyunlardan Angry Birds’ün karakterlerinden birini onursal elçi olarak atamıştı.

Oyunun yaratıcısı Rovio da, Uluslararası Kaplan Günü’nü desteklemek için Dünya Vahşi Yaşam Fonu ile işbirliği yapıyor.

Pokemon Go’nun yaratıcısı Niantic ile Nintendo şirketleri de Dünya Günü’nde Güney Afrika’dan Singapur’a çevre temizleme günleri ile çevre duyarlılığına dikkat çekiyorlar.

BM Çevre Programı raporuna göre oyun endüstrisi dünya üzerinde her üç kişiden birine ulaşıyor.

İnsan davranışlarını değiştirmede önemli bir araç olarak kabul edilen video oyunlarının Dünya’nın en büyük eğlence şekli olduğunu kabul etmemek mümkün değil.

Ekonomik göstergelerden bakıldığında bile bu oyunların Hollywood, Bollywood ve Dünya çapındaki müzik satışlarından bile fazla hasılat yaptığı görülüyor.

Cep telefonu oyunlarının 2021 yılında 91 milyar dolarlık bir getiriye ulaşması bekleniyor.

Küresel ekonomide büyük paya sahip olan bu tür yatırımların yönünü çevre bilincine çevirmesi ise oldukça sevindirici yaklaşımdır.

Farkında olmasak da sanal dünya yaşantımızın her boyutuna ortak oluyor.

Bu ortaklığı nesli tükenmekte olan türlerin korunması ile çevre duyarlılığının gerçekleşmesi amacıyla mücadele vermek için kullanılmasını sizlerin takdirine bırakıyorum…

25.10.2019

Erhan Yurdayüksel