İzmir Agorası'nda su kanalları bulundu

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Arkeoloji Bölümünce sürdürülen çalışmalarda elde edilen arkeolojik bulgular İzmir için önem taşıyor
İzmir agorasında yıkılan binaların altında yeni su kanalları bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesinin ”arkeoloji ve tarih parkı” olarak düzenlemeye hazırlandığı agora ve çevresinde Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Arkeoloji Bölümünce sürdürülen çalışmalarda elde edilen arkeolojik bulgular İzmir için önem taşıyor. Kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, alanda daha önce bir kısmı ortaya çıkarılan Roma hamamı göz önüne alındığında, bulunan kanalların antik hamamın gymnasiumuna su verme olasılığı bulunduğuna dikkati çekti.
Ersoy, şunları kaydetti: ”Geçen sene burada antik bir Roma hamamını tespit etmiştik. Bu sene yine daha önce tespit ettiğimiz mozaikli bir yapı vardı. Bu mozaikli yapının boyutlarını öğrenmek için yılbaşından beri kazı çalışmasını sürdürüyoruz. Zemin seviyesinden itibaren aşağıya doğru yaklaşık 5 metrelik alan kazdık. Bu çerçevede yeni ipuçları bulduk. Bunlardan en önemlisi, daha önce tespit ettiğimiz mozaikli yapının altında bulunan kanallar. Bu bizim için heyecan vericiydi. Hiç beklemediğimiz bir buluntuydu. Şimdi aynı kanalın 2 parçası üzerinde kazı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kanallar Roma hamamının gymnasiumuna mı su servisi yapıyordu yoksa mozaikli yapının altında yer alan bir çeşme buluntusuna mı su taşıyordu henüz bilemiyoruz. Şimdi kanalın iki parçası üzerinde çalışmaları sürdürüyoruz.”
Bulguların İzmir için çok önemli olduğunu bildiren Ersoy, şöyle konuştu: ”Çalışmalarda hamam buluntusunun da olmasından dolayı latrina denilen bir tuvalet yapısı bekliyoruz. Çünkü çalıştığımız yerde çok su var ve o dönemde pis suyun akıtıldığını biliyoruz. Yine agoraya ilişkin tapınak beklentimiz var. Gelecek günler bize bunların durumu hakkında net bilgi verecek. Ayrıca son kazılarda mozaikli yapının temel duvarları bulundu. Bunlar yaklaşık 5 metre yükseklikte ve bu duvarların bir sokağa çıkması gerekiyor. Kazılar devam ettikçe bu sokağa ulaşmamız gerekiyor. Ama arkeoloji bilinmezliklerle ve sürprizlerle dolu. Yıl sonuna kadar ara vermeden çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırmalarına 1997’de başlanan, ilk yıkımı 2005’te yapılan tarihi alanda, Agora ve Çevresi Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Projesi çerçevesinde bugüne kadar 26 milyon 808 bin 987 liralık kamulaştırma bedeli ödedi. Toplam 21 bin 987 metrekarelik alanın 18 bin 337 metrekaresini kamulaştırarak tapusunu alan Büyükşehir Belediyesi, geri kalan bölümleri kamulaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Agorada daha önceki kazılarda kent meclisi, mozaiklerden oluşan salon, tarihi Roma Hamamı ve grafitiler ortaya çıkarılmıştı.

Leave a Reply

Your email address will not be published.