“Uğur Mumcu” çağdaşlaşma özlemiyle anılıyor

Yaşamı boyunca halkın doğru bilgiye ulaşması için araştırmacı gazetecilikten ödün vermeyen Mumcu katledilişinin 28. yılında anılıyor.

Uğur Mumcu ölümünün 28. yılında memleketi Kırşehir’de ve tüm Türkiye’de anılıyor.

Kırşehir Belediye Başkanı Selehattin Ekicioğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kırşehir’in yürekli, yiğit, keskin kalemi onurumuz Uğur Mumcu’yu katledilişinin 28. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi İl ve İlçe yönetimi ise paylaştıkları mesajlarında Uğur Mumcu’ya rahmet dilerken, Mumcu’nun döneminde ömrünü çağdaşlaşma ve modernleşme yolunda harcadığını belirtti.

Mumcu, 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara’da Karlı Sokak’taki evinin önünde arabasına konan C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirmişti.

Uğur Mumcu karanlık yılların aydınlık yüzüydü

Bugün 24 Ocak; cenaze töreninde tüm halkı birleştiren gazeteci – yazar Uğur Mumcu’nun caniler tarafından katledilişinin 28. yıl dönümü. Atatürk ilkelerini ve Türkiye’nin bağımsızlığını tutkuyla savunan korkusuz gazeteci, teröre karşı kaleminin gücüyle mücadele etmişti. Aradan 28 yıl geçmesine rağmen Uğur Mumcu kadar Türkiye’yi de hedef alan bu cinayetin üzerindeki sis perdesi hâlâ devam ediyor

Gazete manşetindeki spotlarda ise şu ifadeler yer alıyordu: “Türkiye’nin kalbi dün Ankara’da attı. Yüzbinlerce insan Uğur Mumcu’nun cenazesinin etrafında toplandı ve Atatürk’le, laik cumhuriyete ve demokrasiye sahip çıktığını tüm dünyaya ilan etti. Ankara’nın caddeleri, meydanları, Mumcu’nun tabutu başında kenetlenen sayısız insana dar geldi. Kadını erkeği, yaşlısı genci, askeri, sivili yağmura rağmen evinden çıktı ve karanlık ellere lanetler yağdırdı. Dev bir mitinge dönüşen cenaze törenine katılan kitleler hep bir ağızdan İstiklal Marşı’nı, Dağ Başını Duman Almış Marşı’nı ve Ankara’nın Taşına Bak Marşı’nı söylediler.”

Devlet tam kadro

Uğur Mumcu, 27 Ocak Çarşamba günü son yolculuğuna uğurlanmıştı. İlk tören, o dönem Kızılay’da bulunan Cumhuriyet Gazetesi’nin Ankara Bürosu önünde yapıldı. Mumcu’nun naaşı, ardından Maltepe Camii’ne götürüldü. Kızılay ve cami çevresinde toplanan kalabalık yüzbinlerle ifade ediliyordu. Maltepe Camii’ndeki cenaze namazı ve törene katılanlar arasında dönemin Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Başbakan Vekili Erdal İnönü, İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, ana muhalefet partisi ANAP’ın lideri Mesut Yılmaz, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, YDP Genel Başkanı Hasan Celal Güzel gibi isimler dikkat çekiyordu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş ile kuvvet komutanları da törene TSK’yı temsilen tam kadro katılmışlardı. Yüksek yargı başkanları ile önemli bürokratlar da cami avlusundaydı. Çok şiddetli bir yağmur yağıyordu. Buna rağmen olağanüstü bir kalabalık o gün Uğur Mumcu’nun şahsında ve hatırasında Türkiye’nin geleceğine sahip çıkmak için Kızılay’a akın etmişti.