İpek böceğine örümcek geni nakledildi

ABD’de bir grup bilim insanı, genetik yapısını değiştirdikleri ipek böceklerinin, örümcek ağı üretmesini sağladıklarını söylüyor.
Örümceklerin ağlarını örmek için ürettiği iplik, normal ipekten çok daha sağlam bir madde ve sanayide çok çeşitli faaliyetlerde kullanılabileceği düşünülüyor. İlgili KonularBilim ve TeknolojiAraştırmacılar ipek böceklerine örümcek geni naklinden olumlu sonuç aldı. Bu ipek böceklerinin normalde ürettikleri ipeğin yanısıra, çok miktarda örümcek ağı da ürettiği belirtildi. Wyoming Üniversitesi’ndeki araştırma ekibi, örümcek ipliklerinin tıptan müdendisliğe farklı kullanım alanları olabileceğini kaydediyor.
Örneğin örümcek ipliklerinden üretilmiş endüstriyel boyutlarda bir ağın, bir uçağı uçuş esnasında tutacak kadar güçlü olacağı söyleniyor. Araştırmacılar bundan önce örümcek çiftlikleri kurarak, ördükleri ağı doğal yöntemlerle toplamaya çalışmıştı. Fakat bu yöndeki girişimlerin hepsi başarısızlıkla sonuçlandı. Örümcekler, ticari kullanıma yetecek kadar ağ örmüyorlar. Bir diğer ciddi sorun ise, çiftlik örümceklerinin bir süre sonra birbirlerini yemeye başlaması.
Örümcek ipliği, ağırlığı ile eş değerdeki çelikten daha sağlam bir madde. Örümcek ipliğinden tıpta yeni sargı madddesi ya da suni doku olarak faydalanılabileceği, güvenlik sektöründe ise daha sağlam kurşun geçirmez yeleklerin üretilebileceği düşünülüyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.