Avrupa'ya Noel Hediyesi

Avrupa, mevcut kurtarma fonuna ek olarak bazuka niteliği taşıyacak ikinci bir kurtarma fonunu daha devreye alıyor. Başlangıç tarihi erkene çekilen ESM Fonu, Avrupa Merkez Bankası’ndan kaynak alabilecek yapıya kavuşturulacak ve 500 milyar euro büyüklüğünde olacak. İKi fonun toplam büyüklüğü 900 milyar euroyu bulacak.
Avrupalı liderlerden borç krizinin çözümüne yönelik olarak son derece önemli bir adım geliyor. Borç krizinin çözülmesine yönelik olarak oluşturulan EFSF’e ek olarak (Avrupa Finansal İstikrar Fonu) ikinci bir fonun daha devreye girmesi gündemde.
Adı geçen ikinci fon, aslen daha önce gündeme gelen ve Merkel ile Sarkozy’nin erken devreye alınacağını açıkladığı “Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM). Büyüklüğü 500 milyar euro olacak fonun içine yıl ortasına kadar nakit enjeksiyonu yapılması planlanıyor. Ancak şu anki durum itibariyle Avrupalı ülkelerin bu fona katkı yapması mümkün görünmüyor.
Bu nedenle şu yapısı itibariyle borçlu ülkelerin sorunlarını çözme şansı sınırlı olan ESM’in yeni bir anlaşmayla IMF ve Avrupa Yatırım Bankası gibi Avrupa Merkez Bankası’ndan fon alabilir hale getirilmesi planlanıyor.
ECB DOĞRUDAN FON VEREBİLECEK
Böylece fonun içine Avrupa Merkez Bankası doğrudan ve uzun vadeli fonlama yapabilecek.
Şu anda yürürlükte olan ve içindeki 440 milyar euronun 170 milyar eurosu harcanmış bulunan EFSF hala yürürlükte kalmaya devam edecek. EFSF’in büyüklüğü, çeşitli kaldıraç kullanım imkanlarına bağlı olarak 600 milyar euroya kadar yükseltilebilecek.
Bu sayede iki ayrı fonda kullanılmaya hazır hale gelecek para mevcut durumun neredeyse iki katına çıkarılmış olacak ve toplamda 900 milyar euroyu bulacak.
Plan, liderlerin piyasanın güvenini yeniden kazanmaya yönelik olarak kuvvetli mesaj verebilme çabasının en önemli boyutunu oluşturacak.
MERKEZ BANKASI AÇMAZI
Yeni fona aktarılması planlanan kaynağın Avrupa Merkez Bankası’nın bilançosunun büyütülmesi anlamına gelip gelmeyeceği henüz netlik kazanmış değil. Ancak bankanın bu bağlamdaki itirazlarını dile getirmesi bekleniyor. Aynı şekilde, kredi notunun düşürülmesi olasılığı nedeniyle zor durumda bulunan bazı kuzey Avrupa ülkelerin de plana çekinceyle yaklaşabileceği belirtiliyor.
Tüm bunlara rağmen, planın basında yer almasıyla birlikte yatay seyreden ABD piyasaları sert şekilde artıya geçti. Ancak kapanış seviyeleri Dow Jones endeksinde yüzde 0,43’lük primle 12.150 seviyesinde olurken, S&P 500 endeksi kritik 1.265 puan seviyesinden dönerek yüzde 0.11’lik primle 1.258 puandan kapandı.

Leave a Reply

Your email address will not be published.