Belçika’ya bütçe açığı uyarısı

Avrupa’da kriz bölgesinden uzak durmaya çalışan Belçika’ya yılın ilk günlerinde bütçe açığı uyarısı geldi. AB Komisyonu, Belçika’nın programını fazla iyimser buldu
Avrupa Birliği’nin bütçe açıkları konusunda izlemeye aldığı ülkeler arasında yer alan Belçika, aralık ayında devreye sokulan kurallar çerçevesinde Komisyon tarafından bir kez daha uyarıldı. AB Komisyonu, Belçika’da koalisyon hükümetini oluşturan siyasi partilerin yoğun pazarlıklar sonucunda hazırladığı 2012 bütçesini “fazla iyimser” bularak ek tasarruf önlemi talep etti. 1.2 ile 2 milyar euro düzeyinde yeni bir kesinti isteyen Komisyon, Belçika’ya pazartesiye kadar süre verdi.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn tarafından Belçika Maliye Bakanı Steven Vanackere’ye gönderilen mektupta, yapılan incelemeler sonucunda 2012’de Belçika’nın kamu açıklarının gayrisafi yurt içi hasılasına oranının hükümetin öngördüğü gibi yüzde 2.8 değil yüzde 3.25 oranında olacağının tespit edildiği belirtildi. AB kuralları gereği bu oranın yüzde 3 oranını aşmaması gerekiyor.
Rehn, önümüzdeki günlerde beklenen kesintinin yapılıp Komisyon’a iletilmesi halinde “Belçika’nın kendisinden beklenen mali çabayı göstermiş sayılacağının” altını çizdi.
CİDDİ SORUNLAR BEKLENİYOR
Komisyon’dan gelen uyarıyı sıcak karşılamayan ve kendi hesaplamasının doğruluğunda ısrarcı olan Belçika hükümetinin ilgili bakanları durum değerlendirmesi yaptı. Komisyon’un tutumunda ısrarcı olması halinde Belçika’nın 2012 bütçesinde kesintiye gitmesi kaçınılmaz olacak. Ancak bunun Komisyon’un beklediği gibi en geç pazartesiye kadar yapılması ihtimali oldukça düşük gözüküyor.
Bu durumda Komisyon’un istediği kesintiler yapılana kadar bazı harcamaların geçici olarak dondurulması formülü öne çıkıyor. Hükümet kurma çalışmaları sırasında 11.3 milyar euro düzeyinde kesinti yapan Belçika’nın bu oranı daha da artıracak adım atması iç siyaset açısından ciddi sorun yaratma potansiyeli taşıyor.
Geçen yılın sonuna doğru Belçika’yla birlikte Macaristan, Polonya, Kıbrıs ve Malta’yı bütçe konusunda uyaran ve önlem talep eden AB Komisyonu, 11 Ocak’ta bu beş ülkeyle ilgili değerlendirmesini açıklayacak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.