‘Altın bu haftada gündemde olacak’

Emtiada bu hafta nelere bakılacak: Altın, Gundlach, BHP, platin, AMB

AMB’nin gelecek hafta açıklanacak politika kararı, önemli merkez bankalarının pandemiye yönelik adımları ve para politikalarına ilişkin tartışmalarıyla altın, bu haftada gündemde olacak

Emtia fiyatları dokuz haftalık yükselişinin ardından bu hafta petrol ve altındaki kayıpların etkisiyle hız kesti. Ayrıca doların sıçraması da emtia fiyatlarının sendelemesinde etkili oldu.

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) gelecek hafta açıklanacak faiz kararı, önemli merkez bankalarının pandemiye yönelik adımlarını netleştirmeleri, parite hakkında konuşmaları ve para politikalarına ilişkin tartışmalarıyla altın, bu haftada gündemde olacak.

Şirketler tarafında madencilik devi BHP Group sera gazı emisyonlarını azaltma planlarını detaylandırıyor. Bu konu tüm emtia üreticileri ilgilendirmesinden dolayı kritik bir önemde. Aynı zamanda aralarında Anglo American Platinum Ltd.’nin de bulunduğu önde gelen platin tedarikçileri sektörün karşı karşıya olduğu zorlukları ve barındırdığı fırsatları değerlendirecekler. Ayrıca ABD Tarım Bakanlığı kilit önemdeki arz talep tahminlerini güncelliyor.

İşçi Bayramı nedeniyle ABD ve Kanada’da Pazartesi günü piyasalar kapalı olacak. Bu, enerji de dahil bazı verilerin gecikeceği anlamına geliyor. ABD’de Enerji Enformasyon İdaresi’nin ham petrol stokları bir gün ertelenerek Perşembe günü açıklanacak.

Altın yatırımcıları tetikte olacak

Altının bu yılki rekor kıran rallisi merkez bankalarının pandemiyle mücadele için açıkladıkları teşviklere bağlı ve gelecek hafta dikkatler AMB üzerinde olacak.

Son durumda altın destekli fonlara girişlerin yavaşlamasıyla birlikte spot fiyat 1,900 dolarlı seviyelerde seyrediyor. Perşembe günkü toplantının arka planında karışık bir ekonomik resim, döviz kurlarıyla ilgili artan sürtüşme ve Fed’in yüksek enflasyonu hoşgören yeni politika çerçevesi var.

AMB Başkanı Christine Lagarde’ın, hem basın toplantısında hem de ayrıca yapılacak çevrim içi bankacılık konferansında düşüncelerini paylaşmak için büyük bir fırsatı olacak. Bazı ekonomistler AMB’nin de enflasyonun hedefi aşabileceği dönemleri hedeflemeye doğru ilerlediğini belirtiyor.

Altın traderları da çevrim içi organizasyonlarda Jeffrey Gundlach (Salı günü) ve Ray Dalio (Perşembe) gibi yatırımcıların altınla ilgili yorum yapmaları ihtimaline karşı tetikte olacak.

BHP’nin emisyon hedefleri izlenecek

BHP Group, Perşembe günü yapılacak sunumda 2030’a kadar olan dönem boyunca faaliyetlerinden kaynaklı sera gazı emisyonlarını düşürmek için yeni hedeflerini açıklayacak. Ayrıca şirketin CEO’su Mike Henry, geçen ayki açıklamasında şirketin çok daha büyük bir sorun olan “Kapsam 3” emisyonlarıyla ilgili “çok somut adımlar dizisini” detaylandıracağını söylemişti. Müşterilerin demir cevheri ve kömür gibi ürünleri kullanması durumunda ortaya çıkan kirlilik için Kapsam 3 ifadesi kullanılıyor.

BHP’nin iklim planlarına yaptığı güncellemeler öncesinde aralarında BP Plc ve Royal Dutch Shell Plc’nin de bulunduğu büyük petrol üreticileri emisyonların azaltılmasına yönelik bazı iddialı adımlar atmıştı. Şili ve Avustralya’daki bazı madenlerini şimdiden yenilenebilir enerjiye çeviren maden devi, yönetici ödemelerini de iklim hedeflerine ulaşılmasıyla daha yakında ilişkilendirecek.

Madenler, BloombergNEF’in Mart raporundaki rakamlara göre dünyadaki endüstriyel emisyonun yaklaşık yüzde 22’sinden sorumlu.

Temettü konusu

Platin madenciliği sektörünün üst düzey yöneticileri Çarşamba günü sanal ortamda bir araya gelerek, yatırımcılara ödeme yapmayı düşündükleri bir dönemde sektörün geleceğini tartışacaklar. Koronavirüs belirsizliği sürüp ülke ekonomisi baskı altında kalmaya devam ederken, Güney Afrikalı üreticiler temettü ödemeyi giderek daha fazla değerlendiriyorlar.

Yatırımcıları bu konuda bilgilendirecek şirketler arasında Sinamye Stillwater Ltd., Impala Platinum Holdings Ltd., Anglo American Platinum Ltd. ve Rusya’dan MMC Norilsk Nickel PJSC bulunuyor.

Birçoğu yüksek maliyetler, elektrik kesintileri ve zorlu mevzuatlardan dolayı zor durumda olan şirketler şimdi sıkılaşan piyasalardan faydalanıyorlar. Otokatalist üreticilerinin güçlü talebi paladyum ve rodyum fiyatlarını destekledi. Ayrıca madencilik şirketlerinin üretimi hızlı bir şekilde artıramamaları desteğin süreceği anlamına geliyor. Aynı zamanda Dünya Platin Yatırım Konseyi Salı günü arz talep tahminlerini yayınlayacak.

Mahsullere ilişkin sinyaller

ABD Tarım Bakanlığı’nın Cuma günü yayınlayacağı aylık tahminleri normalden biraz daha fazla ilgi çekecek. Çünkü bu haftaki tahminler koşullarda bozulma olduğunu işaret ediyordu. 12 Ağustos tarihli bir önceki mısır ve soya üretimi tahminleri mısır yetiştirmenin merkezli olan Iowa’da fırtınanın tarlalara zarar vermesinden iki gün sonra açıklanmıştı. Bu durum ve ABD’nin Ortabatı eyaletlerinin büyük bir kısmında sınırlı miktarda yağmur yağması nedeniyle analistler ajansın rekor seviyedeki mahsul tahminlerini azaltacağını düşünüyor.