Avrupa'ya dönen paralar artıyor

Euro Bölgesi’ndeki borç sorunu çeken ülkelerin tahvil fiyatlarının düşmesiyle, Avrupalı bankaların Asya’daki varlıklarda satışa geçebileceğini söyleyen Brown Brothers Harriman&Co.’nun analistlerinden Marc Chandler, bu durumun gelişen piyasalardaki hisseleri aşağı çekebileceğini, euroyu ise destekleyebileceğini belirtti.
Döviz stratejisti olan Chandler, Bloomberg’de katıldığı bir radyo programında euronun hâlâ daha bir şekilde sağlam kalabilmesinin sebebinin, Avrupalı bankaların paralarını gelişen piyasalardan, ülkelerine döndürebileceği düşüncesi olduğunu savundu. Chandler, “gariptir ki, Avrupa’daki soru büyüdükçe, Avrupa’ya dönen para da artıyor” dedi.
Standard&Poor’s 500 Endeksi bu yıl yüzde 1.2 aşağıda seyrederken, Tayvan’ın Taiex Endeksi yüzde 23 ve Güney Kore Kospi endeksi yüzde 9 düştü.
Bloomberg’in Korrelasyon Ağırlıklı Döviz Endeksi’ne göre, 17 ülke tarafından kullanılan euro, 2011’de yüzde 0.7 değer kaybederken, dolar yüzde 1.4 güçlendi.
Asya piyasasına bakıldığında, çok fazla paranın uzaklaşmış olduğunun görüldüğünü belirten Chandler, bu konuda özellikle Güney Kore ve Tayvan’a bakılması gerektiğini söyledi.
Chandler, Avrupa’nın borç krizini gevşetmek için satabileceği ve fabrikalar, hisseler ve tahvillerden oluşan 10 trilyon euroluk yabancı varlığı olduğunu aktardı.
“Onlar bu varlıkları satabilecekken, insanlar onlara niye borç versin?” sorusunu soran Chandler, Avrupalı bankaların bu varlıkları satmayı istemediğini, ancak Avrupalıların ellerinde bulundurduğu varlıkları satın almak isteyecek Çin ve ABD bankaları gibi ülkelerin olduğunu belirtti.AA

Leave a Reply

Your email address will not be published.