Mutluluk Tarifesi! | Yaşar Tümbaş

2012 yılına ayak bastığımız şu günlerde hep birimize ´ mutlu yıllar´ dilemekteyiz… Herkes mutluluk arıyacak bu yıl da ! Ancak riskli ve çalkantılı geçecek bir 2012´den bahsediliyor maalesef !
Le Vif/l´Express dergisi 2011 yılının son sayısında ´ mutluluğun 7 anahtarı´ başlığı ile mutlu olmak isteyenlere güzel bir reçete sundu . Hatta AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy bile yılbaşı hediyesi olarak tam 200 hükümet ve devlet başkanına Flaman gazeteci Léo Bormans´ın yönetiminde yayınlanan ´ LE BONHEUR . The world book of Hapiness / Evrensel Mutluluk Kitabı´(*) yollamayı kararlaştırmış. Demek ki devlet adamları da mutluluğu arayanlar arasında ! Dünyanin 50 degisik ülkesinden 100 bilim adami bu kitaba mutluluk konusunda görüs ve önerilerini yazmislar.Kitabın yazılma amacı:´ korkunun fatalizmi içinde kötürüm gibi yaşamak yerine ümidin dinamizminden ilham alarak yaşamak daha iyidir´ diyor Léo Bormans. Ve ekliyor ´ Insanlara mutluluğu empoze etmek imkânsız. İçimizde saklı ve ölçülemeyecek kadar büyük pozitif gücü aramak herkesin harcı değil: bütün mesele hayata kötümser değil de iyimser olarak bakmak. Başka yol yok ! Kendini sadece ´ réaliste´ ( gerçekçi) olarak tanımlayan kişi de bir bakıma istemeyerek kötümserliği benimsemiş sayılır ! Léo Bormans mutlu olmak için ´ hayallerimizi hedeflerimiz olarak kabul edelim ve hep pozitif (olumlu) olmağa gayret edelim´ diyor.Ve devam ediyor: ´Mutlu insanı karakterize eden üç özellik: insanlara yakın olmak, başkalarının iyiliğini düşünmek devamla ve kendine güvenli olmak . Mutlu kişi egoist ve kıskanç olamaz ! Öç alma hissi , kindarlık ve hırs mutluluğu yok edici duygulardır.´
İşte mutlu olmak için önerilen 7 davranış : birlikte okuyalım,
1) İnsanlarla olan ilişkiler: yalnızlık mutluluğun bir numaralı düşmanıdır! Etrafımızı saran dostlar,akrabalar,aile fertleri,komşularımız yaşantımızda büyük önem taşırlar. Bir ´sosyal hayvan ´olarak tanımlanan insan başkaları ile ilişki içinde olmaktan haz duyar. Dolayısiyle arzu etmesek bile yeni arkadaşlar edinmek, eski dostlarla iletişimi devam ettirmek, toplantılara katılmak gibi davranışlar bizi mutlu edici,dengeleyici bir yaşam şeklidir.
2) Para : Servet fakirlere mutluluk zenginlere ise mutsuzluk mu getirir acaba ? Belki ! Kafasını sokacak bir ev, karnını doyuracak yeter miktarda yiyecek gibi temel ihtiyaçları karşılanamayan insan mutlu değildir. Ancak bu ihtiyaçlar karşılandiği takdirde insanın gelirinin yükselmesi onda çok büyük bir mutluluk yaratmaz. Az gelirli bir kişinin birden bire çok büyük bir gelirle karşılaşması onu aynı derecede mutlu etmeğe yeterli değildir. Ama muhtaç insanların mutluluğu için gayret etmek ve emek sarfetmek insanı daha çok mutlu edecek bir çalişmadır.
3) Kişisel özgürlük : Kendine güvenmek, etrafımızdaki insanlara ve bizi yöneten kurumlara karşı güven duymak mutluluğun bir parçasıdır. Kişisel özgürlüğe sahip olmayan bir kişinin mutlu olması zordur.
4) Sağlık : Sağlığı yerinde olan bir kişi her zaman mutlu olmayabilir,ancak mutlu insan genellikle iyi bir sağlığa sahiptir. Sağlıklı yaşamanın şartlartından biri de devamlı hareket halinde olmak, spor yapmak, hiç bir şey yapamasak bile günde 30 dakikalık hızlı bir yürüyüş yapmak… Yapılan araştırmalara göre fiziki hareketler endorfin denilen bir hormonun oluşmasını sağlıyor ve bu hormon sayesinde insan kendini rahat ve iyi hissediyormuş. Buna bir de güzel bir uyku uymayı eklemek de gerekir.
5) Şakacı olmak (l´humour): Dalga geçmek,küçük görmek, alaycı olmak gibi davranışlar insan üzerinde olumsuz etkiler yaratmakta; oysaki neş´eli olmak, gülümsemek, kahkaha atmak, extravagance insana daha yararlıdır.´ Nüktedan olmak insanı mutlu eder mi? ´ sorusuna verilen cevap: ´kendimizi çok fazla ciddiye almayalım, her olayda komik ve azıcık hoşgörü arayalım,hatta alayla karşılık verelim… Tiyatorda komediyi, seyrettiğimiz filmlerin komik olanlarını, güzel şakaları ve hayata pozitif (olumlu) bakan iyimser insanlarla birlikte olmayı tercih edelim mutlu olmak için´ .
6) Kabul etme yeteneği : Neye sahipsek ona şükredelim. Toplumlar maddecileştikşe insanlar huzursuz olmaktalar. Olayları oldukları gibi kabul edelim. Hep halimizden şikâyet edeceğimize, halimize şükredelim. Değiştiremeyeceğimiz durumları değiştirme arzusu yerine onları kabul etmek mutsuzluğu önler. Geçmiş hataları,başkalarının sizin hakkınızda düşündüklerini ve yarının endişesini yaşamak mutsuzluk için birebirdir! Herşeyin bir çaresi olduğunu düşünmek ve karamsarlığı bir yana bırkamak bizi mutlu eder.
7) Din : Acaba dindar insanlar daha mı mutludur? Araştırıcılar aşırıya kaçmamak şartı ile bir dine veya felsefeye inanmanın insanın kendini iyi hissetmesi için gerekli olduğunu beyan etmektedirler. Ancak hiçbir etüd bir dinin başka bir dinden daha fazla mutlu edici olduğunu göstermedi. İnsanın kendi kendi ile barış içinde olmasında inançlarının rolü olduğu söylenebilir.
MUTLULUĞU BULMANIZ DİLEĞİ İLE….
(*) Editions RACINE ( Fransızca basım,368 sayfa)

Leave a Reply

Your email address will not be published.