Almanya'nın kamu borçları arttı

Almanya’da devletin artan vergi gelirleri ve olumlu seyreden ekonomik konjonktüre rağmen kamu borçlarının yeni bir rekora doğru yol aldığı bildirildi.Federal İstatistik Dairesi’nden yapılan açıklamada Eylül ayının sonu itibariyle federal idare, eyaletler ve yerel yönetimlerin borçlanmalarının şimdiye kadar yaşanan en yüksek seviyeye ulaşarak 2 trilyon 27 milyar Euro’ya çıktığı belirtildi.
Üçüncü çeyrekte yüzde 0,5 oranında yükselen kamu borçlarının bu yılın ikinci üç aylık dönemine kıyasla 10,4 milyar Euro tutarında arttığı kaydedildi.
Tek tek bakıldığında ise federal yönetimin borçlarının 5,8 milyar Euro artarak 1,3 trilyon Euro’ya tırmandığı, eyaletlerin borçlarının 4,2 milyar Euro artarak 610 milyar Euro’ya yükseldiği ve yerel yönetimlerin borçlarının da 0,4 milyar Euro artışla 128,77 milyar Euro’ya yaklaştığı belirlendi. Koalisyon hükümeti bu yıl yaşanan yüzde 3’e varan büyümeyle birlikte 20 milyar Euro’yu bulan yeni borçlanmanın ardından, gelecek yıl sadece yüzde 0,5 büyümesi beklenen gayri safi yurt içi hasılaya paralel olarak 26,1 milyar Euro yeni borçlanma yapılmasını öngörüyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.