ABD ekonomisi umut veriyor

Amerikan ekonomisinde geçen ay 200 bin yeni istihdam yaratılması ekonomiye ivme kazandırabilecek umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
ABD Ekonomisinde Aralık ayında 200 bin istihdam yaratılarak bu alanda altı aydır kaydedilen gelişme sürdürüldü.
Yaratılan istihdam düzeyi, beklenenin çok üzerinde oldu. Ekonomi uzmanları 150 bin dolayında istihdam yaratılmasını bekliyorlardı.
Amerika Birleşik Devletleri Çalışma Bakanlığı verilerine göre, ülkede işsizlik oranı yüzde 8,5’a düştü. Bu da yaklaşık son 3 yılın en düşük düzeyi. Kasım ayında işsizlik oranı yüzde 8,7 idi.
Yeni istihdam olanakları daha çok perakende, imalat, taşımacılık, toptan satış ve sağlık alanlarında oluştu.
2011 yılında 1,6 milyona yakın istihdam yaratıldı. Bu, 2006 yılından bu yana kaydedilen en yüksek rakam ve özel sektördeki artışlar da bu sonuçta rol oynadı.
Amerikan ekonomisinde işsizlik oranı birkaç yıldır yüzde 9 oranında seyrediyordu. 2009 Ekim’inde de yüzde 10,1’le zirveye çıkmıştı.
BBC’nin New York’daki ekonomi muhabiri Michelle Fleury, son rakamların, 2011 sonlarına doğru Amerikan ekonomisindeki iyileşmenin ivme kazandığını gösteren bir işaret olduğunu ve 2012’ye ilişkin umutları artırdığını kaydediyor.
Yaygın kanı, istihdam olanaklarının artmasının ekonomiyi de pekiştireceği yönünde. Yeni istihdamın bu hızla yaratılması sürecek olursa, işsizlik oranı önemli ölçüde azalmasa bile, gelişmelerin bu yılki siyasi hesapları değiştirebileceği belirtiliyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.