Bu çiftlik para basıyor

Türkiye’de de sayısı 30 milyonu bulan Facebook kullanıcısının yakından bildiği FarmVille ve CityVille gibi oyunların yaratıcısı Zynga, halka arz planını açıkladı.
Zynga, 1 milyar dolarlık arzının talebe göre elde edilecek gelirin 2 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. Zynga, şirketin yüzde 14,3 hissesine karşılık gelen 100 milyon adet hisse için hisse başına 8,50-10 dolarlık bir bedel belirledi.
Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden oynattığı sanal çiftlik FarmVille ve sanal şehir CityVille gibi oyunlarla adını duyuran Zynga, beklenen halka arzı için düğmeye bastı. Zynga, gelirlerinin yüzde 90’ını Facebook üzerinde elde ediyor.
Türkiye’de sayısı 30 milyonu bulan Facebook kullanıcısının FarmVille oyunu ile yakından tanıdığı Zynga, hünez 4 yıllık bir şirket. Mark Pincus tarafından 2007 yılında kurulmuş olmasına karşın, kısa sürede sanal dünyanın önde gelen internet şirketlerinden biri olmayı başaran Zynga’da 1500 kişi çalışıyor.
Zynga, günlük 62 milyon aktif kullanıcıya ulaşıyor. Milyonlarca insanı Facebook’ta çiftçiliğe soyunduran Zynganın aylık aktif kullanıcı sayısı ise 236 milyon olarak veriliyor.
2011 yılı sonunda 1.4 milyar ciro hedefleyen Zynga, 2010 yılınını ise 850 milyon dolarlık gelir ve 400 milyon dolarlık kâr ile kapatmıştı.
İnternet üzerinden oynanabilen ücretsiz oyunlarına karşın Zynga’nın pekçok dev şirketi kıskandıracak kârlılığa ulaşmasının nedeni ise sanal satışlar. Zynga, gelirlerininin büyük çoğunluğunu oyun içinde sattığı sanal traktör ve tarla gibi kalemlerden kazanıyor. Oyuncuların çiftliğini, şehrini geliştirmek ve korumak için yaptığı her harcama Zynga’nın kasasına gidiyor.
CEO Mark Pincus’un elinde yüzde 16 Zynga hissesi bulunuyor. Zynga, oyunlardan kazandığı gelirin yüzde 30’unu Facebook’a ödüyor. Zynga’da Pincus’un halka arz için, yönetim kurulundan daha güçlü bir konuma gelmesini amaçlıyor. Bu arada Zynga, ağırlıklı olarak Facebook üzerinde faaliyet göstermesine rağmen, şimdi bu bağımlılığı ortadan kaldırarak akıllı telefonlar ve iPad’de yer almak için büyük yatırımlar gerçekleştiriyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.